Jak w temacie, chcę się dowiedzieć jakie są maksymalne bezpieczne obroty w moim motorku , dodam ze mam zestaw 72ccm bez wzmacnianego wału. z Chęcią sie też dowiem jak to jest w seryjnych 50tkach. chcę ostawić sobie odcinke właśnie tak żeby odgrywała swoją rolę chroniąc przed uszkodzeniem silnika
Moim zdaniem bezpieczne obroty to 7-8 tys zarówno no 72cc jak i na 50cc. Ale ja tam i tak praktycznie cały czas na maxa jeżdżę czasami zwolnie żeby go trochę wystudzić i rura.
No już mam 5 tys prawie na full manecie i wszystko jest w jak najlepszym porządku jak coś się stanie to kupie nowy silnik. Kumpel ma 14 tys na full manecie i nadal jeździ. Muszę przyznać, że te silniki dają rade:D
Mi kręci daleko poza skale ale to nie realne, coś mi się kiedyś obiło o uszy że dla naszych silniczków max to 9 tys chyba. 72cc kręci tyle samo co 50cc niech jeździ poprostu tak żeby nie przegrzewać silnika i będzie wszystko gicio:)
Co d jazdy na max obrotach, to ja już jakieś 7000km zrobiłem i silnik jest jak nowy Co do tych obrotów, to myślę, ze 10000 obr/min będzie optymalne. Nie za dużo i nie za mało Swoją drogą ja w swiadectwie homologacji do swojego mam wbite, że moc maksymalną osiągam dopiero przy 9500