• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Rozbieranie silnika 110ccm

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
razor500
Specjalista
Specjalista

Rozbieranie silnika 110ccm

Postautor: razor500 » śr 04 kwie, 2012

Niestety jestem zmuszony do rozbierania silnika, bo coś w nim jest nie tak. Nawet mechanik twierdzi, że żeby dowiedzieć się co się dzieje, trzeba go rozebrać i zobaczyć co się dzieje w środku. Jest to silnik taki jak ten:
http://www.google.pl/imgres?q=silnik+11 ... s:307,i:83
Muszę go rozebrać całkowicie, bo muszę dostać się do skrzyni biegów. Czy trudno jest go rozebrać, a co najważniejsze złożyć? Raczej nie chcę go oddawać, do jakiegoś mechanika, żeby to zrobił tylko wolę sam. Jak myślicie dałbym radę z nim? Dodam, że rozpoławiałem silnik jawki 50 i nie sprawiło mi to problemu, a silniczek jest na chodzie do dziś. Trochę się boję o głowicę. Głównie zaworów, bo nie znam się na nich za bardzo. Jak byście mogli w paru zdaniach mi opisać coś o rozbieraniu silnika i o składaniu i regulacji po złożeniu. Po za tym chcę wiedzieć z czym bym mógł mieć problemy. Ogólnie nie jestem zielony w sprawach dotyczących silników i się w miarę znam na tym.
Ostatnio zmieniony pt 06 kwie, 2012 przez razor500, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mianusek
Weteran
Weteran

Re: Rozbieranie silnika 110ccm

Postautor: Mianusek » śr 04 kwie, 2012

Ja byłem kiedys zielony w tych sprawach a sam przerobiłem sobie cały silnik na 110 nie miałem problemu ze złozeniem silnika musisz po prostu póżniej wszystko dobrze poskładac i podokrecac bd musiał zainwestowac tez w sciagacz magneta zeby magneto odkrecic. Jak złozyc silnik to musisz poprawnie ustawic rozrząd było juz o tym na forum nie raz wiec poczytaj no i póżniej ustawic odpowiedni luz na zaworach to takze było.
Zarabiaj na czytaniu emaili. Polecam bo sam z tego korzystam
http://www.ermail.pl/klik/UHJSY2AG

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » śr 04 kwie, 2012

Dzięki za info. A jeszcze mam kilka pytań. Żeby zdjąć głowicę to trzeba jakoś najpierw odkręcić zawory i później wyjąć głowicę, czy odkręcam głowicę i zawory wychodzą razem z nią? I na jakim biegu najlepiej rozkręcać(a w sumie to raczej skręcać) silnik, żeby mi było najłatwiej go złożyć, czy może są jakieś zasady, że silnik się składa na X biegu? A co do ustawienia rozrządu i luzu zaworowego to nie mam pytań. Tak jak pisałeś: były o tym tematy, widziałem nie raz, więc nie ma sensu kolejny raz pytać o to samo. Aha i jeszcze jedno. Co powinienem wymienić jak będę składał silnik? Tam są w ogóle jakieś uszczelki?

Awatar użytkownika
Mianusek
Weteran
Weteran

Postautor: Mianusek » śr 04 kwie, 2012

Głowica schodzi cała z zaworami musisz tylko szpilki odkrecic i srube która trzyma prawy dekielek głowicy. Z tym czy składa sie na jakims biegu to nie wiem ale ja skrecałem wszystko na luzie tylko nim złozysz wszystko to sprawdz czy dobrze chodzi skrzynia biegów zebys później nie musiał jeszcze raz rozbierac silnika. Oczywiscie musisz wymienic wszystkie uszczelki dla bezpieczenstwa zeby ci później gdzies olej nie leciał są tam także oringi i simeringi które jak chcesz to mozesz wymienic takze dla bezpieczenstwa albo po prostu starac sie ich nie uszkodzic podczas rozkłądania i składania silnika, ja akurat nie wymieniałem i nic sie nie sączy.
Zarabiaj na czytaniu emaili. Polecam bo sam z tego korzystam

http://www.ermail.pl/klik/UHJSY2AG

Awatar użytkownika
kulek84
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: kulek84 » śr 04 kwie, 2012

Ja bym chciał zadać może jedno pytanko jeśli można... to najlepiej dla kogoś kto już kilka takich silników złożył, jak składałem już trzy takie silniki a z kazdego mi leci olej z pod głowicy mimo to że uszczelki nowe i oringi kanału olejowego też. Wychodzi na to że o jakimś fancie nie wiem, a ktoś wie gdzie lezy problem?

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » śr 04 kwie, 2012

kulek84, Nakładałeś takie tulejki na szpilki?
modó³ wm mugen sport cdti

Awatar użytkownika
kulek84
Majster
Majster
Kontaktowanie:

No tak. Spróbuje to i dokładnie wytłumaczyć. Patrząc na silnik od przodu czyli tak jak bym się zabierał za ściąganie głowicy, to pod cylindrem na szpilce górnej lewej dałem tulejke na dolej lewej też, pod głowicą dałem na górną lewą, na górną prawą i na dolną lewą taka inna troche jakby z uszczelniaczem, patrzałem na to i myślę że zrobiłem tak jak było... no chyba że gdzieś się pomyliłem ale wątpię...

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

kulek84, Głównie chodziło mi czy tą założyłeś:
kulek84 pisze:na dolną lewą taka inna troche jakby z uszczelniaczem

:)
kulek84 pisze:to pod cylindrem na szpilce górnej lewej dałem tulejke na dolej lewej też

Na dole chyba powinna być po prawo
kulek84 pisze:na górną prawą

Raczej na dolną prawą.

Jeśli dobrze pamiętam to mam tak jak napisałem i nic nie cieknie, a górę rozkładałem gdzieś z 8 razy :>

Awatar użytkownika
kulek84
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Dzięki Alp3n :)
A czy ktoś jeszcze chciałby coś dodać na ten temat? Albo utwierdzić radę Alp3n?

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Dobrze by było gdyby ktoś napisał czy to prawda czy nie to co napisałem, bo mi się tak wydaje :)

Awatar użytkownika
Stunti
Weteran
Weteran

Postautor: Stunti » śr 04 kwie, 2012

Powiem tak na prawej dolnej powinien iść jeszcze taki mały oring który jest taki płaski jeśli masz go to ok może winna leży w głowicy. Zawsze wymieniasz uszczelki i czyścisz po starych uszczelkach głowicę??
Obrazek

adrol

Postautor: adrol » czw 05 kwie, 2012

tulejki najważniejsze na dolnej prawej.
Silnik można składać na obojętnie jakim biegu.
Zawory masz w głowicy i są wpasowane do niej, czyli odkręcasz wszystko i zdejmujesz głowicę potem cylinder i tłok, następnie ściągaczem magneto, potem taki dekielek z lewej strony wyciągasz łańcuszek rozrządu, potem zabierasz się za sprzęgło itd. Przy składaniu dajemy nowe uszczelki które masz praktycznie na wszystkich łączeniach płaskich powierzchni.

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » czw 05 kwie, 2012

Mam pewien problem. Jestem przy magnecie. Jak odkręcacie tą śrubkę od magneta to jak blokujecie magneto? I do czego są te 3 imbusowe śrubki na magnecie i czy je też trzeba odkręcać?
Ostatnio zmieniony czw 05 kwie, 2012 przez razor500, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: n0r3k » czw 05 kwie, 2012

Ja magneto trzymam jedna reka a druga odkrecam. Takie pytaniia sa troche śmieszne, ale jak ciezko pomyslec samemu.to odpowiadam :) a tych 3 imbusow sie nie odkreca.
OGAR 900 R > NSR 125 > CBR 600 F3 :)

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » czw 05 kwie, 2012

n0r3k, E jak się pierwszy raz odkręca to nie tak łatwo, ja to miałem cyl zdjęty to pod tłok podkładałem śruby 8.8 i opierałem o kartery, jak masz zdjęty tłok i górę silnika to wsadź w korbowód coś i zaprzyj o kartery, wtedy odkręcaj.

PS. Norek dokręć to magneto bo ci klin zetnie, sam miałem taką sytuację... Klin ścięło, wyrobiło rowek na magnecie i w wale.

Wróć do „Pomoc”