• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

varadero gaźnik vs wtrysk

Rozmowy o motoryzacji.
Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Re: varadero gaźnik vs wtrysk

Postautor: Yautja » śr 28 mar, 2012

Użytkownicy vfrek nie są jedynymi którzy mają wtryski.I nie mówię ,że na wtryskach jeździ się na ubogiej mieszance.Współczynnik nadmiaru powietrza oscyluje koło wartości 1 z niewielkimi odchyłkami ale najczęściej są to odchyłki w stronę nadmiaru powietrza
Obrazek

Outer
Weteran
Weteran

Postautor: Outer » śr 28 mar, 2012

porozmawiaj z użytkownikami vfrek. Tam najlepiejto widać.

Co oznacza, że w vfrkach jest dużo większe spalanie na wtrysku niż na gaźnikach, w innych pojazdach występuje to w mniejszym stopniu. Czytaj ze zrozumieniem.

Poczytaj o tym, nie mam najmniejszej ochoty uawadniać ci, że 1 to 1, a nie 2, bo to irytujące i trywialne.
Ostatnio zmieniony śr 28 mar, 2012 przez Outer, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » śr 28 mar, 2012

a ja powiem wam że ja bym wolał na gaźniku...
tzn nie mówię że wtrysk jest taki zły... może kiedyś będę miał odwrotną opinię... ale puki co wolał bym gaźnik ponieważ gaźnik można zrozumieć i tanim kosztem naprawić a znam gościa który w moto jakimś też niewielkim pojemnościowo zepsuł się wtrysk i dużo wybulił... a później jeszcze raz i znowu wybulił... i za 3cim razem jak coś tylko zaczęło być nie tak to mi mówił że ponoć jakoś przerobił na gaźnik i sprzedał...

po tym jakoś zniechęciłem się do wtrysków i wolę gaźniki no ale takich przypadków za wiele to nie ma... przynajmniej aż tak nie słyszałem zbytnio o tym...

ale ja tam wolę gaźnik :> nie liczy się dla mnie tu spalanie ani moc ale gaźnik łatwo i szybko mogę naprawić :D no i tanim kosztem ;P
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK
Lewa !!

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Postautor: Yautja » śr 28 mar, 2012

Outer, można długo rozprawiać o tym czy na wtrysku silniki więcej palą czy mniej a to ,że motocykle o których ty tam czytałeś akurat palą więcej o niczym nie świadczy.Dzięki wtryskom można precyzyjnie kontrolować mieszanką,w motocyklach komputer sterujący jest pewnie ustawiony bardziej na osiągi kosztem większego zużycia paliwa.
Benio, piszesz pewnie o wtrysku w Aprilii SR,tam rzeczywiście często zdarzały się awarie ale ogólnie rzecz biorąc wtryski nie są szczególnie awaryjne.A jesli chodzi o gaźniki to dobre też sporo kosztują
Obrazek

Outer
Weteran
Weteran

Postautor: Outer » śr 28 mar, 2012

W 80% maszyn które są na wtrysku i gaźniku, wtrysk więcej pali, reszta to albo spalanie porównywalne z benchmarkowym błędem, lub mniejsze spalanie. Czyli wyjątek.

w motocyklach komputer sterujący jest pewnie ustawiony bardziej na

bardziej na ekologie, mniejszą moc(dla tego wspomniałem, że wiadro wtryskowe ma mniejszą moc, benchmarkową, ale mniejszą) i większe spalanie przez to, wiem, że brzmi to ekologicznie, ale z tym do ekooszołomów idz. :)

Benio

Zgadzam się z tobą, jak wtrysk dostanie wody to kaplica, dla tego wyprawówki jak africa twin powinny być zawsze na gaźnikach.
Ostatnio zmieniony śr 28 mar, 2012 przez Outer, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Yato
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Yato » śr 28 mar, 2012

Pier**lić wtryski, gaźniki fajniejsze :]
Ja bym brał w gaźniku. Możesz sobie regulować sobie iglice przecież. A taki wtrysk to przy komputerze trza by było robić.
A ja słyszałem że wtrysk mniej pali :[

Awatar użytkownika
Olo
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Olo » śr 28 mar, 2012

Wtrysk wtedy mniej pali, a praktycznie w ogóle kiedy będziemy hamować silnikiem, a na gaźniku cały czas paliwo leci.
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Zipp/Shock/109607
Obrazek[/URL]
Motocykl jest bogiem,
prêdkoœÌ na³ogiem
Pal gumĂŞ i szalej,
nie myÂśl co dalej

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » śr 28 mar, 2012

o to ja bym oszczędzał 2 z 3 na 100 <haha>
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Wróć do „Moto-topic”