• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Wydech cafe racer "GR 200"

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
przemek97
Majster
Majster

Wydech cafe racer "GR 200"

Postautor: przemek97 » pt 10 maja, 2013

Jak w temacie mam problem z wydechem bo wiadomo że CR musi brzmieć no nie oczekuję ryku jak z litra :p, ale oryginalny tłumik jest niezbyt pasujący wyglądem jak i tonem dźwięku . Tu pojawia się problem stock jest nie rozbieralny, a nie utnę go przy kolanku i nie zostawię bo to będzie przesada, a policja czuwa. Macie jakiś pomysł ? Może zrobić własny krótki wydech jak do cafe taka puszka mała, albo kupić kolanko samo i zrobić taką ledwo tłumiącą puszkę i jak by coś mam oryginalny na zmianę w razie draki <--( zabranie dowodu) Tak ja to obmyśliłem, a co wy na to ??
kierowca z bombowca

adrol

Re: Wydech cafe racer "GR 200"

Postautor: adrol » pt 10 maja, 2013

Jakie masz fundusze? Jak masz możliwość wykonania takiego wydechu to kombinuj.
Najelepsze rozwiązanie to zrobić kolanko według własnego pomysłu i dokupić wydech, który najbardziej Ci się podoba myślę, że w 300 zł byś się zmieścił.

przemek97
Majster
Majster

Postautor: przemek97 » sob 11 maja, 2013

Nie co ty zrobienie własnego wydechu to miałem pomysł recyclingowy znaczy za free by mi wyszedł :D a stary po prostu uciąć, a kolanka nie zrobię bo nawet nie wiem jak, a wy spawać własny wydech jaki mi się marzy to zwykły stożek ścięty tak ze 20 cm ze zwężaną końcówką też taki mały stożek ścięty i pusty w środku co najwyżej jakaś siatka lub rurka zmieniająca troszkę kierunek co by tak głośno nie było koszt myślę w 20 zł bym się zmieścił. Jak masz pomysł jak zrobić jakieś fajne kolanko, albo coś w tym stylu to podaj link lub napisz
Ostatnio zmieniony sob 11 maja, 2013 przez przemek97, łącznie zmieniany 1 raz.
kierowca z bombowca

adrol

Postautor: adrol » sob 11 maja, 2013

Taki pomysł jest spoko, tylko nie możesz zostawić pustego, musisz dać rurę perforowaną i watę upchać no i lepiej jakby mial chociaż 30-50cm, bo im krótszy tym bardziej ryczy.

Awatar użytkownika
polo
Weteran
Weteran
Pojazd: Złomosaki DIYedyszyn
Kontaktowanie:

Postautor: polo » sob 11 maja, 2013

Tłumik mógłby się kończyć przy tylnej osi, może trochę krócej. W środek koniecznie daj watę. Dźwięk zrobi się głębszy, niższy i "płynniejszy" (nie wiem jak to inaczej określić :D ). Na pustym stożku dźwięk będzie po prostu niemiły dla ucha.
#PRzRacingTeam
Obrazek....Obrazek....Obrazek

adrol

Postautor: adrol » sob 11 maja, 2013

polo, Zależy czy pusty stożek czy zamknięty i pusty, bo wyścigowe maszyny z lat 60-tych miały właśnie wydechy typu megafon, czyli nie zamknięte stożki, tylko są one bardzo głośne i na niskich obrotach nie robi szału, dlatego fajnie brzmi jedynie w wyżyłowanych silnikach.

przemek97
Majster
Majster

Postautor: przemek97 » ndz 12 maja, 2013

W sumie dobry pomysł. Postanowiłem że robię kopię Yoshimury i tak jak mówicie rura perforowana 30 mm średnicy do środka, wata szklana do o koła (sprawdzałem palnikiem nie pali się) mam ją w domu więc problem z głowy, długość 30 cm co do reszty wymiarów czyli obwodu itp. to szukam na razie. Kolanko zostawiam takie jakie jest tylko pomaluję na czarno. Kształt i wygląd ogólny mnw. jak ten model z odrobiną własnych rozwiązań. http://www.yoshimura-rd.com/t-replaceme ... r_TRS.aspx
kierowca z bombowca

Wróć do „Pomoc”