• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Co kupić?

Rozmowy o motoryzacji.
Awatar użytkownika
Bumek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Co kupić?

Postautor: Bumek » ndz 12 maja, 2013

qater pisze:Bumek, nie pier***l głupot bo znajdz markowca(50) która nie jest mocniejsza a pali więcej

Takich nie ma, bo simson ze wszystkich markowców, na swoją moc pali najwięcej...

Era simsonów, mztek, ogarów 200 już dawno minęła, teraz za tą kasę można sobie sprawić dużo lepszy motocykl. Dajmy na to nawet taki chinol, z awaryjnością jest podobnie do tych przedpotopowych 2t, a nawet powiedziałbym że jest mniej awaryjny. I do tego jakoś wygląda, a nie jak tamto coś, przynajmniej dla mnie.

Awatar użytkownika
thobi317
Weteran
Weteran

Postautor: thobi317 » ndz 12 maja, 2013

dla mnie chinol wygrywa nad simsonem bo simson jest jednak trochę przedpotopowy... :D
:)

Awatar użytkownika
Bubles
Weteran
Weteran

Postautor: Bubles » ndz 12 maja, 2013

U mnie to wyglądało tak
Romet 50-T1 vs Router A500 na 50cc. Na przyśpieszanie szedłem w miarę równo, lekko z tyłu. Potem powyżej 50km/h wziąłem go na miękko.

Jakiś Simson znajomego z 70cc. vs Mój Router już na 72cc. Wziąłem go i na przyśpieche i na v-max.

Zresztą na mojej czajnie nabiłem już 15400km. Jakoś nie narzekam... Wolę taki wynalazek i niskie spalanie.
Poza tym dźwięk 4T jest jedynym jaki akceptuje.

Wszystkie motorowery i kible 2T i od razu czuję zapach koszonej trawy obok mnie. Jedyny 2T jaki zaakceptuje to MZ, Jawy. Tamte silniki były niskoobrotowe i gang był przyjemny dla ucha.

BarracudaPL
Praktykant
Praktykant

Postautor: BarracudaPL » ndz 12 maja, 2013

Outer - CO TY Kur*a pie*dolisz?! (Sory no ale się nie dam rady powstrzymać czytając te wypociny)
Simson badziewie, taak kur*a, zacofane badziewie, no tera to żeś doyebał. Zacofany na maxa, odpala się na korbe i wgl. Jak dla ciebie to jest skomplikowane czy coś to ja cię nie ogarniam.
Zrobiłeś 35k? To jak ty człowieku jeździsz? Nie rób z tych silników jakiś super maszyn bo gwarantuje że tam całe moto było dojechane jak koń po westerenie. U mnie po 8k ze starości się sypał a co po 35k...
"Inne dziwne wynalazki made in china i tylko tam, to szajs" Teraz to mnie powaliłeś. Wszyscy jeździmy tym samym ryżem tylko jedni maja pionowy cylinder a drudzy poziomy i to są inne silniki. Z poziomymi te pseudo Nakedy to jest człowieku to samo silnikowo bo tylko obudowami się różnią większość (No czasami inny układ biegów). I co wg. ciebie jest takie super że są podróbki WSki 50? To powstało stosunkowo niedawno więc to raczej GB był takim bardziej z pierwszych na polskim rynku więc pomysł na Nakeda to raczej WS nie miało swój i nie było to nowatorskie...
"Nie wiem czemu ludzie porównują kibla z tesco, czy takie yamasaki, do chinola na bazie hondy cg czy suzuki gs 125" Ty wiesz co piszesz? Ty naprawdę myślisz że to jest kopia na licencji markowych maszyn i wgl.? Toż to jest taka sama jakość jak taki Łoś czy Yamasaki... co? Inny ryż?
"Sprzęt mnie awaryjny od nowych Hond 125" Ale ty ku*wa jesteś zakochany w swoim chinolu, brakło mi weny i cierpliwości do pisania...
Tak więc podsumowywując wygląda to trochę jakbym nienawidził chinoli i kochał simki czy coś ale no po prostu takie mam zdanie na ten temat i ot co.

krzysiello - to jest pewnie ze sporawym rocznikiem więc tu musisz zwracać uwagę w jakim co stanie i wg.l bo tu naprawa będzie droższa w razie czego niż przy chińczyku.
Ale jeśli jest z nim wszystko spoko i wgl. to na pewno będzie twardsze on większości sprzętów o których tu była rozmowa ;)
Tylko ze spalaniem musisz też się liczyć że będzie wyższe niż przy Yamasakim ;)

Haha ale się rozpisałem xD
WFM --> King --> Fighter

Awatar użytkownika
krzysiello
Specjalista
Specjalista

Postautor: krzysiello » ndz 12 maja, 2013

Sachs ma silnik Am5, części troche droższe od chińczyka.

Awatar użytkownika
cysta
Specjalista
Specjalista

Postautor: cysta » ndz 12 maja, 2013

Sam sprzedałem swojego "fajtera" i co mogę powiedzieć...
Simson- kupiłbym go tylko ze względu na swój wiek. Zadbać o zabytek, o kawałek historii. Nic więcej w sumie. Patrząc na nowe "motorki" po prostu mi sie nie podoba. Jako zabytek, żeby pojeździć w ciepły weekend- jak najbardziej.
Po sprzedaży 110tki myślałem nad kupnem czegoś innego i ? I nic sensownego nie kupię w tej cenie ( ja mam większy budżet, a za motorek za 1500zł to po prostu stan jest taki jakie przeznaczamy na to pieniążki). Jedynie sensowną opcją byłoby kupno brzydkiej cbr125. Ale to już jest A1... Żadna 50tka nawet na 2t nie jeździła tak jak lekko zmodzone 110 i to przy jakim spalaniu...
Więc żeby nie przesiadać się z fotela na taboret, wypada teraz kupić coś lepszego...
W tych pieniążkach- raczej nic lepszego nie znajdzie się (i jednocześnie sensownego).
Jeśli chodzi o awaryjność- w moim bartonie zazwyczaj to były usterki typu - rozłączone konektorki, pekające plastiki - męczące drobiazgi po prostu,. Mechanicznie bez zastrzeżeń. Ale - do końca swoich dni był w stanie naprawdę perfekcyjnym. Po prostu jak dbałem tak miałem.
Manual, na karte motorowerową, do 1500zł?
Rower :|
Ostatnio zmieniony ndz 12 maja, 2013 przez cysta, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
malfoy12
Majster
Majster

Postautor: malfoy12 » ndz 12 maja, 2013

[quote="BarracudaPL"][/quote] Wkońcu jakiś rzetelny człowiek :). Kumpel ma simsona którym miałem okazje sie przejechać i z nim śmigam : ). Maszyna nie do zajechania, bierze mnie na buta nawet z pasażerem :). Odkąd go am (pare lat) nie naprawiał kompletnie nic . KOMPLETNIE przy czym w chińczykach od innych padły skrzynie, zatarcia etc. Więc najlepiej Ci co simsonem nie jeźdźili albo jeźdźili jakimiś zakatowanymi, nie zadbanymi, traktowanymi na jazde po polach żeby nie mówili nic złego o simsonach ;*

Awatar użytkownika
cinek1998
Specjalista
Specjalista

Postautor: cinek1998 » pn 13 maja, 2013

POpieram. Simson maszyna nie do zajechania, kumpel ma 40k przebiegu na swoim i jezdzi dalej;)
Trzeba tylko o to troche zadbac, wlozyc w to kawalek serca i smiga az milo. Jak taki zadbany simek na ulice wyjedzie to az banan na ryja sam wlatuje :>
Jesli masz. Pieniadze ,to nawet na 70ccm simki potrafia latac po ok. 100kmh;)

Outer
Weteran
Weteran

Postautor: Outer » pn 13 maja, 2013

BarracudaPL

Napisałeś tyle głupot, nieprawdy, debilizmu i niewiedzy, że nawet nie chce mi się komentować tego, jak tam testy z 6 klasy? Usuń PL z nicka, bo w tibii tego za dużo.

Z simsonem mam do czynienia od 8 lat. Ta konstrukcja w porównaniu do zetki 50, to jak wartburg do audi.
A jak jeżdżę? Raczej jeździłem, bo od prawie roku prawie nic na chinolach nie jeżdżę. Jeździłem w trasy po 150-400 km, prawie dzień w dzień.

Simson to syf z techniczno-użytkowego punktu widzenia i żadne gimbusiarska propaganda tego nie przełamie.

A ten twój "ten sam ryż" jest bardziej różny, od motocykli Yamahy i Bmw.
Silniki Bmw są robione w fabryce Loncin.

"Sprzęt mnie awaryjny od nowych Hond 125"

Od 4 lat, praktycznie nikomu z forum romet 125 nie zepsuł się silnik. NIKOMU. MAMY 2 POTWIERDZONE ZGONY przez skrzynie biegów po 60 tysiącach.
Gaźnik NIKOMU NIGDY.
W cbf 125 bardzo często wtrysk się psuł.
Ostatnio zmieniony pn 13 maja, 2013 przez Outer, łącznie zmieniany 2 razy.

BarracudaPL
Praktykant
Praktykant

Postautor: BarracudaPL » pn 13 maja, 2013

Z tego co pamiętam to dobrze poszło haha xD
haha co do tego PL to taki nick od zawsze, w Tibie nie grałem - nie wiem.
No i weź się tak nie spinaj, jedni wolą Zetke drudzy CBR 125 czy Simsona, a z resztą znasz powiedzenie każdy chwali swoje?

Tak oddzielnie mówiąc to Loncin jest jak na mniej popularną firmę w miarę dobrą marką więc nie porównuj tych wytworów z prowincji Jiangsu...

I tak wgl. wytłumacz rzetelnie co jest nie tak z tym Simsonem? Pomijając stylistykę. No co? Wielka awaria bo się gaźnik zapcha czy co? Chinole są bezobsługowe - fakt, no ale simson jest jak każde 2T, co jakiś czas nowy tłok i się jedzie dalej.

I jak coś to porównuj Zetke 50 a nie 125 do "Simaka" 50tki.
Co do tej Hondy 125 no to nawet niech się psuje wole mieć świadomość że latam Hondą i żaden Romet mnie nie weźmie "lewym".

I jeszcze jedno: Simsony mają po 20 lat i 3/5 z nich jest jeszcze w bardzo dobrym stanie a zastanawiałeś się jak będzie twoja Zetka wyglądała po takim czasie? Zakopiesz ją w ogródku bo nawet na złom jej nie przyjmą bo to plastik :D

I tak na marginesie to każdy co miał w dobrym stanie maszynę z lat PRLu zrozumie o co chodzi :D Ja posiadam jeszcze WFM M06 (to samo z WSKa "trójka") i przez ok 10 lat uszczelke tylko przyszło mi wymienić bo się po prostu wyeksploatowała ale żeby coś komuś się rozwalało to nie słyszałem...

No ale skończmy ten spam, coś to się może kłóćmy na pw bo tylko spam koledze robimy w temacie.
Ostatnio zmieniony pn 13 maja, 2013 przez BarracudaPL, łącznie zmieniany 1 raz.
WFM --> King --> Fighter

Outer
Weteran
Weteran

Postautor: Outer » pn 13 maja, 2013

Spinasz się tylko ty człowieczku ignorancie atakując mnie, nie wiem po co, jak i w jakim celu.

Tak oddzielnie mówiąc to Loncin jest jak na mniej popularną firmę w miarę dobrą marką więc nie porównuj tych wytworów z prowincji Jiangsu...

Człowieczku, Loncin, Senke i Lifan, to wielka trójca, najlepsze chińczyki i stamtąd też wychodzi 90% 125 yamahy i hondy. I zarazem własnie ta trójca produkuje u nas na rynku, te MOTOROWERY, o których powiedziałem.

No to zdecyduj się w końcu. TEN SAM RYŻ CZY NIE? Bo ten cytat, to tak jakby moje słowa.

I tak wgl. wytłumacz rzetelnie co jest nie tak z tym Simsonem? Pomijając stylistykę. No co? Wielka awaria bo się gaźnik zapcha czy co?

Zapłon platynkowy.
Instalacja 6v.
Stary, dwusuwowy silnik, podatny na przegrzanie i zatarcie.
Żałosne zaplecze nowych części, których jakość, to właśnie jest Jiangsu.
Technologia i myśl techniczna z wschodniego żelaznego muru. Na wschodzie w tym czasie jeździły cb 50.
Po prostu te maszyny teraz, nawet nie wiadomo z jaką pamięcią i szacunkiem sprzed 20 lat, są zacofane i się psują, bo się psuć miały. Wygląd, to jedna z największych plusów simsona.

I jak coś to porównuj Zetke 50 a nie 125 do "Simaka" 50tki.

Zetka 50 to to samo co 125, tylko z mniejszym silnikiem. Tak samo router ws 50 i jego kopie. Właśnie dzięki temu buforowi mocy, gdzie na 50 nie jest wykorzystywany potencjał maszyny, przez co jest pancerna i bardzo wolno zużywająca się.

I jeszcze jedno: Simsony mają po 20 lat i 3/5 z nich jest jeszcze w bardzo dobrym stanie a zastanawiałeś się jak będzie twoja Zetka wyglądała po takim czasie? Zakopiesz ją w ogródku bo nawet na złom jej nie przyjmą bo to plastik :D

Jak na razie są 9 letnie chińczyki z przebiegiem po 50-70 tysięcy (np. Luca z Jinlunem 250) gdzie nie widać NICZEGO podejrzanego. Umyjesz i masz salon. A zetka ma plastików dokładnie 4, około 10% całości. Akurat ja mam k125, gdzie mam tylko boczki i błotnik tylny i przedni. Mniej plastiku niż w mzecie. Pewnie za 15 lat chińczyki będą jak są teraz i co w tym dziwnego. Gdybać można zawsze.

Co do tej Hondy 125 no to nawet niech się psuje wole mieć świadomość że latam Hondą i żaden Romet mnie nie weźmie "lewym".

Dorośniesz, dowiesz się racjonalizmu i wartości pieniądza, no i tego, że honda 125 w 4t jedzie tak samo jak Romet 125 w 4t, ale romet w 4t za 140 zł ma możliwość zmiany cylindra na 150 i tutaj jest pies pogrzebany.

Awatar użytkownika
krzysiello
Specjalista
Specjalista

Postautor: krzysiello » pn 13 maja, 2013

Starczy :D
Jest jeszcze Derbi Senda z 2004 roku, co powiecie o tym?

Awatar użytkownika
Bumek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Bumek » pn 13 maja, 2013

krzysiello, lepsze to, niż zacofane, prlowskie parchy. Chcesz simsona? Uświadom sobie, że będziesz przy nim dużo grzebał i wydawał sporo pieniędzy na remont, bo po 1, simsony w takim wieku potrzebują wkładu, a po 2 są one starej konstrukcji i są awaryjne. Chcesz chińczyka? Podobnie awaryjny do simsona, tylko części dużo, dużo tańsze. Chcesz nowego markowca? Ciesz się bezawaryjnością, ale i większym spalaniem. Koniec kropka. ;)
Obrazek

Wróć do „Moto-topic”