• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Głowica cross 125

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
wójo
Praktykant
Praktykant

Głowica cross 125

Postautor: wójo » ndz 20 sty, 2013

Czy do takiej głowicy podejdzie wałek z40 i jakiej srednicy ma zawory ? ktos miał z tym doczynienia i moze sie orientuje czy jest jakas róznica miedzy ta głowica a głowica stosowana w silnikach yx140 ?
http://moto.allegro.pl/glowica-125-chin ... 02182.html

Awatar użytkownika
Lukas995
Zasłużony
Zasłużony

Re: Głowica cross 125

Postautor: Lukas995 » ndz 20 sty, 2013

Napisz do sprzedawcy jaka jest wielkość zaworów jeśli odpisze że 23/27 to podejdzie z40 :P

wójo pisze:róznica miedzy ta głowica a głowica stosowana w silnikach yx140

na pewno większe zawory są w 140 :P

adrol

Postautor: adrol » ndz 20 sty, 2013

z40 podejdzie idealnie, sam mam taką głowiczkę, zawory takie same jak w 140 czyli 27/23, jedyna rożnica w stosunku do tej z yx 140 to komora spalania przystosowna pod tłok 52,4mm, a yx ma 56mm więc trzeba torchę powiększyć komore spalania, żeby nie stukało.

wójo
Praktykant
Praktykant

Postautor: wójo » pn 21 sty, 2013

to nastepne pytanie: w prawdziwej 125 czy 140 sa grubsze szpilki mam racje ? Czy dzwigienki zaworowe, talezyki, zabezpieczenia i uszczelniacze podejda od zwykłej 110 ? Jaka srednice ma oslona zebatki rozrzadu ?

adrol

Postautor: adrol » pn 21 sty, 2013

W stosunku do 110 masz inną pokrywę zębatki (bodajże 82 zamiast 72mm)reszta pasuje jedynie sprężynki są nieco twardsze w 125, ale nic nie mierzylem to moje subiektywne odczucie. Szpilki są takie same jeśli chodzi o 125 i 140. 140 rożni się średnicą tloka jeśli porównywać yx125 z yx140, co do lifanów to masz inny wał skrzynię i sprzęgło.
W monkego wstawiaj lepiej 150/160 na głowicy typu kawasaki klx, większo moc cena też dość przystępna.

wójo
Praktykant
Praktykant

Postautor: wójo » pn 21 sty, 2013

szczeze to nie koniecznie potrzeba mi az takiej mocy ale jak bede miał wolne fundusze to dla eksperymentu zafunduje sobie cos mocnego.
co do tej głowicy to wyszly by nie wielkie koszty w stosunku do 140 czy 160, przy okazji pobawil bym sie w porting, dobry dolot i wydech, mialem kiedys crossa hinskiego 125 i nawet ciekawe efekty wyszły po portingu i z iner rotor kit.
Tak czy owak narazie zbieram wiedze co gdzie jak i z czym połaczyc zeby miało to sens i nie tracic zbednej kasy na zabawke, temat moze sie przydac tez innym osobom :)
Jak narazie monkey osiaga okolo 80km/h na wolnych przełozeniach, ma dobre przyspieszenie i spala od 1,5 do 2,5l na 100km :)

adrol

Postautor: adrol » wt 22 sty, 2013

Moj monky na przełożeniach na przyśpieszenie, czyli v-max 80km/h przy 12 tys. rpm na 4 biegu podnosił koło :), ale silnik był porządnie zmodzony.
Co do tuningu silnika to kluczem jest zwiększona kompresja i zwiększone napełnianie cylindra i zmiejszenie mas obrotowych czyli przełożenie sprzęgła na skrzynie, lżejszy wał czy jego odchudzenie, lekkie magneto, lżejszy tłok, łańcuszek rozrządu, zębatka, wałek rozrzadu, popychacze talerzyki zawory, lepsze łożyska, aby dawały mniejszy opór, olej syntetyk/półsyntetyk i mamy całkiem mocny silnik, tylko wszystko kosztuje, ale dużo można zrobić tanim kosztem. Prawie wszystko to miałem wykonane w mojej 150 i w porównaniu z yamahą virago 250 to tak jakby porównywać 72ccm z 125, przy takim samym v-maxie yamaszka mająca 20KM nie miała szans, z innymi maszynami się nie ścigałem, choć jak jeździłem z ojcem jego xvs650 to nie miałem problemu, żeby nadążyć :).
Jak już masz rozebrany silnik to pokusiłbym się o wrzucenie wału na tokarkę i zebranie trochę zbędnego balastu, nawet 100g zrobi różnicę.

wójo
Praktykant
Praktykant

Postautor: wójo » wt 22 sty, 2013

Mniejsza masa elementów wirujących czyli mniejsza bezwładność co za tym idzie szybsza reakcja na dodanie i ujecie gazu ale tez mniejszy moment obrotowy.
co do staczania wału to nie takie hop siup bo cały układ korbowo tłokowy powinien być odpowiednio wyważony, zebranie materiału w nie odpowiednim miejscu zaowocuje większymi wibracjami=większe opory=mniejsza trwałość=mniejsza moc.
Kolejna sprawa nie chce robić silnika który trzeba będzie kręcić wysoko żeby zaczął jechać, lubię mieć dobry moment os samego dołu.
Tak wiec najlepszym rozwiązaniem będzie jak największa pojemność co przekłada się na trwałość i osiągi ale to sa koszty.
Jak powiedział mi kiedyś znajomy obeznany w temacie jak dłubałem kiedyś trochę swoje subaru impreze "możesz zrobić szybkie 300 koni i wolne 500"
Następna kwestia jest to ze czasami monkeyem do sklepu po bułki jeździ zona i już przy 125ccm czasami się o nią boje wiec nie chce tam wsadzać 20km.
Ostatnio zmieniony wt 22 sty, 2013 przez wójo, łącznie zmieniany 1 raz.

adrol

Pewnie, że wiem o wyważaniu, ale warto to zrobić :), przy małych pojemnościach to jedyna słuszna droga jeśli chcemy mieć moc.
Jeśli chcesz uzyskać dużą moc od niskich obrotów to zwiększenie pojemności, czyli duży skok + duży skok i do tego zwiększyć co nieco kompresję oraz wrzucić jakiś normalny wałek już nie mówie tutaj o 260-270, ale 240 spokojnie zagra z twoimi oczekiwaniami.
Z moich doświadczeń to 125 (tak naprawdę to była 130 bo większy tłok) na Z40 i tłokiem HC rwała suty, ale mało kto potrafił ją odpalić :D, moment był oszałamiający jak na taką małą pojemność.
Jeśli żona jeździ monky to wsadziłbym wahacz +5, na wyglądzie nie straci, a o niebo lepiej się jeździ, do tego alu felgi (lżejsze jesteś do przodu około 1,5kg = mniejsze opory) i siedzonko typu z50r, mimo że jest niższe to dużo wygodniejsze :)
Ogólnie to można z chinolka zrobić ciekawą małpkę.

wójo
Praktykant
Praktykant

Postautor: wójo » wt 22 sty, 2013

wyglądu nie zmiemie, żadnych przedłużanych wahaczy i mugenów, dla mnie jedyny słuszny wyglad monkeya to oryginał, kocham ten styl własnie za mały rozstaw kół, to siedzenie i tą składana kiere :)
Wiem ze łatwo bedzie zrobic nie oczekiwene wheelie, dam rade...
jedynie tylne amorki chce zmienic na cos co działa a nie tylko z wygladu przypomina amortyzator, przód tez lekko zmodyfikuje i na razie koniec planów co do podwozia.
Z odpalaniem 125tki czasmi zona ma problemy bo kompresja juz nie jest mala a co dopiero w takiej 160, jak dobrze pamietam widziałem w któryms silniku autodekompresator.

adrol

są autodekompresory ale w silnikach z głowicą typu Honda style nie zdaje to egzaminu, w 160 mając taki mechanizm można odpalać ręką.
Tylne amorki w serii często lubią dobijać, ja miałem YSS 30cm olejowe z reegulacją twardości całkiem miłe.
Co do przedłużanego wahacza, cała idea tkwi w tym, że wygląda on jak seryjny, a do tego świetnie komponuje się z błotnikiem, jakbyś zobaczył monkey'a z takim wahaczem na pierwszy rzut oka byś nie zobaczył różnicy, moim zdaniem nawet jeszcze lepiej to wygląda,a jeździ się o niebo lepiej.
moim zdaniem najsłuszniejszy wygląd to seryjny z50a softail (73-78).
Z tymi mugenami to chyba kogoś pomyliłeś. Próbuję Ci tylko pomóc w poprawieniu maszynki, bo powiedzmy szczerze, nie jest ona przystosowana pod 125 dlatego też w stosunku do tego wymaga małych zmian, lepiej też jeździ się mając narmalne zawieszenie z przodu zamiast tego "cofniętego" przedniego koła, chyba, że lubisz robić stoppie. Może po prostu jestem za młody, ale moim zdaniem replika wymaga nieco usprawnień, do seryjnego wyglądu jest potrzebny monkey z lat 70/80 i silnikiem 50-88 na japońskich częściach.

wójo
Praktykant
Praktykant

Postautor: wójo » śr 23 sty, 2013

replika wygladem nie odbiega od oryginału i jeszcze raz powtarzam zadnych wizualnych zmian ! tylko taki model mi sie podoba i miesci mi sie na styk w poprzek do bagaznika :D te starsze monkeye juz mi sie nie podobaja, jak bede chciał cos przedluzac to nie bede sie bawil z monkeyem tylko kupie daxa, poza tym monkey bardzo dobrze jezdzi ze 125 tylko doskwiera brak tłumienia w tylnych amorkach, twardosc ich jest ok, przód działa poprawnie.
Odbiegamy poza tym od tematu.
Teraz co do wałka z40 to na forum co raz ktos powtarza ze taki wałek kosztuje w granicach 400zł, a czy to przypadkiem nie jest z40 http://www.ebay.co.uk/itm/Z40-PERFORMAN ... 35c04ef615 ?
Biorac ta głowice za 100, wałek z takiej aukcji, do tego jakic cylinder alu z z tłokiem hc ,dobry gaznik i w miare tanim kosztem mozna miec zdrowa 125.

adrol

Postautor: adrol » czw 24 sty, 2013

I to jest najrozsądniejsza droga :).
Z40 kiedyś kosztowały 400zł, ale od dłuższego czasu są dużo tańsze.

Wróć do „Pomoc”