• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Wypalony zawór ssący

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
dsfilo
Specjalista
Specjalista

Wypalony zawór ssący

Postautor: dsfilo » czw 09 maja, 2013

Witam,

Po miesiącu moich zmagań z silnikiem (różne kombinacje rozrząd, luzy zaworowe) podmieniłem dzisiaj gaźnik na PZ16 z nadzieją poprawy jego pracy (trudności z odpalaniem z rozrusznika, na postoju kręcił do 7-8k w trasie nie dało się wyjść poza 6k) nie wytrzymałem nerwowo. Skrzynka z narzędziami worek na śmieci pod kolana i wykręcam głowicę... Patrzę nagaru moc... Leję do komory spirytusu (salicylowego) bo paliwa rezerwa :) i co się okazuje: puszcza ssący! Chyba już wiem skąd się olej w filtrze powietrza, gaźniku automagicznie pojawiał :)

Moje pytanie: czy to normalne objawy (wyżej opisane) wypalenia zaworu ssącego czy jeszcze coś poszło zgodnie z zasadą jak się jedno....

2. Jak ustalić czy to tylko zawór, czy już gniazdo powiedziało dobranoc ( chodzi mi o to, że jak kupię zaworek wymienię i znowu będzie to już mnie szlag trafi na pewno)

Nie uśmiecha mi się kupowanie głowicy bo za tę cenę (+ mały wkład 1/3) mam zestaw 72 kompletny.

Co proponujecie ? Jak sprawdzić gniazdo przed zamontowaniem nowego zaworu???
Ostatnio zmieniony czw 09 maja, 2013 przez dsfilo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
CZARO
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Wypalony zawór ssący

Postautor: CZARO » czw 09 maja, 2013

Poprostu wymień uszczelniacze zaworów i dotrzyj gniazda zaworowe i powinien latać
Nie sztukÂą jest mieĂŚ nowy samochĂłd , sztuka jest mieĂŚ stary a Âżeby wyglÂądaÂł jak nowy...

Mercedes 190 by Czaro!

Spidi67
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Spidi67 » czw 09 maja, 2013

dsfilo pisze: Jak ustalić czy to tylko zawór, czy już gniazdo powiedziało dobranoc

kup pastę do docierania zaworów , ja używałem takich http://allegro.pl/pasta-zaworowa-do-pol ... 21290.html bo aktualnie gniazda są już przystosowane do starego zaworu , i jak zapodasz tak odrazu nówkę to bedzie puszczać jak nic . Nakładasz pastę , tą najgrubszą jak dobrze pamietam 0 jest o najgrubszej tej no coś tam .. nakładasz na zawór i gniazdo i krecisz sobie prawo , lewo .
Next sprawdzasz tak jak wczesniej czy puszcza czy nie , tylko na zaworze , zalozonym ze sprezyna itd zeby to sie tam trzymało jakoś :-)

przerabiałem temat w zeszłe wakacje u mnie dotarcie nie pomogło , wypaliło sie gniazdo i musialem kupic nowa glowice :p
<troll>

dsfilo
Specjalista
Specjalista

Postautor: dsfilo » pt 10 maja, 2013

Zawory dotarte, nie puszczają. Zamontowałem całość, odpalam i tak jak myślałem robota poszła na marne (pomijając że się nauczyłem docierać zawory). Dalej nie mogę go wykręcić ponad 6k. Jakaś zmiana jest bo teraz reaguje na ssanie ale co z tego... :( Chyba będzie złomowanie bo już nie mam siły ładować w to kasy... Cewka sprawdzona omomierzem, świeca nowa, nie wiem może moduł? Ale żeby się tak śmiesznie zachowywał, że nie kręci ponad 6 (kiedyś kręcił bez problemu) no już nie wiem co jeszcze mogło paść...

Awatar użytkownika
Billy Corgan
Specjalista
Specjalista
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: Billy Corgan » sob 11 maja, 2013

Na 1 biegu też nie wykręci poza 6k? Fajnie jakbyś miał tester ciśnienia sprężania, ciekawe jaka jest kompresja. W zasadzie to mógłbym ci pożyczyć pocztą polską oczywiście na Twój koszt :) ale to chyba głupi i drogi pomysł <mysli>

dsfilo
Specjalista
Specjalista

Postautor: dsfilo » sob 11 maja, 2013

Na 1 też nie kręci :( Wymieniałem swego czasu tłok z pierścieniami po przytarciu i na początku jeździłem tylko do 4-5k więc nie wiem jak było z wykręcaniem podczas jazdy.

Na postoju nie miał problemów. Chyba jednak go oddam do serwisu - niech robią bo mi się pomysły skończyły. Niech mi powiedzą czy da radę naprawić do 200zł całość bo jak więcej to nie będę w to ładował...

Ewentualnie wyjmę z tego silnika co się nadaje i sprzedam żeby przynajmniej ze 250zł odzyskać i kupię nowy silnik bo do tego mi się właśnie zaufanie skończyło :(

Kusi mnie zestaw na 72 ale jak go znowu wymienię i nie będzie działać to już na 100% pojedzie na złom :(

bzyk990
Weteran
Weteran

Postautor: bzyk990 » sob 11 maja, 2013

dsfilo, Mysle,że po wymianie na 72 problemy znikną ;)
ÂŻycie to nie jest zabawa!

Moja ulubiona gra
Kliknij nic cie to nie kosztuje!
Daj piwko jeÂżeli pomogÂłem.
Obrazek

dsfilo
Specjalista
Specjalista

Postautor: dsfilo » sob 11 maja, 2013

Obawiam się tylko kosztów :( i czy nie poszło coś jeszcze w silniku, że się mi na obroty nie wkręca... Nie wiem czy mi warto ładować kasę i czas jak już tyle robiłem i nadal nic...

Wróć do „Pomoc”