• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

problem regulacji pz26

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
ziomalo2010
Majster
Majster

problem regulacji pz26

Postautor: ziomalo2010 » pn 20 maja, 2013

siemanko., otoz mam problem z pz26 w 110cm bo mi go zalewa, tzn. dostaje za duzo paliwa i gdy dam szybko gaz to sie dusi bawilem sie z regulacja mieszanki(teraz jest na 2obrty wykrecona), iglica(jest jak najwyzej), i nawet plywak dalem nizej ale to nie dalo zamierzonych efektow mysle wymienic dysze na mniejsza, tylko nie wiem jaka obecnie jest tam dysza moze ktos pomoc w tym?

duzo osob polecalo ten gaznik do 110cm ale on chyba jest przy duzy ;/

obecnie mam gaznik tak wyregulowany ze musze odpalac z ssaniem i po rozgrzaniu jest dobrze trzyma wolne obroty(swieca ma kolor capuccino). jezdze bez filtra bo tak to dostaje jeszcze mniej powietrza i wgl. jest lipa....zakres manetki to 3/4 bo jak dam full to sie dusi i nie moge tez tym samym osiagnac maksymalnej predkosci ;/

pomozcie, co robic :)

ps. dodam ze jak bawilem sie z regulacja pływaka to mialem problem gdyz przy wyzszych obrotach paliwo chlapalo z gaznika(jak macie regulacje ssania to tam jest taki zloty bolec co wychodzi i z niego przy duzych obrotach leci paliwo np. przy predkosci 80km/h na 4orce) przed obnizeniem plywaka chyba tak nie bylo xd
Najlepsza muzyka to ryk silnika ;)

Awatar użytkownika
cinek1998
Specjalista
Specjalista

Re: problem regulacji pz26

Postautor: cinek1998 » pn 20 maja, 2013

ziomalo2010, ten gaźnik nie jest do takiej pojemności!
Do 110 wystarczyłby nawet pz22, chociaż mikuni byłby lepszym wyborem. Tutaj masz linka :
http://allegro.pl/gaznik-mikuni-4t-vm22 ... 15567.html
nie baw się z 26mm.. kup mniejszy albo wymien.
A i przy tym gaźniku jak podkręcisz obroty na full to go zawsze zaleje.
pozdro.

Awatar użytkownika
Kebab_Karim
Weteran
Weteran

Postautor: Kebab_Karim » pn 20 maja, 2013

Może ja też napiszę coś. Mam PZ22 w 88ccm. Gdy odkręcę manetkę na ful gaśnie. Nie wiem dlaczego.. :( Próbowałem już dogłębnej regulacji, zmiany filtra na standard, stożek, nic nie pomagało :(
Wszyscy majÂą prawo do szczĂŞÂścia ale nie wszyscy majÂą szczĂŞÂście do prawa :D

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » pn 20 maja, 2013

coś wam powiem. ludzię montując często rzeczy typu gaźnik ,stożek ,czy robiąc nawet przelot nie wiedzą jak to wpływa na pracę silnika. każda minimalna zmiana powoduje ,że na takim silniku małym wzystko odbija się mocno i często wina nie leży po stronie gaźnika ,a np. świecy pz 26 jest za duży do 110 ,ale powinno dać się go zamontować . jaki krocieć ?

Awatar użytkownika
TheStunter
Majster
Majster

Postautor: TheStunter » pn 20 maja, 2013

jesli to chinski pz 26 to on naprawde nie ma tylu a zreszta zmierz przepustnice podejrzewal ze to jest dopiero 24mm!
słuchaj wkręc dysze od powietrza do końca i wykręc 2 obroty po 360 stopni i jeden obrot o 180stopni czyli 2 i pol obrotu wykrec i ma chodzić Ci jak ta lalcia jak by nie to kombinuj.... a jak nie wyjdzie załóż troszke mniejsza dysze i zadław do lekko na filtrze powietrza bedzie jeszcze latał na kole zobaczysz:)
Ostatnio zmieniony pn 20 maja, 2013 przez TheStunter, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Vesper
Weteran
Weteran

Postautor: Vesper » śr 22 maja, 2013

ziomalo2010, Z tym gaźnikiem już tak jest, nagła reakcja manetki = zamulenie silnika. Żeby tego efektu nie było, to musiał byś mieć PZ26, ale z pompką, który jest prawie w ogóle niedostępny. Tak już musi być, wiem bo sam mam go w 125cc.

P.S. Rzekome "Mikuni" VM22 ma również średnicę 26mm, nie żadne 22mm...
JeÂżeli Ci pomogÂłem, moÂżesz daĂŚ "PomĂłgÂł", lub "Browca" :)

ziomalo2010
Majster
Majster

Postautor: ziomalo2010 » czw 23 maja, 2013

TheStunter pisze:jesli to chinski pz 26 to on naprawde nie ma tylu a zreszta zmierz przepustnice podejrzewal ze to jest dopiero 24mm!
słuchaj wkręc dysze od powietrza do końca i wykręc 2 obroty po 360 stopni i jeden obrot o 180stopni czyli 2 i pol obrotu wykrec i ma chodzić Ci jak ta lalcia jak by nie to kombinuj.... a jak nie wyjdzie załóż troszke mniejsza dysze i zadław do lekko na filtrze powietrza bedzie jeszcze latał na kole zobaczysz:)

moze i masz racje z ta mieszanka ale uwierz jak wykrecilem o 2,5 obrotu to powyzej 2,5 obrotu np. 3obroty to nic nie dawalo i bylo tak samo ;/
poza tym jak wykrece nawet na 3obroty to zimny wgl. nie chodzi i go dusi bo za malo paliwa dostaje a jak sie rozgrzeje to jest git.

ziomalo2010
Majster
Majster

Postautor: ziomalo2010 » czw 23 maja, 2013

dobra wiec zmiana dyszy na mniejsza by zalatwilo sprawe?? link
jaka jest orginalna dysza(wielkosc i gwint)?
czy regulacja pływaka po przez obnizenie czy podwyzszenie cos da??
dzieki za wypowiedzi :)

Wróć do „Mechaniczne”