• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Regiel 4 piny (stator 6 cewkowy ) Jak podpiac ?

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
kayohi
Majster
Majster

Regiel 4 piny (stator 6 cewkowy ) Jak podpiac ?

Postautor: kayohi » ndz 10 lut, 2013

Wiec tak dzisiaj ściągnąłem lżejsze magneto odłączyłem kable , i założyłem talerz + stator 6 cewkowy i magneto . Podłączyłem wszystko kolorami i został biały + różowy i tak złączyłem . No i doszedłem do nowego regulatora na 4 piny . Odłączyłem stary regulator , i wiec tak na kostce wychodziło 5 kabli - odłączyłem kabel (czerwony) i zostały mi 4 kable które musiał bym podpiąć do regla (czarny,różowy,zółty,zielony) . Tylko na teraz który kolor w jakie miejsce ? Nie mogę na jakiś czas odpalać motorku po robię go w piwnicy i dopiero jak skończę wszystkie przygotowania . I chciałbym teraz podłączyć to na sucho żebym potem nie musiał się cofać do podłączania. Tutaj zamieszczę zdjęcie jak podłączyłem <myśli> a przygotowania Bartona będą długie gdy zakończę to się pochwale <cwaniak> :)

zd1: http://www.tinypic.pl/joy7as824qbg
zd2: http://www.tinypic.pl/h2beoe4f6x80

(Albo tez jakiś dobry schemat jak ktoś by ogarniał te sprawy , i czy jest możliwość podłączenia lądowania <mysli> ?
Ostatnio zmieniony ndz 10 lut, 2013 przez kayohi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Regiel 4 piny (stator 6 cewkowy ) Jak podpiac ?

Postautor: dzikilopez » pn 11 lut, 2013

Ojciec czekaj powoli. Oryginalnie masz regler na 5 pin, teraz dajesz regler na 4 ? To trzeba trochę pokombinować z instalacją , daj foto reglera na 5.
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

Awatar użytkownika
kayohi
Majster
Majster

Postautor: kayohi » pn 11 lut, 2013

<rotfl> OK to jest mój stary regulator 5pinowy ( http://tinypic.com/view.php?pic=e0shvt&s=6 ) . A kupiłem taki stator 6 cewkowy + talerz
( http://forum.moto-4t.pl/viewtopic.php?t=6495 ). No i pytałem się na forum i żebym kupił regiel 4pinowy 110+ . Znalazłem schemat ( https://www.google.pl/search?q=Regulato ... 1024%3B775 )

No i tak podłączyłem (został mi tylko kabel zielony i myślę czy podłączyć go do czarnego razem do masy? Jeżeli na schemacie jest pokazany ze to jest masa. A wszystko podłączyłem jak oryginalnie było (modem i to wszystko ale teraz tylko podłączenie regulatora...
Ostatnio zmieniony pn 11 lut, 2013 przez kayohi, łącznie zmieniany 1 raz.

adrol

Postautor: adrol » pn 11 lut, 2013

czerwony idzie na instalację jako plus zielony to masa, a biały i żółty są od prądu, więc czarnego w ogóle nie używasz i powinno być ładowanie ;).

Awatar użytkownika
kayohi
Majster
Majster

Ja podlaczylem tak jak masz 4piny: 1 2
(ssssssssssss sssssssssssssssss ) 3 4

1 -czerwony 2 zolty 3- bialy 4czarny

(zielony zostawilem ) Wiec przełożyć zielony na czarny ? Kur.. jeszcze dzisiaj ładnie podłączałem instalacje i od aku + spadł mi na blachę i zaczęło kopcić i bezpiecznik (poszedł ;p ) Sorry za (ss... ) ale ma wyglądać tak jak na reglu :)
Ostatnio zmieniony pn 11 lut, 2013 przez kayohi, łącznie zmieniany 6 razy.

adrol

2 i 4 to na pewno biały i żółty, 1 i 3 to zielony (masa) i czerwony tylko nie wiem w jakiej kolejności.
Powiedziałem, że masz czarny zostawić, bo zielony to zazwyczaj masa no i przy silniku też musisz mieć czarny wolny ;).

Awatar użytkownika
kayohi
Majster
Majster

Jutro zmienię :> hmm przy silniku czarny (wychodzący od statora?) czy chodzi ci o ten co idzie z aku do silnika? To czarny mam zostawić i nie podłączać wgl? Bo ja cie rozumiem w takim sensie ze odłączyć ten co idzie z statora i regulatora i tych 2 nie podłączać?
Ostatnio zmieniony pn 11 lut, 2013 przez kayohi, łącznie zmieniany 1 raz.

adrol

Zacznijmy od tego czy było więcej kabli przy starym silniku i zobacz czy zielony to na 100% masa.

Awatar użytkownika
kayohi
Majster
Majster

Postautor: kayohi » wt 12 lut, 2013

Teraz dałeś mi zadanie :) ja mój stary silniczek mam w innej miejscowości. W tym statorze co teraz mam zielony + niebieski wychodzi z impulsatora .
Ostatnio zmieniony wt 12 lut, 2013 przez kayohi, łącznie zmieniany 1 raz.

adrol

Postautor: adrol » wt 12 lut, 2013

ale impulsator i cewka dająca prąd na moduł nie ma nic wspólnego z ładowaniem, Teraz na pewno masz od ładowania dwa kable, a wcześniej prawdopodobnie miałeś 3 i musisz jeden pominąć. Po za tym nie potrzebujesz silnika aby to sprawdzić wystarczy się przyjrzeć jakie kable są przy oryginalnej instalacji i tyle.
Zrób tak czerwony w miejsce 3 a zielony (masa) w miejsce jeden potem podłącz od silnika biały do białego, a różowy z żółty i wtedy do regulatora różowy w miejsce 2, a biały w miejsce 4.

Awatar użytkownika
kayohi
Majster
Majster

Postautor: kayohi » wt 12 lut, 2013

Ok zrobię tak tylko . biały do białego ? (jest tak od statora wychodzi biały kabel ) , a na oryginalnej instalacji co podłączasz silnik nie ma kabla białego tylko różowy ( a reszta kolorków pasuje ;)

Wróć do „Pomoc”