• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

co powiecie o tym romeciku RR 125 (2012) ?:)

Rozmowy o motoryzacji.
kamilex5284
Specjalista
Specjalista

Re: co powiecie o tym romeciku RR 125 (2012) ?:)

Postautor: kamilex5284 » pn 20 lut, 2012

Szczepan pisze:Gdyby wprowadzili myślę że mógłby się on dobrze sprzedawać ;)

własnie ciekawe jakby to z cena wyglądało :-/

Awatar użytkownika
kuba2354
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: kuba2354 » pn 20 lut, 2012

Alp3n pisze:Jeżeli będzie spełniał podpunkty b,c,d,e,f,g to nie będzie spełniał podpunktu a...
Osobiście chciałbym aby wypuścili fajnego chopperka 50ccm z pionowym silnikiem. Wpakujesz 125 i śmigasz jak marzenie, poziome silniki w tych wszystkich nakedach, gb, łosiach itp czyli w takich pojazdach które budową przypominają motocykl to wg mnie pomyłka, już chyba wolę Zetkę 50 która jest lepsza jakościowo i silnik ładnie w niej się komponuje.

Co do tematu to miejmy nadzieję ze RR nie będzie takim gównem jak Pro 50 (125 całkiem spoko).

I tak i tak byłby tańszy, gdyż koszty transportu są o niebo tańsze... a poza tym, ciekawe, ile tak naprawde kosztuje taka nowa TZR, DT, czy cokolwiek z Japonii... myślę, ze o 3000 taniej, tylko zeby zyskac to wywalają taką cenę.. koszty transportu pojazdów są duże.. wiec to też podnosi cene.

Załóżmy: jeśli taki Romet zacząłby produkować coś a`la dobry motor, konkurencja dla Japonii, to raz:

a) koszty transportu są tańsze
b) czas dostawy do danego kraju Europy
c) napewno tańsze koszty produkcji związane z m.in transportem, materiałami wykończeniowymi jak np: hamulce (niekoniecznie Brembo itp..), opony (nie MICHELIN, DUNLOP, PIRELLI tylko np. Dębica),
d) materiały typu obszycia siedzeń nie muszą być ze skóry,
e) nie trzeba walić dużo chromu...

Niech zrobią tak, żeby trafić w gusta ludzi. <megusta> xdd :D

No a co do tego Rometa 200 - Fajna maszyna.. szkoda tylko, ze nie weszła na PL rynek..

[ Dodano: |20 Lut 2012|, o 18:41 ]

Teraz pytanie: czy ludzie, młodzi i "gniewni" nie będą woleli kupić Kawy, Hanii, czy Suzuki za te same pieniądze bądź trochę większe (lub mniejsze i włozyc w remoncik) ? Japonia jest japonią. Nie chodzi tu już o awaryjnosc.. chodzi tez o "lans". Podjedź starym GSXFem czy CBR F4i a Rometem? ;>
HONDA !

2T mooooc xd

http://zyciebikera.blogspot.com/ <-- mĂłj blog. : )

kamilex5284
Specjalista
Specjalista

Postautor: kamilex5284 » pn 20 lut, 2012

kuba2354 pisze:
Alp3n pisze:Jeżeli będzie spełniał podpunkty b,c,d,e,f,g to nie będzie spełniał podpunktu a...
Osobiście chciałbym aby wypuścili fajnego chopperka 50ccm z pionowym silnikiem. Wpakujesz 125 i śmigasz jak marzenie, poziome silniki w tych wszystkich nakedach, gb, łosiach itp czyli w takich pojazdach które budową przypominają motocykl to wg mnie pomyłka, już chyba wolę Zetkę 50 która jest lepsza jakościowo i silnik ładnie w niej się komponuje.

Co do tematu to miejmy nadzieję ze RR nie będzie takim gównem jak Pro 50 (125 całkiem spoko).

I tak i tak byłby tańszy, gdyż koszty transportu są o niebo tańsze... a poza tym, ciekawe, ile tak naprawde kosztuje taka nowa TZR, DT, czy cokolwiek z Japonii... myślę, ze o 3000 taniej, tylko zeby zyskac to wywalają taką cenę.. koszty transportu pojazdów są duże.. wiec to też podnosi cene.

Załóżmy: jeśli taki Romet zacząłby produkować coś a`la dobry motor, konkurencja dla Japonii, to raz:

a) koszty transportu są tańsze
b) czas dostawy do danego kraju Europy
c) napewno tańsze koszty produkcji związane z m.in transportem, materiałami wykończeniowymi jak np: hamulce (niekoniecznie Brembo itp..), opony (nie MICHELIN, DUNLOP, PIRELLI tylko np. Dębica),
d) materiały typu obszycia siedzeń nie muszą być ze skóry,
e) nie trzeba walić dużo chromu...

Niech zrobią tak, żeby trafić w gusta ludzi. <megusta> xdd :D

No a co do tego Rometa 200 - Fajna maszyna.. szkoda tylko, ze nie weszła na PL rynek..

[ Dodano: |20 Lut 2012|, o 18:41 ]

Teraz pytanie: czy ludzie, młodzi i "gniewni" nie będą woleli kupić Kawy, Hanii, czy Suzuki za te same pieniądze bądź trochę większe (lub mniejsze i włozyc w remoncik) ? Japonia jest japonią. Nie chodzi tu już o awaryjnosc.. chodzi tez o "lans". Podjedź starym GSXFem czy CBR F4i a Rometem? ;>

świete słowa takie już mamy społeczenstwo :-?

Awatar użytkownika
kuba2354
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: kuba2354 » pn 20 lut, 2012

kamilex5284 pisze:świete słowa takie już mamy społeczenstwo :-?

nie rozumiem... xddd. ; d moze ktos to jasniej rozwinąc? ;>
HONDA !

2T mooooc xd

sasek94
Weteran
Weteran

Postautor: sasek94 » pn 20 lut, 2012

kuba2354 pisze:Wiesz... ale wstawienie LC liczy się z finansami.. ;/ szkoda.. ale zobaczcie. Nie to ze C1 jest super i wgl ze go mam, ale chodzi mi o to, że tu Romet pokazał swoją oryginalnosc. No Zetkę na YBR kopiował, Ogara na X1.. a C1? No własnie... nie wiem.. Taki cub. ale zmieniony. inne lacze, kufer.. No i tu pokazał, ze za te same pieniądze co za Ogara 900 R, ale masz kufer i inne opony. No niestety.. Ja byłbym za tym, zeby Romet zrobił coś takiego a`la chopper. Jest teraz szał na pojazdy typu Zetka, Ogar, ogólnie 4T z manualem. Mogliby sie wykazac tą oryginalnoscią, którą ciągle powtarzam. Romet powinien zacząć podbijać rynek zachodni robiąć motor, który:
a) bedzie tańszy od nie jednej Japonii
b) nie odbiegający jakoscią
c) Ładny
d) wygodny
e) szybki
f) taki, który podbije serca.
g) LC, bezawaryjny.

I wtedy moglibyśmy powiedzieć, ze nie ma się czego wstydzic. ;) Że jestesmy oryginalni. Żebyśmy byli takim Volkswagenem (jak sama nazwa mówi: pojazd dla ludu), wśród motorów.

wstawienie do tego cuda lc np z cbr125 to niecały tysiąc... za jakieś 800 można wstawić silnik 250 z quada także lc...

Awatar użytkownika
Olo
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Olo » wt 21 lut, 2012

Z tego co wiem to silnik 125 w chińczykach są na licencji Yamahy ?? Jak byłem w salonie Zipp'a to sprzedawca mówił, że model pro 125 ma silnik pochodzący z Yamahy.
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Zipp/Shock/109607
Obrazek[/URL]
Motocykl jest bogiem,
prêdkoœÌ na³ogiem
Pal gumĂŞ i szalej,
nie myÂśl co dalej

Awatar użytkownika
Bastian
Specjalista
Specjalista

Postautor: Bastian » wt 21 lut, 2012

Tak jak ten w ogarach czy innych jest na licencji Hondy ^^ To jest takie gadanie by zachęcić tylko. Może jest zrobiony na wzór jak ww. ogarku, ale to tylko tyle ;]

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » wt 21 lut, 2012

sasek94 pisze:za jakieś 800 można wstawić silnik 250 z quada także lc...

Chyba 1800zł... Na mniej bym nie liczył.
modó³ wm mugen sport cdti

Awatar użytkownika
kuba2354
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: kuba2354 » wt 21 lut, 2012

Taak. Nawet gdyby taki motor miał kosztować 4500 - 5000 zł to i tak bedzie tańszy od KAŻDEJ nowej Japonii.
Wiec czy nie warto by było, gdyby Romet zaczął podbijac rynek zachodni? Nawet na wschód niech się kierują.. ;d Jako. że historia lubi się powtarzać, to jak kiedys POLSKA była POTĘGĄ WŚRÓD MOTORYZACJI tak teraz może stać się powtórka.. ;d
HONDA !

2T mooooc xd

Awatar użytkownika
Fedex
Specjalista
Specjalista

Postautor: Fedex » wt 21 lut, 2012

Romet nie ma szans na zachodzie. Tam społeczeństwo jest znacznie bogatsze, taki romet nie ma tam czego szukać ze swoimi chińskimi sprzętami. Już prędzej mógłby zawojować wschód, kraje typu Ukraina czy Białoruś

Awatar użytkownika
Olo
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Olo » wt 21 lut, 2012

Romet musiałby tworzyć projekty i technOLOgie, a nie wszystko z chiń sprowadzać :)
Teraz nie jest tak jak kiedyś, że byle co się wyprodukowało to schodziło jak świeże bułeczki.
Zipp Polska firma, Czesi od nas kupują :D http://www.youtube.com/watch?v=um7_KJT-1qI
Widziałem też na YT jak niemcy ujeżdżali Zippa
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Zipp/Shock/109607

Obrazek[/URL]

Motocykl jest bogiem,

prêdkoœÌ na³ogiem

Pal gumĂŞ i szalej,

nie myÂśl co dalej

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » wt 21 lut, 2012

http://www.youtube.com/watch?v=HxljYQrEhiI Też z Czech, tyle że to 125 a nie 140 bo ma sprzęgło na wale.
modó³ wm mugen sport cdti

Awatar użytkownika
kuba2354
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: kuba2354 » śr 22 lut, 2012

No ok . Chodzi nawet oto, zeby Zipp czy Romet czy jakakolwiek inna polska firma rozwinęła się na skalę nie tylko granic PL, ale też UE a może nawet i dalej. Taki Romet S200. Fajny.. szkoda, że go nie wypuscili (?) . Ale gdyby tam siedział dobry silnik np. 125 LC, dobre materały to byłby tańszy od CBR. I tak i tak.. Romet to taka KIA wśród motocykli.. niby jest, ale podbija trafia tylko do ludzi niekoniecznie bogatych.. Tych stać na "japonie", która ma renomę. Ale niestety.. gdybając na forum nie zmienimy polskiej motoryzacji. ;/ Więc wyrzućmy Szanowny Polski Rząd i wejdźmy tam i zróbmy porządek z naszym krajem. I zróbmy z Polski potęgę motoryzacji jak kiedyś.. Czechosłowacja - JAWA, CZ - te motory po dziś dzień jeżdżą po świecie. 2T, motory zza czasów socjalizmu. Polska niestety padła... Szkoda... W PL nic już nie jest produktem rodzinnego kraju. Jeśłi A&R Group postanowiłoby, że zbudują pojazd (nie ważne czy w ChRL, czy w PL) tylko dobry jakościowo, to może by się "reaktywowali" jak KIA, która jak wiadomo kilka ładnych lat temu była autem za duże pieniądze, słabe jakosciowo.. KIA się odnowiła modelem Cee`d. Teraz czas, ażeby Romet zrobił też jakiś krok w kierunku odnowy i promocji marki. Narazie.. Mnich jeździ Romeem.. K125 się sypnął po 65000 km. Ok. Teraz ma Z125.. Jakby zrobili lekkiego face-liftinga Division 125/250 to byłaby to super maszyna! Podbój EU zapewniony..
HONDA !

2T mooooc xd

Awatar użytkownika
Fedex
Specjalista
Specjalista

Postautor: Fedex » sob 25 lut, 2012

Polski rząd nie ma nic do tego, jakiś zewnętrzny inwestor musiałby wpompować ogromne pieniądze w Rometa. W czasach wszędobylskiej chińszczyzny jest to nie realne. Romet produkował od zawsze chłam i to się chyba nie zmieni. Z resztą cała polska motoryzacja to jeden wielki bubel :(

Awatar użytkownika
Prelude
Administator
Administator
Pojazd: Corsa C FL
Podziękował : razy
Kontaktowanie:

Postautor: Prelude » sob 25 lut, 2012

Fedex, Obecna tak, mam nadzieję, że nie masz na myśli tej w czasach wojny (przed, po) i PRL.

Wróć do „Moto-topic”