• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Rozbieranie silnika 110ccm

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Rozbieranie silnika 110ccm

Postautor: n0r3k » czw 05 kwie, 2012

Dokrecone mam, latwo jest to magneto chwycić zeby dokrecic.porzadnie.
OGAR 900 R > NSR 125 > CBR 600 F3 :)

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » czw 05 kwie, 2012

Norek, to nie jest tak, że z każdym problemem od razu lecę na forum, tylko najpierw sam coś próbuję wymyślić, więc mnie tutaj nie obrażaj. Już tą śrubkę z magneta odkręciłem. Zablokowałem kosz sprzęgłowy kluczem, a drugim kluczem odkręciłem śrubkę magneta. Ten silnik jeszcze nigdy nie był rozkręcany i wszystkie śrubki są bardzo mocno przykręcone. Teraz mam kolejny problem. Nie mogę odkręcić nakrętki od kosza sprzęgłowego. Nie mam żadnego specjalnego klucza do tej śrubki. Próbowałem odkręcić tą śrubkę za pomocą młotka i śrubokręta, ale nie udało się. Na tą chwilę nic mi na myśl nie przychodzi i nie wiem jak się za to zabrać. Macie jakieś pomysły?

Awatar użytkownika
kulek84
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: kulek84 » pt 06 kwie, 2012

Stunti oczywiście że pamiętałem o oringu. O wyczyszczeniu też.

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » pt 06 kwie, 2012

Problemy- ciąg dalszy... :] Problemy są z prawej strony silnika(od strony sprzęgła) Zdjąłem już kosz sprzęgłowy i te koła zębate co tam były. Teraz został taki jakiś mechanizm i nie wiem jak go zdjąć. Znalazłem ciekawe zdjęcie: http://www.google.pl/imgres?q=silnik+11 ... s:307,i:83
Właśnie na takim etapie jestem i nie wiem co dalej robić. Wydaje mi się ze jedna śrubka by rozwiązała cały problem, tylko nie jestem pewny czy to śrubka. Chodzi mi o to takie czarne po lewej stronie silnika, mniej więcej na środku. Niby imbus pasuje ale nie jestem pewny czy to się odkręca, bo klucz aż się wygina, a ta śruba ani drgnie, ale jak coś to mam parę pomysłów jak to odkręcić tylko chcę sie upewnić, czy to oby na pewno się odkręca.

Awatar użytkownika
Stunti
Weteran
Weteran

Postautor: Stunti » pt 06 kwie, 2012

Tak to musisz właśnie odkręcić;)
Obrazek

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » pt 06 kwie, 2012

Ok dzięki. A mam jeszcze jedno pytanie. Jak już będę rozpoławiał silnik to na którym karterze lepiej zostawić całą zawartość. Bo chodzi mi o to, że chciałbym rozpołowić ten silnik tak, żeby tam w środku za wiele się nie rozsypało, żeby wiedzieć jak to mniej więcej wygląda. Oczywiście jak już zobaczę co i jak to wszystko zdemontuję, bo i tak wszystko dokładnie muszę obejrzeć, bo coś tam jest zepsutego, tylko jeszcze nie wiem co.

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » pt 06 kwie, 2012

razor500, Patrząc od tyłu na lewym.
modó³ wm mugen sport cdti

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » sob 07 kwie, 2012

razor500, a jaki jest powód że musisz rozkręcić silnik ?? Biegi się pobiegały ? To sprawdź tą śrubę przy zapadce co jest na wałku od biegów czy jest mocno dokręcona.
A to jest być fota mojego silnika, wrzuć coś do neta to cały glob obiegnie .
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » sob 07 kwie, 2012

Problem leży w tym, że jak chcę jechać to kopka mi opada do dołu. Wiesz, stoję w miejscu jest ok, wbiję bieg i stoję na sprzęgle w miejscu to też jest ok, ale jak ruszam to kopka opada do dołu. Jechać tak nawet nie próbuję, bo szkoda mi silnika. I to nie zawsze się dzieje. Raz jest dobrze, a raz tak jak napisałem wyżej. I przy okazji jak są problemy z kopką, to skrzynia się blokuje i trzeba się namęczyć, żeby zmienić bieg, a jak z kopką jest dobrze, to ze skrzynią też nie ma problemu. Opowiadałem znajomemu mechanikowi mój problem i mówi, że nie obejdzie się bez rozbierania silnika. I mówił, że prawdopodobnie zabezpieczenie z kopki spadło i i jak tego zabezpieczenia nie ma to coś tam w silniku się przestawia i w zależności od tego jak to się ustawi to zależy czy silnik działa normalnie czy nie. Więc raczej konieczne jest dostanie się do wnętrza silnika. A tak z ciekawości. Spotkał się ktoś z takim problemem?

marcinhorbowicz
Praktykant
Praktykant

Postautor: marcinhorbowicz » sob 07 kwie, 2012

Ja miałem tak, że kopka jak jechałem to cały czas trzeszczała i jak był luz. Jak trzymałem sprzęgło to było dobrze nie trzeszczało. To była kwestia ustawienia kopki w martwym punkcie i już nie trzeszczało. Wystarczy kopkę ustawić napisem do góry i jest dobrze.

Możliwe że odwrotnie założyłeś te zabezpieczenie które trzyma sprężynę i wchodzi na kopkę. Spróbuj najpierw zdjąć pokrywę od sprzęgła i zobaczyć.

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » sob 07 kwie, 2012

Ja tego silnika nigdy jeszcze nie rozbierałem, więc na ma opcji, że coś jest źle złożone. Wszystko było złożone fabrycznie. Już nie pamiętam jak to było ale próbowałem zablokować kopkę nogą żeby nie opadała i jechać, ale i tak trzeszczało. Aha i poza tym jak się pojawiał ten problem z opadaniem kopki to nie dało się odpalać na kopa, bo coś tam przeskakiwało i nie wprawiało silnika w ruch. Ale jak już wszystko się w silniku poustawiało tak, że i biegi działały i kopka nie opadała, to z kopa normalnie można było odpalać.

[ Dodano: |7 Kwi 2012|, o 18:21 ]
Mam pytanie. Skrzynia biegów jest na dwóch wałkach. Czy jak się kręci jednym z tych wałków to kopka powinna się obracać? Silnik już mam rozebrany i skrzynia biegów jest złożona jak powinna i wgl. wszystko w silniku wygląda mniej więcej dobrze i teraz nie wiem co robić. Moglibyście coś doradzić, co bym mógł sprawdzić?

Wróć do „Pomoc”