• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Cieknie olej

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
Kamyczq
Uczeń
Uczeń

Cieknie olej

Postautor: Kamyczq » czw 12 lip, 2012

Siemka. Wymieniłem cylinder z 50 na 72 ccm ,wraz z głowicą. Przy 50 ccm nie miałem żadnych problemów z olejem. Teraz po zmienieniu leje gdy silnik jest odpalony. Dodam że wlałem nowy olej. Rozbierałem silnik chyba 10 razy ,dawałem różne uszczelki. Te papierowe jak i gumowe. Dalej leje. Moto normalnie jeździ ,gdy go pale zachowuje sie normalnie (poza kapiącym olejem) ,pojeżdże chwile ,zatrzymam sie i nie moge go utrzymać na wolnych obrotach ,bo zaraz gaśnie. Oddałem go do mechanika. Założył swoje uszczelki ,zachlapał silikonem pomiędzy karterami ,a cylindrem ,olej dalej kur** leje. Wziął go spowrotem ,bo pieniędzy za nic mu nie dałem. Nie mam pojęcia co sie dzieje. Mam nadzieje że mechanik sie z tym upora ,nie wiem. Może chodzi o wade fabryczną tego cylindra ,bądź głowicy? Teraz nie ma szans żeby sprzedawca oddał mi 160 zł za cały zestaw. Miał ktoś taki problem? Bądź słyszał o czymś podobnym? Zastanawiam sie nad jedną rzeczą. Patrząc na kartery od strony koła ,mamy na dole po lewej stronie (tam gdzie zarywa to cylinder) taką małą dziurkę przez którą leje mi olej. Powinien? Normalnie powinien lać sie prawą stroną .Chodzi mi o nią http://tinypic.com/r/25h0ok4/6 . Sam plus jeśli komuś chciało sie to przeczytać.. :)

Awatar użytkownika
adam94pp
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Re: Cieknie olej

Postautor: adam94pp » czw 12 lip, 2012

A gumowe oringi dajesz na kanaly olejowe? oraz takie metalowe ''rurki'' na szpilkach??

Awatar użytkownika
Kamyczq
Uczeń
Uczeń

Postautor: Kamyczq » czw 12 lip, 2012

Tak ,daje gumowe uszczelki na kanały olejowe. Te tuleje nakładam na te szpilki tyle że nie mam chyba wszystkich tulei.

MAREK1S
Uczeń
Uczeń

Postautor: MAREK1S » czw 12 lip, 2012

czeka cie ponowne rozebranie, musisz zobaczyć jak tam olej się dostaje czyli obejrzeć uszczelke pod silnikiem i cylindrem i zobaczyć czy nie dostaje sie do tego otworu, uszczelki od strony zewn powinny być suche.

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » czw 12 lip, 2012

A może krzywy cylinder? Ktoś tak już miał i zostawała tylko wymiana cylindra, z tym że sprzedawca wymienił na gwarancji normalnie.

Awatar użytkownika
CZARO
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: CZARO » czw 12 lip, 2012

Kamyczq, Ja tydzień temu zakładałem 72cc i też zauważyłem że cieknie na zapalonym silniku.Miałem już rozbierać go ponownie i dać trochę silikonu ale podokręcałem śruby i wszystko jest git.Teraz jest suchutko. :)

[ Dodano: |12 Lip 2012|, o 23:26 ]
I mi też z tej samej strony olej leciał jak tobie. :)
Nie sztukÂą jest mieĂŚ nowy samochĂłd , sztuka jest mieĂŚ stary a Âżeby wyglÂądaÂł jak nowy...

Mercedes 190 by Czaro!

Awatar użytkownika
Kamyczq
Uczeń
Uczeń

Postautor: Kamyczq » pt 13 lip, 2012

Cholera. Mi jak leci ten olej to wszystko mam zachlapane ,te papierowe uszczelki też. Dam wam znać jak pogadam z mechanikiem. Może on to jakoś rozkminił. Mi już brakuje siły do tego. Kolega przyjechał ze swoim zestawem ,założyłem mu go i jeździ po dziś dzień. A ja od maja sie z tym pier**** .

choinka. Tutaj raczej nie wymieni. Musiałbym go całego przeczyścić ,w dodatku cylinder jest już docierany i sam musiałem uzbroić głowice.

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » pt 13 lip, 2012

No właśnie on też już miał założony.
Nie wiem trochę dziwne to jest ;/ Posprawdzaj wszystkie oringi, przesmarujcie uszczelki sylikonem, albo je całkowicie wymienić i tyle. I te uszczelki pod głowicą mogą być tylko raz użyte jak coś.

Awatar użytkownika
Kamyczq
Uczeń
Uczeń

Postautor: Kamyczq » pt 13 lip, 2012

Nie rozumiem o co chodzi z tym "I te uszczelki pod głowicą mogą być tylko raz użyte jak coś." ? :/

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » pt 13 lip, 2012

No uszczelka pod głowicą jest jednorazowego użytku. Jak już raz założysz ją to może później ciec po ponownym użyciu.

Awatar użytkownika
Kamyczq
Uczeń
Uczeń

Postautor: Kamyczq » wt 25 wrz, 2012

Można zamknąć. W jakiś sposób cylinder był pęknięty. Po wymianie cylindra wszystko gra..

Wróć do „Pomoc”