• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Zapalniczka

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
MaraS
Majster
Majster

Zapalniczka

Postautor: MaraS » wt 23 kwie, 2013

Witam mój problem polega na tym że zrobiłem sobie ładnie gniazdo zapalniczki podłączam pod ako i pod zapalniczke gps i jak to podłącze to na tym kablu od gbs, pali się bezpiecznik.. wymieniam go podłączam pod ako i to samo.. A sam bezpiecznik od zapalniczki jest cały, a jak podłącze gps pod zapalniczke samochodową to działa.. i nie wiem o co tutaj chodzi, prosze o pomoc.

dsfilo
Specjalista
Specjalista

Re: Zapalniczka

Postautor: dsfilo » wt 23 kwie, 2013

Tak się składa, że mam na co dzień do czynienia z elektroniką :) mniej z silnikami o czym można się przekonać czytając inne posty :) ale:

Przyczyną palenia bezpiecznika mogą być:
a) Przekroczenie prądu znamionowego - po naszemu podłączenie odbiornika biorącego za dużo prądu

b) to co powyżej z tym że mamy do czynienia ze zwarciem :)

Odłącz gniazdo zapalniczki od akumulatora, wsadź wtyczkę i sprawdź omomierzem czy nie ma zwarcia, może być tak, że po włożeniu wtyczki coś zwiera i pali Ci bezpiecznik a bez wtyczki w gnieździe jest ok. Skontroluj to na początek :)

GPS to nie piekarnik nie powinien Ci palić bezpiecznika.

Zawsze możesz zrobić test na krótko to znaczy podłączyć wtyczkę od GPS na kablach do zacisków aku i sprawdzić co będzie. Myślę, że o biegunowości podłączenia pamiętasz.

Zobacz

Wróć do „Pomoc”