• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Woda i stożek siatkowy

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
Olo
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Woda i stożek siatkowy

Postautor: Olo » czw 05 lip, 2012

Z racji tego, że na filtrze gąbkowym w box'ie moto nie jeździ, to jestem skazany na filtr siatkowy. Teraz pytanie, czy jak będę jechał w deszcz to możliwe, że zaczerpnie wody ?? Miał ktoś taki przypadek ??
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Zipp/Shock/109607
Obrazek[/URL]
Motocykl jest bogiem,
prêdkoœÌ na³ogiem
Pal gumĂŞ i szalej,
nie myÂśl co dalej

fake4r

Re: Woda i stożek siatkowy

Postautor: fake4r » czw 05 lip, 2012

Gąbka jakoś wodę zatrzyma, już się o tym przekonałem w tamtym roku w czasie dużej ulewy.
A co do tego siatkowego to wydaje mi się że nie zatrzyma wody, jeszcze jak jest na wierzchu gdzieś i będzie na niego padać, albo chlapać to tym bardziej. Mam taki siatkowy, nowy nawet nie zakładany i raczej nie doczeka się założenia. Jakbym mieszkał gdzieś na południu Europy gdzie deszcz jest rzadkim widokiem to może prędzej.

Awatar użytkownika
atlasik
Majster
Majster

Postautor: atlasik » czw 05 lip, 2012

przed wczoraj była burza z mocną ulewą moto stał pod wiatą bez ścian 4h nalało mi tak że wypompowywałem wode z kasku będąc w pracy ;p;p jak wracałem do domu pod mostem było z 30cm wody przejechałem posiadam filtr stożkowy siatka w plastikowej zabudowie moto nawet sie nie zadławił a deszcz lał ostro wiec napewno troche nalało na filtr ale nic sie nie stało dalej jezdzi jak jezdził:)

myśle ze predzej gombka łapnie wode ale nie koniecznie musi ją przepuscic
Ostatnio zmieniony czw 05 lip, 2012 przez atlasik, łącznie zmieniany 1 raz.
BS-4T-125 Âłapie chwile ulotne jak ulotka!

fake4r

Jak masz obudowę to co innego niż goły siatkowy.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » czw 05 lip, 2012

ja miałem do czynienia 2 razy z sytuacją ,gdzie moto stało podczas nawałnicy na dworze i woda na niego leciała ze 3h + powrót do domu i polini air box nie puścił wody do gaźnika ,ale brzegi końcówki tam gdzie jesst filtr powietrza były już mokre,więc siatkowy by zalało na 100 %

Awatar użytkownika
cysta
Specjalista
Specjalista

Postautor: cysta » czw 05 lip, 2012

Olo pisze:Teraz pytanie, czy jak będę jechał w deszcz to możliwe, że zaczerpnie wody Miał ktoś taki przypadek

Wszyscy na pytanie odpowiadają : pewnie, na 100%... itd.
A czy ktoś miał taki przypadek? Też mnie to interesuje, bo jeżdzę póki co na gołym stożku, bo na stożku w obudowie przerywał mi motor.
A póki co można gdybać.

fake4r

Może spróbujesz ? :)
Ja wiem na pewno że gąbka nie puściła wody, padało bardzo mocno, wręcz ulewa (lipiec tamtego roku) czekałem aż przestanie padać, ale się nie doczekałem. Wziąłem ręczniki papierowe, odcisnąłem wodę z filtra i potem normalnie jechałem, więc gąbka to gąbka.
A przez siatkę podejrzewam że spokojnie przeleci woda, ma inną budowę i puszcza więcej syfu.
Ostatnio zmieniony czw 05 lip, 2012 przez fake4r, łącznie zmieniany 1 raz.

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » czw 05 lip, 2012

miałem taki przypadek, ze zalało mi filtr - jezdziłem bez błotnika w koszmarną ulewe, po przejechaniu 2km moto zaczeło się dławić na wysokich. teraz mam błotnik, filtr ustawiony w prost na do koła i kierunku jazdy i zyje, nie raz przez deszcz jechałem i nic się nie dzieje.

Awatar użytkownika
Gusmas
Majster
Majster

Postautor: Gusmas » czw 05 lip, 2012

Mi sie raz dostała woda do gaźnika przez siatkowy, musiałem na przystanku rozbierać go, dobrze że miałem komplet kluczy, dlatego nie polecam takich filtrów, i jak tylko będe miał pieniądze to zakładam gąbkowy w obudowie.

Wróć do „Pomoc”