• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Przyszłość ?? gdzie dalej ;d

Rozmowy o wszystkim innym niż motoryzacja.
Awatar użytkownika
m4niek
Majster
Majster

Przyszłość ?? gdzie dalej ;d

Postautor: m4niek » ndz 27 lis, 2011

Witojcie :] wzieło mnie na myslenie o przyszłoście nie wiem gdzie isć, moze wy mi udzielicie jakiejś porady ;D Niektórzy z was juz wybrali zawod ;D moze sie podziela ich wyborem.
.
Interesuje sie głownie samochodami, lubie przy nich grzebać, sam myśle nad blacharz-lakiernik, elektryk lub gornik ;d Polecacie cos ;d

Za odpowiedzi wielkkie dieki ^^
Ostatnio zmieniony ndz 27 lis, 2011 przez m4niek, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.facebook.com/pages/Low-Mania ... 640?ref=hl ---> Zapraszam do lajkowania :)

"ÂŻycie jest za krĂłtkie, Âżeby na iskrĂŞ czekaĂŚ 2 obroty waÂłu!"

Sprzedom! : http://tablica.pl/oferta/romet-k-125-cz ... 1d3baaa8be ;)

Awatar użytkownika
Olo
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Przyszłość ?? gdzie dalej ;d

Postautor: Olo » ndz 27 lis, 2011

Ze względu na Twoje zainteresowania polecił bym Ci szkołę samochodową. Jak już byś się zdecydował na tą szkołę, to musiał być wybrać czy wolał byś być bardziej mechatronikiem czy mechanikiem? :)
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Zipp/Shock/109607
Obrazek[/URL]
Motocykl jest bogiem,
prêdkoœÌ na³ogiem
Pal gumĂŞ i szalej,
nie myÂśl co dalej

Awatar użytkownika
Boczo
Specjalista
Specjalista

Postautor: Boczo » ndz 27 lis, 2011

albo też elektromechanik to jest przyszłościowy zawód bo w każdym samochodzie jest komputer który w każdej chwili może się popsuć :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Stunti
Weteran
Weteran

Postautor: Stunti » ndz 27 lis, 2011

Ja tam myślę iść na lakiernika :d
Obrazek

Awatar użytkownika
cysta
Specjalista
Specjalista

Postautor: cysta » ndz 27 lis, 2011

Ja również interesuję sie motoryzacją. Uczę się dużo szybciej mechaniki samochodowej niż jakiejkolwiek nauki w szkole. A gdzie poszedłem?
Do LO...
Czemu?:
1: moja siostra poszła na biochem. bdb się uczyła biologi chemii. Poszła na... anglistykę. Jest na studiach z angielskiego. Co to oznacza - w wieku 16lat jeszcze nie do końca jestesmy pewni co możemy zrobić, co nas interesuje. Ja po LO moge iśc praktycznie wszędzie na to, co mnie interesuje.
Po technikum miałbym okrojony zakres, a może jednak by mi sie odwidziało praca robotnika... Na mechanika zawsze będzie czas.
2: jak wyżej napisałem- uważam, że im jestem starszy tym inaczej patrzę na to co działo się 2miesiące temu, inne drogi bym wybrał itd. zdecydowałem się, że pójde do LO z praktycznych względów.
Napewno ten, który pójdzie do technikum będzie się uczył zawodu, swojej pewnie przyszłej pracy. Ja zdecydowałem, że narazie zajmę sie nauką, a na robotnika, mechanika, itd zawsze znajdę czas po ewentualnym liceum, które lepiej przygotowuje do matury. Tak sie utarło, że technikum, to laba, luz i luźnejsze lekcje. I tak czesto jest. I są wyniki matur, jakie są.
Mechanika dla mnie może byc hobby, pasją, a co będe w życiu robił, tego jescze nie wiem, bo jestem chyba za młody narazie na to.
Zrobisz co chcesz, ale ja czekam na wielką fale powrotu chęci do nauki i mam nadzieję, że zostanę kimś, pomocnym, z dobrze płatną pracą, która zaspokoi moje chęci motoryzacyjne.
Pozdrawiam :]

Awatar użytkownika
Stunti
Weteran
Weteran

Postautor: Stunti » ndz 27 lis, 2011

cysta, niestety ale muszę przyznać rację
Obrazek

Awatar użytkownika
Diabolo
Weteran
Weteran

Postautor: Diabolo » pn 28 lis, 2011

cysta, tylko ludzie tż na to patrzą ja np chodzę do technikum pojazdów samochodowych no i ja bym bardziej wolał dać auto czy moto temu który skończyłem takie technikum niż komuś kto skończył np studia humanistyczne xD
Moja ulubiona pozycja?
To pozycja za kierownicÂą mojego motoru
:D

Moja bestia xD
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/GB/Street/109128

Obrazek

Awatar użytkownika
Lukas995
Zasłużony
Zasłużony

Postautor: Lukas995 » pn 28 lis, 2011

Tia ja też chodzę do technikum (profil: technik poj. samochodowych)
I szczerze to pierwszy rok jest naprawdę hu**wy ;/ tylko teoria zero praktyk ;/ ale na drugim roku myslę że będzie lepiej :D

Diabolo pisze:no i ja bym bardziej wolał dać auto czy moto temu który skończyłem takie technikum niż komuś kto skończył np studia humanistyczne xD

X2

Stunti pisze:Ja tam myślę iść na lakiernika

do zawodówki? u mnie w sql jest ten porfil , i tylko 2 lata "nauki" :D

Awatar użytkownika
cysta
Specjalista
Specjalista

Postautor: cysta » pn 28 lis, 2011

Diabolo pisze:cysta, tylko ludzie tż na to patrzą ja np chodzę do technikum pojazdów samochodowych no i ja bym bardziej wolał dać auto czy moto temu który skończyłem takie technikum niż komuś kto skończył np studia humanistyczne xD

Nie, nie :) Nie o to mi chodzi.
Są takie sytuacje, że ktoś już ma cel, ma warunki, jest pewny tego co chce robić. Ja nic nie mówię, że mechanik ma teraz uczyć się durnych regułek co to są informatywne funkcje mowy. Bo to tylko zabija mechanika :)
Ale ja np, lubię samochody, ale i tak poszedłem, bo jeśli nie znajdę pracy np. jako policjant, albo nie przyjmą mnie na studia, mogę zawsze pójść na policealną. Zrobić papierek, zrobić praktyki, pouczyć się i o.
Jeszcze lepsza drogę mają Ci, którzy mają warsztat, sklep, komorę lakierniczą itd. Jeśli lubią to robić, to idą do szkoły tylko dla formalności i biznes z ojcem się ładnie kręci, nawzajem sobie pomagacie. Ja tak niestety nie mam, dlatego wybrałem LO.
Ja nikomu nic nie nakazuję, i masz 100% racji, że oddając do mechanika - oddaję do majstra, a nie do kogoś, kto zna się lepiej na impresjonizmie niż mechanice :) a tamto to se może sam dla siebie znać ;)
Powodzenia w wyborze dobrej szkoły ;)

Awatar użytkownika
Diabolo
Weteran
Weteran

Postautor: Diabolo » pn 28 lis, 2011

cysta, nie sprzeczam się z tobą, w sumie to dobrze robisz bo chcesz sprawdzić na ile cię stać i może akurat ci się uda i tego c izyczę że nie wiem zostaniesz np projektantem jakiejś marki samochodów lub dyrektorem jakiejś firmy i będziesz brał 15tyś miesięczni :)
Ja niestety wiem że jestem w nauce słaby może i bym byłdobry jak bym chociaż raz przysiadł i spróbował się nauczyć to pewnie bym zaczaił ale mi się niechce :P
Z chęcią żucił bym te szkołę i zaczął coś działać :P
Ja np wolą bym siedzieć cały dzień w warsztacie niz za biurkiem :P
Moja ulubiona pozycja?
To pozycja za kierownicÂą mojego motoru
:D

Moja bestia xD

http://www.polskajazda.pl/Motocykle/GB/Street/109128

Obrazek

Awatar użytkownika
Stunti
Weteran
Weteran

Postautor: Stunti » pn 28 lis, 2011

Lukas16, i oto mi chodzi ;d
Obrazek

Awatar użytkownika
m4niek
Majster
Majster

Postautor: m4niek » pn 28 lis, 2011

No nawet fajnie sie temacik rozkręca, moze znajdzie sie ktoś co mysli podobnie do mnie ;P Bo np. jak tak wszyscy poleza na studa tam np. humanistyka to moze byc tak ze zabraknie tych własnie grabarzy (ludzie umieraja i umierac beda, zawod taki przyszłosciow), bedziemy potrzebowac tych mechanikow lakiernikow fryzjerów itd.
Był u nas doradca zawodowy i nam polecił taką strone http://www.gim3.jaworzno.edu.pl/zawody.pdf
ja tam sobie powoli czytam i moze znajde cos interesujacego ;D
http://www.facebook.com/pages/Low-Mania ... 640?ref=hl ---> Zapraszam do lajkowania :)

"ÂŻycie jest za krĂłtkie, Âżeby na iskrĂŞ czekaĂŚ 2 obroty waÂłu!"

Sprzedom! : http://tablica.pl/oferta/romet-k-125-cz ... 1d3baaa8be ;)

Awatar użytkownika
tomek96
Majster
Majster

Postautor: tomek96 » wt 29 lis, 2011

Słuchajcie ja mam takie pytanie z innej beczki.Chciałbym iść do I liceum lotniczego.Zdobyć licencje na szybowce a później studia i na samoloty.Tylko mam taki problem.średnio stoje z ocenami.Z matmy maluje mi się 3 jeśli się nic nie zmieni,geografia 4, polski 4, Angielski 5.I nie wiem czy wogóle myśleć o I liceum z takimi ocenami.Do pierwszego zazwyczaj idą osoby co mają same piątki a z trójami nie wiem czy mnie przyjmą.Czy ktoś ma jakąś wiedze na ten temat? A może czyjś znajomy wybrał tą profesje (chodzi mi konkretnie o pilotaż samolotów pasażerskich).byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
Ogar 900 wersja turystyczna ;)

Awatar użytkownika
Junior1290
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Junior1290 » wt 29 lis, 2011

tomek96, no dobrze nie chodzi tam zbytnio o oceny... MOGĄ MIEC SAME 5 a i tak ich nie przyjmą . Ja mam jednego kolege 23 lata i właśnie sie dostął do technikum Lotniczego * czy jakos tak sie nazywa * TAM BARDZIEJ SPRAWDZAJĄ ZDROWIE... DROBNE SKRZYWIENIE KRĘGOSŁUPA I MOZESZ SIE POŻEGNAC SIE Z TĄ SZKOŁA. chodzi tutaj oczywiście o szybowce oraz odrzutowce.
CaÂłuj mnie do rana caÂłuj mnie

Awatar użytkownika
tomek96
Majster
Majster

Postautor: tomek96 » wt 29 lis, 2011

wymagania zdrowotne to jest osobna sprawa.Tam najbardziej patrzą na wzrok, sprawność ruchową, psychike, układ oddechowy, krwionośny a z tymi rzeczami u mnie wszystko wporządku.kręgosłupa nie badałem ale nie mam jakiegoś garba czy jakiegoś widocznego skrzywienia.Po za tym na wiosne sobie załatwie jakieś badanie u lekarza lotniczego.teraz musze się martwić żeby wogóle się dostać do tego liceum.ma ktoś jakieś informacje jakie trzeba wymagania do dobrego liceum spełnić?
Ogar 900 wersja turystyczna ;)

Wróć do „Off-topic”