• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

zong 125 skrzynia

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
Fast
Weteran
Weteran

zong 125 skrzynia

Postautor: Fast » sob 02 lut, 2013

więc zaczne od tego, że w moim silniku posypała się skrzynia która postanowiłem wymienić i...

kupiłem skrzynie taką samą, lecz z innym automatem co ma 5 szpilek i wystaje znacznie za karter, całkiem inny od tego z trzema szpilkami i dodatkową tarcza ale pasuje. Biegi wchodzą nawet, lecz nie wskakuje luz, sam nie wiem co z tym zrobić. no i nie wchodzą jakoś idealnie - to pierwszy problem

drugi problem jest taki, że nie mogę załozyć segera na wałek zębatki pośredniej, bo nie ma miejsca, chociaz przedtem było ok.

trzeci problem jest taki że to wszystko chodzi dosyć ciężko, nawet bez sprzęgła

a czwarty jest taki, żecoś tam strzyka w silniku prawdopodobnie ten wałek od ko;pki

prosze o pomoc, bo nie chce sie tak szybko poddawać, jak kupiłem skrzynie za 100zł to chciałbym jeszcze pojeździć troche

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Re: zong 125 skrzynia

Postautor: BeNeK » sob 02 lut, 2013

Próbowałeś złożyć na seryjnym wodziku ?? Wałek pośredni krótszy być nie powinien :/ ew możesz zmierzyć...

KamelMKS pisze:trzeci problem jest taki że to wszystko chodzi dosyć ciężko, nawet bez sprzęgła

Może, że kartery ściskają skrzynię i lub jakiś jej element i nie pracuje tak jak trzeba...

KamelMKS pisze:a czwarty jest taki, żecoś tam strzyka w silniku prawdopodobnie ten wałek od ko;pki

Czy to strzykanie jest jak na tym filmiku ?
http://forum.moto-4t.pl/viewtopic.php?p=87645#87645 (filmik od 3-ciej min)
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK
Lewa !!

Awatar użytkownika
Fast
Weteran
Weteran

mam taki sam wodzik czy szpilka która sie w nim znajdowała (po lewej stronie silnika) musi tam sie znajdowac ?? i skad w silniku mogła mi wypaść kulka (taka rozmiarowo podobna do łozysk w kołach)
Ostatnio zmieniony sob 02 lut, 2013 przez Fast, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

KamelMKS, precyzuj troszkę bardziej, jak byś mógł... jaka szpilka, w którym miejscu ??

kulka kulka... może z jakiegoś łożyska w silniku, chociaż rozdupcyło by całe łożysko nim by się wydostała... Z olejem raczej nie wleciała...

Najpierw piszesz, że kupiłeś z wodzikiem co ma 5szpilek (bodajże), a później, że masz taki sam ? <glupek>
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Awatar użytkownika
Fast
Weteran
Weteran

napisałeś

Próbowałeś złożyć na seryjnym wodziku

no to pisze o moim starym wodziku... bo mam taki sam, tzn miałem, teraz mam 5 szpilkowy N1234 na którym za chu... nie wchodzi mi luz, nie wiem dlaczego więc chciałbym się dowiedzieć, reszta biegów raczej wchodzi

chodziło mi o szpilke w takim wodziku jak u ciebie która wchodzi od lewej strony. pozniej wkreca sie srube i zaslepia zaslepką

ogólnie troche sie zdemotywowałem bo nie wiem czy sobie z tym poradze

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

miej przed sobą skrzynię i znajdź luz przesuwając tryby... jeśli znasz zasady działania skrzyni zarówno o zębatkach przesuwnych jak i stele zazębionych... to dość proste rozwiązanie... akurat u nas jest skrzynia o kołach zębatych przesuwnych a nie stale zazębionych... później dopasuj do tego wszystkiego wodzik i zobacz w jakiej jest wtedy pozycji...

A taka jeszcze głupia sprawa... Założyłeś tą zaślepkę na wodzik z tymi wcięciami odpowiednio ? nie powinna być (nie wiem jak to ując), że szpileczka która jest w tym momencie w danym otworku, powinna bym w drugim, a tak nie jest ?? wiesz ocb ??

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Awatar użytkownika
Fast
Weteran
Weteran

jeśli chodzi o prawą strone silnika to

tam jest 5 szpilek, o szpilki zazebia się kosa zmiany biegów, następnie jest podkładka która zabiezpiecza szpilki przed ich wypadnięciem, a ten naciągacz który jest przykręcony do karteru zazebia o frez tego automatu

i wszystko jest niby ok, tylko luzu nie ma

a czy to, że seger na wałek nie chce mi wejsc moze byc spowodowany zbyt grubą podkładką na wałku koła pośredniego??

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

KamelMKS, przestaw odwrotnie frez tego automatu... tam do trzymania tego gówna z frezami (wiesz ocb) są takie dwie szpileczki...
Przyłóż ten dekielek z frezami odwrotnie by jedna dziurka w tym... aaa kurde... przekręć ją o 180* przykręć i spróbuj przekręcić całym tym automatem...
Jeśli się nie da to rozbierz wszystko, wyjmij cały ten automat, przekręć go, a następnie jeszcze raz dopasuj do skrzyni i zamontuj. Później wystarczy wszystko dobrze złożyć i ju..

Musiałem pomylić coś przy składaniu... nie pomyliłeś czasem widełek od wodzika xd ?
tzn że odwrotnie je założyłeś do wałków, albo coś... ja tak kiedyś złożyłem i było podobnie, co nie znaczy, że tak jest w tym wypadku...

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Awatar użytkownika
Fast
Weteran
Weteran

Postautor: Fast » wt 05 mar, 2013

Odpaliłem go, przejechałem i coś zaczęło się jebać... na 4 zaczął szarpać... wiec chyba wiem co to oznacza..

dodam ze normalnie jechałem, lanuchc nie spadł, nic, po prostu zaczął gwałtownie hamowac ni stad ni z owad

teraz seria pytan, bo jestem naprawde wyssany z uczuc do zera :|

odpalam, i mechanizm od kopki jakoś dziwnie jęczy, - jaki jest tego powód ?

czy jak wysypałem o zgrozo czwórke (nowa skrzynia 2km przebieg ;p ) dodam ze nie z mojej winy (sposobu jazdy bo co spierdoliłem - nie wiem) pytanie mialo by.ć - czy zebatka czworki to ta ktora mozna zdjac z wałka i jest na samej górze ? chodzi o obydwa wałki

to chyba wszystko.... czasem mysle by tym pi***olnac bezpowrotnie, ale potem znów myślę o tym jakbym jeździł, i jakoś nie moge odpuscic... sorry za przeklenstwa, ale inaczej nie [potrafie tego wyrazic, tyle pracy i kasy poszło w pi... czy ktoś wie, dlaczego z du** zaczęło szarpać na 4ce ? prosze o wypowiedzi...
Ostatnio zmieniony wt 05 mar, 2013 przez Fast, łącznie zmieniany 1 raz.

adrol

Postautor: adrol » wt 05 mar, 2013

Zmieniałeś łożyska?
Stare mogły mieć luzy, mogło też wrzucić dwa biegi naraz i wtedy zmieliło skrzynie od samej jazdy 4 nie może się rozsypać. Dwie zębatki od strony sprzęgła (prawe) są biegiem 4.
Z tą kopką to nie wiem o co chodzi.

Awatar użytkownika
Fast
Weteran
Weteran

Kopka działa normalnie ale wydaje dźwięk dziwny i czasem szarpnie. Dżwiek to tzw "przeskakiwanie" nie wiem co z tym zrobic

A co do czwórki... musiało ją zmielić bo po przełączeniu na 4 bieg zaczyna szarpać... jutro to rozbiore, bo mam te dwa tryby ze starej skrzyni, wymienie zobacze rowniez na łozyska.

Dlaczego mogło wrzucić dwa biegi na raz ? Rozwiń tę myśl, bo czort wie czy to przypadkiem nie to. Dodam że normalnie jeździł, nie tak dawno temu.

adrol

Mógł z różnych względów, jak rozbierzesz i będą dwa biegi uszkodzone to wtedy będziesz miał odpowiedź co się stało nie ma co gdybać jak rozbierasz.

Awatar użytkownika
Fast
Weteran
Weteran

odpada. 1,2,3 jest ogień, tylko na 4ce szarpie.

I sek tkwi w tym, że nie wiem dlaczego tak się stało, chodzi tutaj o wnioski przed czym sie wzbraniać, a na co zwrócić szczególną uwagę przy ponownym składaniu

adrol

Trudno powiedzieć, najlepszą odpowiedzią to dobrze złożyć i się nie śpieszyć.

Awatar użytkownika
Fast
Weteran
Weteran

Postautor: Fast » śr 06 mar, 2013

poleciały 2 biegi, a w dodatku mam dwa rozne walki wiec nie przełoze zebatek na zdawczy...

sam nie wiem co robic, moge kupic nastepny, ale jaka jest gwarancja ze znow sie nie zje... nie wiem co źle złozyłem ze tak sie stało.

Wróć do „Pomoc”