• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Problem rozrząd

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
oski77
Specjalista
Specjalista

Re: Problem rozrząd

Postautor: oski77 » ndz 27 sty, 2013

Powiem Ci, że zawory są ok bo sprawdziłem, jedynie jest delikatne odbicie. Ślad jest koloru takiej kawy jakby, ma to powierzchnie około 1mm ewentualnie 1,5mm

adrol

Postautor: adrol » pn 28 sty, 2013

to zakładaj łańcuszek i zasuwaj.

oski77
Specjalista
Specjalista

Postautor: oski77 » pn 28 sty, 2013

Własnie byłem w sklepie, to był zamknięty ;( szkoda bo chciałem już zacząć robić dalej. Szkoda troche bo znowu iskrownik trzeba ściągać żeby dostać się do tej drugiej zębatki rozrządu. Nie miałbyś jakiejś fotki jak założenie łańcuszka wygląda? Bo nie robiłem w 139fmb dużo, za to AM6 i Rotaxy znam doskonale.

adrol

Postautor: adrol » pn 28 sty, 2013

ściągasz magneto i tą przykrywkę co jest pod magnetem, potem ściągasz głowicę wyjmujesz rolkę z cylindra i przekładasz łańcuszek najpierw zakładając go na wał.

oski77
Specjalista
Specjalista

Postautor: oski77 » czw 14 lut, 2013

dziś o 4 w nocy skończyłem robić moto tak późno bo z czasem cienko stałem. Odpalił no źle wyregulowanym rozrządzie, nastawiłem prawidłowo (jedna śruba rolki j*b*a) i nie chce teraz zapalić iska jest itp. Może ten zawór do tego się przyczynił ? ale dziwne bo na źle wyregulowanym zapalił ;/

adrol

Postautor: adrol » czw 14 lut, 2013

Jaka śrubka Ci się uszkodziła i jak mocno był przestawiony?

oski77
Specjalista
Specjalista

Postautor: oski77 » czw 14 lut, 2013

mamy 3 śrubki na głowicy od rolki. jedna jebła ;/ rozrząd zamiast ustawiony jak najbliżej oznaczeniem czyli na godzine 9 ustawiony był na 3

adrol

Postautor: adrol » czw 14 lut, 2013

To nie ma większego znaczenia czy na 9 czy na 3 :) bo dwa obroty wału to jeden wałka rozrządu.
Ustaw na 9 i znaczek zębatki ma być około pół zęba poniżej znaku głowicy (magneto na T).
Po za tym to jest zębatka, urwany gwint powinieneś odkręcić jak wystaje to nawet palcami, potem wystarczy dać nową śrubkę i tyle, choc na 2 tez powinien chodzić.

Wróć do „Pomoc”