• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Problem z gaźnikiem, zębatką, filtrem, albo Bóg wie czym

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
koc115
Amator
Amator

Problem z gaźnikiem, zębatką, filtrem, albo Bóg wie czym

Postautor: koc115 » sob 15 wrz, 2012

Cześć,
mam taki dziwny problem: przed wakacjami założyłem cylinder 72. Wszystko ładnie śmigało, ale wyczytałem, że jak włożę większy gaźnik (oryginalnie miałem PZ16), to dostanę trochę więcej mocy. No i kupiłem PZ19. Założyłem, odpaliłem i ogromne zdziwienie, bo odpalił natychmiast na zimnym silniku. No to myślę "wspaniale". Założyłem kask, ruszyłem. Z racji, że był jeszcze na dotarciu, to nie przekraczałem 4tys obrotów, ale przy trzecim biegu się zapomniałem i doszło do 5tys. I wtedy nagle stracił moc, zaczął bulgotać, obroty spadły do 4 i pojechał dalej jakby nigdy nic. Gdy wróciłem do garażu udało mi się ustawić to jako tak i v-max od zera osiągał błyskawicznie, ale gdy jadąc 40 chciałem przyspieszyć to szło bardzo mozolnie. No ale ok, można przeżyć. Po kilku dniach przyszła pocztą zębatka zdawcza 16z. wiem, że to dużo, ale widziałem na forum i na filmach na YT, że ludzie jeżdżą na takich i ładnie chodzi. Założyłem i jadę, a tu zdziwienie, bo spadek mocy i bulgotanie występuje na drugim biegu i 3tys. W końcu ustawiłem gaźnik tak, że jeździ dobrze (co prawda v-max 60km/h), ale za mną ciągnie się taki wspaniały zapach benzyny. O tym, że świeca jest czarna nawet nie ma co wspominać. Myślę: pewnie standardowy filtr powietrza nie daje rady. Zrobiłem taki prowizoryczny stożek z gazy, ale to też nic nie dało.

No i teraz to nie bardzo wiem, co to może być. Może ktoś z Forumowiczów ma jakiś pomysł?

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Problem z gaźnikiem, zębatką, filtrem, albo Bóg wie czym

Postautor: choinka » sob 15 wrz, 2012

Na moje regulacja gaźnika. Możesz sprawdzić też zawory.

Awatar użytkownika
koc115
Amator
Amator

choinka pisze: Możesz sprawdzić też zawory.

To akurat na pewno sprawdzę, bo po przejechaniu blisko 900km na 72ccm zaczynają delikatnie stukać. Czekam tylko, aż będę wymieniał olej, żeby tego nie wylewać na razie. Czyli powiadasz, że to gaźnik... no tak z tym się nie spieram, ale czy nie może to być po części wina filtra powietrza? W Zumico mam taką rurę, która wchodzi do ramy i wychodzi pod siodełkiem. Konstrukcja jak z polskich Komarów :) Bo wiecie: ja teraz moto mam u babci 170km od miejsca zamieszkania i jak pojadę do niej na weekend, to chciałbym posprawdzać różne możliwości.

adrol

Postautor: adrol » sob 15 wrz, 2012

Rozwiązanie z hondy ss50, ale komary też tak miały :D.
Lepiej wróć do starego gaźnika, bo pz19 to badziewie, mające strasznie małą przepustnicę i trudno go wyregulować, a są takie egzemplarze, których nie można wyregulować. Seryjny filtr powietrza + dobra regulacja.
Jaki kolor świecy?

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » sob 15 wrz, 2012

adrol, Napisał że czarna jest.

Awatar użytkownika
koc115
Amator
Amator

adrol pisze:Jaki kolor świecy?

ciemny. wręcz czarny...

adrol pisze: komary też tak miały

wiem, bo mam dwa :)

adrol

Postautor: adrol » sob 15 wrz, 2012

Mieszanka jest zbyt bogata spróbuj zmniejszyć dawkę paliwa, jeśli jest sucha czarna.

Awatar użytkownika
koc115
Amator
Amator

Tylko właśnie chodzi o to, że jak dam mu mniej paliwa, to go wtedy dusi przy wysokich obrotach.

Wróć do „Pomoc”