• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Szpilkie (Chyba)

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
ElDzej292
Specjalista
Specjalista

Szpilkie (Chyba)

Postautor: ElDzej292 » pt 27 lip, 2012

Dobra mam pytanie po ostatniej mojej jeździe zaczął mi wibrować tłumik znaczy zawsze wibrował ale tym razem bardziej :D okazało się że te nie wiem jak to się nazywa szpilki tam gdzie się wkręca do głowicy był trochę odkręcone no to próbuje dokręcić dokręcam i tak troszkę mocniej żeby się już nie odkręciło no i J** i pół szpilki zostało w głowicy myślałem że to nie problem bo rozwierce mniejszym wiertełkiem i odkręcę no ale niestety się nie udało i nie macie jakiegoś pomysłu żeby to wyjąć? no bo mi się skończyły a nie cieszy mnie to żeby kupować nowej głowicy za 102zł taką znalazłem najtańszą
Ostatnio zmieniony pt 27 lip, 2012 przez ElDzej292, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Re: Szpilkie (Chyba)

Postautor: BeNeK » pt 27 lip, 2012

głowicę dorwiesz używaną albo trzeba rozwiercić pod takim samym kontem jak szła szpilka rozwiercić wiertłem 3 później 5 i nagwintować gwintownikiem albo śrubą 6 i wkręcić szpilkę lub śrubę...
ja wkręciłem śrubę z nakrętką i skręciłem... ładnie wyszło ale czapkę i tak szlifierką zmolestowałem ;P
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK
Lewa !!

Awatar użytkownika
ElDzej292
Specjalista
Specjalista

Też o tym myślałem i mówisz że dobrze wyszło no to chyba tak zrobię :D

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

mi trzymało przez jakieś 200km? nie pamiętam bo 72ccm miałem jakiś tydzień a później było 110ccm ale z tego co wiem głowica służy i ta "szpilka" też ;P

albo zrobisz tak albo wymiana głowicy bo jak szpilka nie wystaje to już jej nie wykręcisz ;)
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » pt 27 lip, 2012

miałem to samo ,u mnie mechanik dospawał do tego kawaek śrubki ,następnie wykręcił ,wkręcił nową szpilkę i wziął 5zł za to

Awatar użytkownika
Szczepan
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Szczepan » pt 27 lip, 2012

Jeśli na prawdę malutkim wiertłem wierciłeś to weź pilnik(najlepiej trójkątny ale kwadratowym też podejdzie) i go lekko wbij w tą dziurkę od wiertła, i spróbuj wykręcać, u mnie sposób sprawdzony na 3 głowicach i zawsze wykręcam ;)

Awatar użytkownika
ElDzej292
Specjalista
Specjalista

Benek ale ty miałeś tą szpilkę w środku czy jak? u mnie jest w środku i ty to wierciłeś i nagwintowałeś? aha i jakim wiertłem bo to jest chyba 6 no i jeszcze jedno pytanie ściągałeś głowice czy nie?

Awatar użytkownika
Szczepan
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Szczepan » pt 27 lip, 2012

BeNeK, co do tego że jak szpilka nie wystaje to jej nie wykręcę to się mylisz, ja miałem oberwaną około 3-4mm w głowicy i wykręciłem ;) ElDzej292, ja głowice ściągałem, punktakiem punkt, staraj się żeby był na samym środku szpilki, zrób punkt potem najmniejsze wiertło, wiercisz i pilnik naostrz żeby wszedł tam gzie szpilkę wkręcasz. Wbijasz go lekko młotkiem i starasz się wykręcić ;) uwierz że się da, metody z PKSu są nie zawodne xd
Ostatnio zmieniony pt 27 lip, 2012 przez Szczepan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ElDzej292
Specjalista
Specjalista

Aha no to jutro jeszcze spróbuje xD oby ten syf wyszedł :D

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

nie wiem jak wam mi się szpilki zawsze tak zapiekają że nie idzie ich wykręcić

a niektóre metody z pks-u są wyjebongo :D ojciec jeździł 18lat puki nie dostał dyscyplinarki za chlańsko więc coś nieraz podpatrzyłem

w sumie ja bym spróbował torx-a wbić (tylko nie to czarne gówno) i próbować wykręcić

a jeśli nie dasz rady to nie nawiercaj 6 bo wtedy będziesz musiał dać większą śrubę tylko wiertłem 5mm ale przedtem trzeba 3mm nawiercić

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Awatar użytkownika
ElDzej292
Specjalista
Specjalista

no to ja wiertałem 3 i chyba 4 już :D więc nie takim małym

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » sob 28 lip, 2012

Ja mam swój patent na to.. poszła mi szpilka ta "pierwsza" (pod swieca), zrobiłem to troche na patencie ale trzyma 100x lepiej niż oryginalna, czy tam gwintowana - przewierciłem całą tą dziure (na wylot) przez 2 żeberka głowicy, poźniej wykreciłem świece, wsadziłem śrube od góry, od dołu troche ją wygiołem i nakrętka do tego.. trzyma jak cholera, a w kazdym wypadku można śrube wymienić..

wczoraj niestety poszła mi 2ga szpilka no ale takiego patentu to już chyba nie zrobie... coś trzeba będzie pokombinowac. no ale co zrobić? taka już jest ta jakosc.

Awatar użytkownika
ElDzej292
Specjalista
Specjalista

Postautor: ElDzej292 » sob 28 lip, 2012

o michau_ek to mnie chyba uratowałeś bo mi poszyły obydwie :( no i jedną zrobiłem a druga właśnie ta bliżej świecy krzywo wywiertałem i nie da się nic zrobisz bardzo możliwe że zrobię to tak jak ty mówisz

Vzielony
Uczeń
Uczeń

Postautor: Vzielony » wt 31 lip, 2012

Jak szpilka sie urwie w głowicy mozna wywiercic otwor w owej szpilce potem zastosowac wykrętak (lewy gwint ma) i bez problemu wykrecimy

Awatar użytkownika
Kamil
Weteran
Weteran

Postautor: Kamil » wt 31 lip, 2012

w ostateczności mozne jezdzić na 2 szpilkach <uoee>

Wróć do „Pomoc”