• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Ustawianie wałka rozrządu

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
Awatar użytkownika
Billy Corgan
Specjalista
Specjalista
Otrzymał podziękowań: razy

Ustawianie wałka rozrządu

Postautor: Billy Corgan » wt 02 kwie, 2013

Siemka, czy ktoś ma doświadczenia z przesuwaniem rozrządu tj z opóźnianiem lub przyspieszaniem?
Naczytałem się teorii, i ponoć przyspieszanie wałka znacznie polepsza dół a pogarsza górę, lecz trudniej jest odpalić oraz zawór ssący otwiera się szybciej przez co łatwiej o randkę z tłokiem. Natomiast opóźnianie wałka daje dokładnie odwrotne efekty.

Mam z40 i nieco już wymodzoną zębatkę rozrządu, więc nie ma mowy o rozwiercaniu otworów na śruby, bo i tak ledwo to się już trzyma kupy. Zatem zostaje mi przesuwanie o 1 ząbek co jak potwierdził photoshop daje ok 10° przesunięcia (co jest ogólnie pojętym maximum z tego co czytałem). Sprawdzałem na sucho i zawór nie uderza o tłok, no przynajmniej na niskich obrotach. Czytałem historie że ludzie po takim przyspieszeniu o 1 ząbek nie poznawali moto.
Obrazek

oskar12345
Amator
Amator

Re: Ustawianie wałka rozrządu

Postautor: oskar12345 » wt 02 kwie, 2013

Nie wiem jak to wygląda w przypadku silników z jednym walkiem i dosc wysokoobrotowych ale miałem kiedyś nissana sunny gti(sr20de dwa walki) Silnik był całkowicie seryjny jedynie wkladka filtra powietrza o wiekszym przeplywie, nowe płyny i kółko rozrządu regulowane na ssacym i przyspieszone otwarcie zaworów o 4 stopnie. A efekty byly takie ze w porównaniu do rozrzadu ustawionego tak jak powinien byc fabrycznie po przyspieszeniu o 4 stopnie moc podskoczyla w calym zakresie o 5-6koni i tak samo moment o okolo 7-8nm, ale już na przyklad jak przyspieszyliśmy o 6 stopni spadła moc i moment na niskich i średnich obrotach ponizej wartosci fabrycznej ale na wysokich była wieksza o ok 4konie(moment bez zmian). Moje zdanie jest takie że jak nie masz możliwosci precyzyjnego ustawienia i pomierzenia efektów to nie ruszałbym tylko zostawił tak jak jest fabrycznie. Poszukam może bede miał gdzieś na komputerze wykresy z tych eksperymentów z rozrządem to wrzuce jako ciekawostke.
Ostatnio zmieniony wt 02 kwie, 2013 przez oskar12345, łącznie zmieniany 1 raz.

adrol

Postautor: adrol » wt 02 kwie, 2013

W DOHC jest duże pole do popisu, ale tutaj jeden ząbek to 12,85 stopni, czyli i tak za dużo możesz pokombinować przesunięciem o max 5 stopni w każdą stronę na SOHC, ale dużo tym nie osiagniesz i najlepiej to robić mając dostęp do hamowni.

Awatar użytkownika
Billy Corgan
Specjalista
Specjalista
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: Billy Corgan » wt 09 kwie, 2013

Dzięki panowie, jak zacznę sezon to na pewno napiszę o skutkach swoich experymentów z rozrządem.

Wróć do „Mechaniczne”