• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Biegi

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
Domdom
Praktykant
Praktykant

Biegi

Postautor: Domdom » pn 03 wrz, 2012

Witam

Mam następujący problem w moim racingu 1 wchodzi ładnie ale kiedy chcę wbić 2 to albo nie wskoczy (dopiero po 2-3 razach wchodzi) albo wejdzie od razu by po chwili wyskoczyć na luz.
Co to może być ?? dodam ,że miałem już problem z tym 2 bieg w ogóle nie wchodził to oddałem na gwarancje ale teraz 2 dni temu odebrałem i takie coś (mechanik wymienił wtedy jedną tarczkę sprzęgła). Wolałbym go nie dawać na gwarancję bo kolejne 20 dni będzie na rowerze a nie moto.

razor500
Specjalista
Specjalista

Re: Biegi

Postautor: razor500 » pn 03 wrz, 2012

Możliwe, że sprzęgło ci ciągnie. Miałem podobnie przez parę ostatnich dni, ale ustawiłem sprzęgło i wszystko pięknie chodzi ;)

Awatar użytkownika
Bumek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Bumek » pn 03 wrz, 2012

jakby sprzeglo ciaglo to by wszystkie biegi ciezko wchodzily a on ma problem z 2-oja .. pomysl <facepalm>

jak wyskakuje to cos z wodzikiem :)
Ostatnio zmieniony pn 03 wrz, 2012 przez Bumek, łącznie zmieniany 1 raz.

wajs
Specjalista
Specjalista

Postautor: wajs » pn 03 wrz, 2012

W moim racingu jest podobnie.
Jak moto zimne, to ciężko wbić dwójkę, muszę kilka razy wbijać, ale jak już wejdzie to nie wyskoczy.
Po rozgrzaniu silnika (przejechaniu jakiś 300, 400 metrów) już normalnie 2 wchodzi.

Awatar użytkownika
Domdom
Praktykant
Praktykant

U mnie nie ma znaczenia czy ciepły czy nie np dziś wracałem do domu z szkoły i zatrzymuje się na światłach czekam jest zielone ruszam 1 ładnie jadę wbijam 2 o dziwo weszło za pierwszym razem ale po chwili jazdy na 2 (dosłownie chwila) sam z siebie wbija się luz i po tym dopiero za 3 razem wbiła się 2 i już jakoś jechał dalej

razor500
Specjalista
Specjalista

Może to zależy od stopnia rozregulowania sprzęgła, ale u mnie było podobnie i regulacja sprzęgła rozwiązała problem. A poza tym jeśli to nie sprzęgło to może mało oleju jest w silniku. Jak jest mało to biegi też ciężej wchodzą.

Awatar użytkownika
Domdom
Praktykant
Praktykant

Możliwe tylko ,że mi tylko dwójka nie wchodzi a reszta jest ok

Smolkus
Amator
Amator

Postautor: Smolkus » pn 03 wrz, 2012

mam problem nie wyświetla mi się luz, jedynka i trójka dlaczego w czym problem ?? ?

Awatar użytkownika
Bumek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Bumek » pn 03 wrz, 2012

Smolkus pisze:mam problem nie wyświetla mi się luz, jedynka i trójka dlaczego w czym problem ?? ?

czujnik wbitego biegu cos pewnie sie psuje :)

a autor tematu niech rozbierze skrzynie i zobaczy co z wodzikiem xd

Smolkus
Amator
Amator

Postautor: Smolkus » pn 03 wrz, 2012

jeden czujnik jest ???

razor500
Specjalista
Specjalista

Jeszcze raz powtórzę, że miałem to samo i też tylko na 2, a konkretnie podczas zmiany biegu z 1 na 2. Jechałem na 1 i jak chciałem zmienić na 2 to albo musiałem kilka razy próbować wbić tą 2, albo puścić znowu sprzęgło, później znów nacisnąć i dopiero wbić 2 i niekiedy właśnie jak miałem problem z wbiciem tej to 2 nie do końca wchodziła, chociaż ja tego nie odczuwałem i niekiedy się wybijała. No wiadomo, nie ma pewności, że to sprzęgło, ale po co od razu brać się za grzebanie w głębi silnika, czy nawet rozpoławianie go.

bumek, tych biegów nie przestało pokazywać ci np. po spadnięciu łańcucha(jak to było w moim przypadku, ale jeszcze w starym silniku ;)) ? Jeśli to stało się nagle to możliwe, że kabelki od czujnika się urwały, albo może ta śrubka imbusowa od czujnika się odkręciła, czy coś.

Wróć do „Pomoc”