• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Paliwo - rozrusznik - gaźnik

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
dsfilo
Specjalista
Specjalista

Paliwo - rozrusznik - gaźnik

Postautor: dsfilo » pn 22 kwie, 2013

Witam, zakładam nowy temat bowiem moje problemy wracają na nowo... Po ostatnim ustawianiu gaźnika i działaniu prawie perfekcyjnym (nie palił z rozrusznika na zimnym) to po mojej niedzielnej wycieczce dzieją się cuda dziwy...

Wycieczka dość spora 50km chodzi jak marzenie - wszystko ok :) Oczywiście przerwy na chłodzenie częste bo jest na dotarciu jeszcze - ogólnie oszczędzam.

Wracam do domu i zaczyna go dusić - myślę - kaplica po raz drugi :( Ale okazuje się, że okłamała mnie wskazówka od paliwa - głupota starego człowieka :) Dojechałem na oparach.
Wcześniej oczywiście dałem mu ssanie bo myślałem że się gaźnik rozregulował a trzeba do domu te 3km dojechać... Dojechałem.

Dzisiaj wizyta na najbliższej stacji czyli Statoil... Tankowanie 95 bezsiarkowa - oczywiście automagicznie znika możliwość odpalenia na rozrusznik :( Ustawiam całość po raz nty i dalej o rozruszniku nie ma mowy - raz na 50 prób chwyci ale to tylko błąd statystyczny, że tak powiem.

Stąd moje pytanie: czy to może być wina paliwa, może pociągnął z baku na rezerwie jakiś syf, zauważyłem, że jak mu dam po gazie to na 7k lubi se strzelić (nie ogniem a pustym dźwiękiem - nie wiem jak to opisać)

Dodam, że zawory regulowałem na 0,05 i 0,07...

Co robić - czyścić gaźnik po raz kolejny po 100km ???

Od czego zależy ten nieszczęsny rozrusznik - iskra jest, kompresja też, kręci elegancko i nic. Na kopa od strzału :(

Iglica ustawiona na 2 ząbek patrząc od dołu - tylko tak wchodzi mi ładnie (choć nie do końca ale nie testuję) obroty... Mogę ruszyć z miejsca bez obawy że mi się zadusi...

I jeszcze jedno. Wymieniłem olej. Wlałem tak jak w instrukcji 0,9 ale dzisiaj widzę że chyba jest go za dużo - czy to też może mieć coś wspólnego - dodam że wcześniej (wczoraj) jechał elegancko.

Awatar użytkownika
BarneY
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Paliwo - rozrusznik - gaźnik

Postautor: BarneY » pn 22 kwie, 2013

Ja miałem ten sam problem z rozrusznikiem.. Po miesiącu uznałem, że mam wyj*bane i teraz od 2 sezonów odpalam z kopa haha <troll>
A tak do tematu, to gaźnik raczej nie ma nic wspólnego. Olej też. Akumulator dobry?
JeÂśli pomogÂłem - postaw browarka :D

DziĂŞki :)

dsfilo
Specjalista
Specjalista

Postautor: dsfilo » pn 22 kwie, 2013

Akumulator dobry :( Przynajmniej nie widzę różnicy wielkiej w jego zachowaniu z wczoraj i dzisiaj :( ale dla pewności przejdę się i sprawdzę napięcie choć nie mam już zupełnie pomysłów...

dsfilo
Specjalista
Specjalista

Postautor: dsfilo » wt 23 kwie, 2013

Dzisiaj rano regulacja zaworów dla pewności jest ok. Odpalam na kopa za każdym razem na rozrusznik dalej nic, czasem się uda ale to po "latach" kręcenia. Dodatkowo zagrzałem dzisiaj maszynę do ustawienia gaźnika i robię mini trasę testową, nie ma mowy żeby wyszedł poza 7tyś nie tyle odcina co dusi :(

Wymieniać gaźnik czy wieźć całość na złom bo już mnie ku****a ogarnia. Niby z punktu A do B przejadę ale co to za przyjemność jak nie działa tak jak powinien

Awatar użytkownika
Czyżu15
Weteran
Weteran

Postautor: Czyżu15 » wt 23 kwie, 2013

dsfilo, Ja bym na twoim miejscu sprawdził świece jaki ma kolor przeczyścił, i ustawił odpowiednią przerwę.
only vag

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Postautor: Yautja » wt 23 kwie, 2013

Jeśli chodzi o rozrusznik to sprawdź czy ma dobrą masę i czy wszystkie przewody które do niego idą są w porządku.Sprawdź też czy odpali na innym akumulatorze(np. samochodowym).
Jeśli chodzi o silnik to zawory mogą być delikatnie nieszczelne.Ale najpierw sprawdź gaźnik, może ma za niski poziom paliwa w komorze pływakowej.Zobacz też jaką masz dyszę, bo może być tak ,że masz 82 i jest za duża.Jeszcze napisz jaką masz świecę(przy okazji ustaw przerwę na niej 0,6 mm)
Obrazek

dsfilo
Specjalista
Specjalista

Świeca nowa ma trzy dni NGK CR7HSA. Kolor dobry jak na moje oko - ale zrobię zdjęcie jak dopadnę aparat. Ogólnie silnik jedzie, myślę że to gaźnik ma problem sam ze sobą ale to tylko moje przypuszczenia. Iglica podniesiona o 1 ząbek (była na środkowym to dałem 1 w dół) bo wcześniej się nie wkręcał na obroty.

Co do szczelności zaworów to byłbym bardzo niepocieszony jakby się rozsypały po 420km przebiegu :(

Przed tą akcją z jazdą na oparach i tankowaniem na statoilu szło jak marzenie :( teraz lipa

Jak się ustawia ten pływak ????
Ostatnio zmieniony wt 23 kwie, 2013 przez dsfilo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontaktowanie:

Może po prostu zaciągnął jakiegoś syfu z baku
Obrazek

dsfilo
Specjalista
Specjalista

Idę wykręcić gaźnik przeczyszczę i zobaczę czy to pomoże, jak nie będzie się myśleć dalej.

dsfilo
Specjalista
Specjalista

No i wyczyszczony :( Była przejażdżka celem regulacji gaźnika... Dzisiaj wybiło 500km ciężkiej walki z bartonem fighterem - a miało być tak pięknie :(

Na postoju rzecz jasna odpalam z kopa, bo o rozruszniku nie ma mowy. Kręci się do 8k przy umiejętnym dodawaniu gazu.

Miałem prostkę z nowym asfaltem więc próba co będzie: 4 bieg i kręci tylko do 6k później jakby w ogóle nie było zakresu :( Dojechałem do domu postawiłem na stopce i zastanawiam się nad młotkiem i doprowadzeniem do wzrostu entropii całego układu łącznie ze sobą samym...

Świeca ustawiona na 0.6 iskra jest ale nie wiem czy jest słaba czy mocna (brak porównania) z dawnych czasów kiedy to motorynka bez oleju (nie do zatarcia) mnie woziła miała iskrę potężną przy tej :)

Awatar użytkownika
Kamil
Weteran
Weteran

Postautor: Kamil » wt 23 kwie, 2013

Sprawdz przerwę na swiecy miałem to samo :) dsfilo,

dsfilo
Specjalista
Specjalista

Zmniejszyć zwiększyć przerwę ?? ?? Mam ustawioną na 0.6mm

Awatar użytkownika
Kamil
Weteran
Weteran

Postautor: Kamil » wt 23 kwie, 2013

Mniejszą dsfilo,

dsfilo
Specjalista
Specjalista

To ile tak ustawić ?? 0.5 czy jeszcze mniej ?

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontaktowanie:

Sprawdź jeszcze fajkę,przewód,cewkę.Jak gaźnik nie reaguje zbytnio na regulację to może być wina elektryki.
Obrazek

Wróć do „Pomoc”