• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Rozrusznik, gaźnik

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
dsfilo
Specjalista
Specjalista

Rozrusznik, gaźnik

Postautor: dsfilo » wt 09 kwie, 2013

Witam, dzisiaj po długich bojach dojechałem do domu swoim bartonem fighterem. Po ostatnim przytarciu uważam jak z jajkiem. Mam jednak jeszcze kilka drobnych problemów do rozwiązania.

1. Nie odpala na rozrusznik (chyba że na zagrzanym silniku i to nie zawsze) ale co zauważyłem: regulacja gaźnika to praca z mikroskopem :) jest takie miejsce w którym pali na rozrusznik na ciepłym, milimetr dalej nie ma mowy żeby odpalił...

2. Na kopa idzie zawsze od 1 razu

3. Gaźnik reguluję na ciepłym silniku - proszę o sugestie czy jego kalibracja może mieć wpływ na odpalanie z rozrusznika???

4. Ni jak nie mogę ustawić koloru kawy z mlekiem na świecy, a jeszcze jedno jak mamy śrubkę od składu mieszanki do zakręcając daję bogatszą??? Tu też wykryłem taki moment, że moto wkręca się ładnie na obroty :) kawałek dalej chodzi na wolnych ale manetka w dół i go dławi

5. I ostatnie pytanie mianowicie stare jak świat docieranie - co to znaczy nie zamulać (nie katować jestem w stanie sobie wyobrazić) chodzi mi o to na jakich obrotach najlepiej jechać na danym biegu - czy na takiej prostej lepiej np do 4 i utrzymywać te 3-4tyś czy może 3 i więcej obrotów... pierwszy raz jadę na sprzęcie z działającym obrotomierzem a zawsze zmieniałem na wyczucie ale tu uważam aż nadto bo nie chcę znowu go dobić...

Pozdrawiam serdecznie
Dawid

Awatar użytkownika
dawid0402
Weteran
Weteran

Re: Rozrusznik, gaźnik

Postautor: dawid0402 » wt 09 kwie, 2013

Gaźnik jak regulujesz to na zimnym silniku a propo docierania to jeździj sb spokojnie narazie to 4-5 tys obrotów i rób częste przerwy od czasu do czasu go przeciągnij bo się zamuli

Awatar użytkownika
Kamil
Weteran
Weteran

Postautor: Kamil » wt 09 kwie, 2013

dawid0402, na zimnym to zaworki się reguluje a nie gaznik ;) ,dsfilo, mi nie palił z rozruchu bo świeca była padnięta,przerwa duża,wyreguluj zawory,gaznik i zrób jego czyszczenie powinno pomóc :)

dsfilo
Specjalista
Specjalista

Zawory wyregulowane na zimnym silniku: 0,05 i 0,07 co do świecy to spróbuję może wymiana coś da :) iskra jest i z kopa i kręcąc rozrusznikiem... Mówisz, że czyszczenie gaźnika... przebieg moto niespełna 200km ale po początkowych niespodziankach spodziewam się muszelek w gaźniku :)

Jeszcze jedno doradzi ktoś jak jeździć - chodzi mi o obroty na dotarciu i zmienianie biegów...

A... i mam takie nowe pytanie jak wbijam jedynkę to powinno tak lekko "szkubnąć" czy podciągać sprzęgło ???

Awatar użytkownika
m_isie_k
Specjalista
Specjalista

Postautor: m_isie_k » wt 09 kwie, 2013

Obroty nie za niskie i tak max do 4k czasem do 5k nie przeciągaj go długo na biegach ;-) hamuj też biegami :-) a co do tej jedynki to nie spotkalem sie z żadnym motorkiem z tym silnikiem który by nie szarpał na 1 ;-)

dsfilo
Specjalista
Specjalista

Mówisz max 4k :) trudno już mi się połapać w tym wszystkim :) jedni mówią że 4-5k to zaczyna dopiero smarować silnik olejem :) ale zobaczymy w najbliższym czasie nie zanosi się na dalekie wycieczki to będę jeździł ostrożnie choć mam tu same górki wokół siebie :) i tylko 2 i na przód :) Co do hamowania silnikiem to stosuję :)

Awatar użytkownika
Kamil
Weteran
Weteran

Postautor: Kamil » śr 10 kwie, 2013

Lepiej jak będziesz jezdził spokojnie to dotrzesz ładnie,a jak bedziesz od razu kat to różnie wtedy jest :)

dsfilo
Specjalista
Specjalista

Postautor: dsfilo » śr 10 kwie, 2013

Też taką strategię przyjmuję :) ale co z tego :) Wczorajszy mój entuzjazm dzisiaj zweryfikowało życie :( Wycieczka 3km i już problemy z dławieniem maszyny. Wyczyściłem chwilę temu gaźnik i moto umarło :( myślę, że wszystko dobrze poskładane. Niemniej jednak dołożyłem dzisiaj filtr paliwa na wężyk i nie wiem czy to nie jego sprawka z takim dziwnym zachowaniem.

Czy po czyszczeniu gaźnika muszę jakoś specjalnie czekać na jego "napełnienie" czy można od razu próby robić. Sprawa nr. 2 zaczyna mi powoli rezerwa świecić w baku - paliwo jest oczywiście - ale czy jego niski poziom może mieć jakiś negatywny wpływ???

A i jak najlepiej rozpocząć ustawianie gaźnika (chodzi mi o ustawienie śrubki od mieszanki) innymi słowy gdzie mam największe szanse wstępnego odpalenia motoru?

Awatar użytkownika
Kamil
Weteran
Weteran

Postautor: Kamil » śr 10 kwie, 2013

dsfilo pisze:A i jak najlepiej rozpocząć ustawianie gaźnika
rozgrzewasz silnik wkrecasz ma max śrubke od mieszanki i powoli odkręcasz i patrzysz czy się wkręca i tak kręcisz dopoki się nie bedzie dobrze wkrecał,
dsfilo pisze:dołożyłem dzisiaj filtr paliwa na wężyk i nie wiem czy to nie jego sprawka z takim dziwnym zachowaniem.
moze go odwrotnie założyłes
Ostatnio zmieniony śr 10 kwie, 2013 przez Kamil, łącznie zmieniany 1 raz.

dsfilo
Specjalista
Specjalista

Postautor: dsfilo » śr 10 kwie, 2013

Panowie proszę nadal o pomoc :( Cuda wianki się dzieją, zastanawiam się powoli czy nie zaprowadzić bartona do księdza :)

1. Co do filtra to bardzo możliwe (strzałke ma taką na obudowie - dałem w stronę baku - pewnie źle :) ) ale to przeczytałem po wycieczce... Mam taki filtr mahle

2. Robię tak ze śrubką jak mówisz, zresztą przeczytałem najpierw wszystko co było na ten temat ale opiszę jak to wszystko wygląda:

Dobrą godzinę ustawiałem żeby w ogóle odpalił. Poznałem nowego moto kolegę który ochoczo przyłączył się do ustawiania ;) trudno mu było wytłumaczyć, że w 50 to nie będzie żyłowania do 12k jak w jego Yamaszce :)

Później udało się chwycić dobre miejsce - przejechałem może ze 2km. Wykręcam świecę celem kontroli - ten środkowy izolator kawa z mlekiem, ten drut i dół gwintu lekko osmalony - myślę odejmę jeszcze trochę mieszanki....

Godzinę później dojechałem (często pchając) do domu ale do rzeczy co zauważyłem:

Jak dodaję gazu dusi go niemiłosiernie - taki dźwięk pustego cylindra zasysającego powietrze (nie wiem jak opisać) i gaśnie.

Jak ustawię wolne obroty to i owszem odpala na kopa (o rozruszniku już zapomniałem zupełnie)

Za Chiny ludowe nie mogę z tym przyjść do ładu.

Na iglicy widziałem ze jest na ostatnim od dołu (jak wyciągnę z gaźnika to widzę te 3 pozostałe ząbki powyżej)

Jedyne co mnie cieszy to fakt, że nie pali oleju po wymianie tłoka, no ale dalej szlag mnie trafia i już zupełnie nie wiem co źle robię, no i ten rozrusznik nieszczęsny który mi spać nie daje.

Słońce za oknem a tu du** blada.... Może mam gaźnik zje**** - jak myślicie??? Może kupić nowy??? Już nie wiem czego się chwycić :( :(
Ostatnio zmieniony śr 10 kwie, 2013 przez dsfilo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kamil
Weteran
Weteran

Postautor: Kamil » czw 11 kwie, 2013

dsfilo pisze:Na iglicy widziałem ze jest na ostatnim od dołu (jak wyciągnę z gaźnika to widzę te 3 pozostałe ząbki powyżej)
ustaw na środkowy rowek :)

Awatar użytkownika
Billy Corgan
Specjalista
Specjalista
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: Billy Corgan » czw 11 kwie, 2013

dsfilo pisze:1. Co do filtra to bardzo możliwe (strzałke ma taką na obudowie - dałem w stronę baku - pewnie źle :) ) ale to przeczytałem po wycieczce... Mam taki filtr mahle

Źle xD strzałka pokazuje kierunek przepływu paliwa czyli strzałką w stronę gaziora.

Co do gaziora to zerknąłbym też do komory pływakowej.
Ostatnio zmieniony czw 11 kwie, 2013 przez Billy Corgan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » czw 11 kwie, 2013

Jak masz gaźnik PZ 19 lub PZ 20 czyli
Obrazek lub Obrazek

to przy 50ccm gwałtowniejsze dodanie gazu powoduje zadławienie silnika, lepiej sprawa się ma przy PZ16. Wygląda identiko jak ten PZ20 ale ma mniejszą gardziel ssącą przez co ten efekt dławienia jest mniejszy.

Ustaw swój gazior tak: iglica na środkowy ząbek, śruba od składu mieszanki 1,5-2obroty a wolne to już sam ustawisz na słuch.
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

dsfilo
Specjalista
Specjalista

Postautor: dsfilo » pt 12 kwie, 2013

Witam ponownie, po długich bojach mam następujące efekty:

Filtr paliwa zmieniony i jest ok... choć trochę powietrza w nim siedzi jeszcze i nie wiem czy go nie wywalić

Zimny odpala na kopa zarówno z, jak i bez ssania. Zostawiam go aż się rozgrzeje i wtedy jadę ale:

1. Obroty ustawiłem tak na 1,8k świeca koloru kawy z mlekiem

2. "Newralgiczny" moment operowania manetką mam tak w okolicach 2,5 - 4k muszę go kręcić niemalże po minimetrze...

3. Czasami po rozgrzaniu zdarza mu się podczas jazdy złapać taką dziurę, że muszę się mocno nagimnastykować żeby nie zgasł...

4. Jak już zgaśnie to poza tym że stoję na drodze jak debil to odpalam na kopa chwilę pochodzi na wolnych i znowu normalnie.

5. Obroty nie wychodzą poza 6k później tak jakby chciał a nie mógł...

Zastanawiam się czy gaźnika nie podmienić... jakie propozycje???

A czy paliwo (świeci mi rezerwa ale jest) może mieć jakiś wpływ na pracę (jego poziom w baku)

Awatar użytkownika
Kebab_Karim
Weteran
Weteran

Postautor: Kebab_Karim » pt 12 kwie, 2013

jeżeli jeździsz na rezerwie może być tak, że paliwo nie dochodzi (wjedziesz w dziurę czy nierówność i paliwo przelewa się po baku) do gaźnika i może dostawać doła :D bez paliwa raczej nie pojedzie :)
Wszyscy majÂą prawo do szczĂŞÂścia ale nie wszyscy majÂą szczĂŞÂście do prawa :D

Wróć do „Pomoc”