• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

supermoto

Rozmowy o motoryzacji.
Awatar użytkownika
jablon01
Weteran
Weteran

Re: supermoto

Postautor: jablon01 » ndz 20 lis, 2011

Outer
Weteran
Weteran

Postautor: Outer » ndz 20 lis, 2011

bum^^

Silniki am6 to padaki, gorsze od 139fmb. Ciągną jak 72 ccm, palą jak gs 500, psują się jak komary i ogary 200, poprzez ich wysilenie, to co widziałem na forum tzr, przewyższa wszystkie awarie, jakie widziałem w sprzętach. Minimum codziennie u kogoś silnik się zaciera, skrzynie padają, łożyska padają,, biegi padają, liczniki padają, o dozowniku nawet nie myśl, bo pojedziesz poza wieś i ci koło zblokuje, elastyczność taka, że do 6k rpm ogar 50 ccm ma większą moc, części horrendalnie drogie, bardzo nietrwałe, miałem dt 50, 3 lata temu i nigdy nikomu tego nie polecę, żarówki jarało, gaźnik się zaciął, bo nikt mondry z Japonii nie wymyślił filtru benzyny w kraniku/baku, kiepski wyświetlacz wszystkiego, wykonany przez prawdziwego, zółtego chińczyka, który nader przekłamywał (więcej od ogarowego o 10%), elektronika ta, w kontakcie z wodą szwankowała, plastiki dobrze wykonane, hamulce świetne, opony pirelli demon extra trzymały, koszt tarczy hamulcowej, tarcze twojego ogara x8. Żarło litr oleju na 1000, a lać trzeba bardzo dobry, bo silnik się zatrze, co dawało dobre 1zł więcej na spalonym litrze, w dzisiejszych czasach nawet bym nie spojrzał na to, jeszcze jest tragiczne oświetlenie i rozwiązanie tego, że nie można wyłączyć świateł i podładować aku, elekryka kiepska, gorsza niż w chińskich nakedach.

Osprzęt za to dt 50 ma bardzo dobry, hamulce, zawieszenie, rama. Silnik to porażka całkowita, ale ma plus, co dla małolata przyćmi to, że jest beznadziejny, MOC, a raczej MOC w górnych partiach obrotów, przez tą badziewną elastyczność po 4000 km, rzygałem tą wajchą zmiany biegów i wyskakującą 6, co jest typowe w am6...

Motorower jako taki, średni, dużo lepszy byłby, jako opcja z silnikiem 125 4t. No i niektóre kretyńskie patenty i zerowa wygoda na jakąkolwiek trasę, silniki nie są dobrze wyważone i mają, mniejsze niż w 139fmb, ale wibracje.

Awatar użytkownika
Prelude
Administator
Administator
Pojazd: Corsa C FL
Podziękował : razy
Kontaktowanie:

Postautor: Prelude » ndz 20 lis, 2011

Outer, Tia i z tym się w 90% zgadzam, bo akurat u mnie jest filtr paliwa :D, a w tych 'markowcach' też zależy czy się będzie jebał na jaki egzemplarz trafimy. (dziwnie brzmi to zdanie, wiem).

Wszyscy narzekają na chiniole, jak się coś spieprzy to - ku*wa je*ane chińskie gówno. A tak naprawdę pseudo markowe 50cc też się będzie ( może ) psuć.
Fakt w am6 elastyczność jest bardzo ciulowa, za to właśnie mamy te 6 biegów, żeby nimi mielić :)

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Postautor: Yautja » ndz 20 lis, 2011

Outer, jednak moc kosztem elastyczności.AM6 były konstruowane z myślą o osiągach a w sportowych maszynach nie ma mowy o wygodzie.Można by powiedzieć ,że w supermoto(CPI,Derbi senda) takie silniki mogą się nie sprawdzić ale w sumie na rynku nie ma dużego wyboru wsród 50 ccm:jak 4t to chińskie podróbki a jak 2t to AM6.W pierwszym wypadku elastyczność w drugim osiągi.Ale żadne z nich nie są wytrzymałe-mało inżynierów brało na poważnie 50-tki,oprócz inżynierów Hondy
Obrazek

Awatar użytkownika
Pawlos312
Weteran
Weteran

Postautor: Pawlos312 » ndz 20 lis, 2011

Outer, nie będę Cię tu obrażał jak wiele dzieci które mają am6 ale... Też mam sm z am6 i powiem ci że Rieju i Ogar mają swoje plusy i minusy. Ogar- słaba moc. v-max, wibracje, słabe wykonanie itp. a z plusów to- według mnie wygodny, ładny dźwięk, ekonomiczność. Co do Rieju to oczywiście większa moc i v-max, lepsze wykonanie itp, lecz jest mało elastyczne, pierdzi (niektórym się podoba, mi tak poł na poł), no i trochę chleje. Coś za coś. Jeżeli ktoś chce jeździć prawię za darmo weźmie Ogara, a ktoś (najczęściej młody człowiek który ma kartę moto i nie może pozwolić sobie na większe pojemności) weźmie moto z am6, którym się wyszaleje i świetnie pobawi, lecz będzie musiał częściej odwiedzać stację paliw.
Jeżeli kupować coś z am6 to najlepiej SM/Enduro bo te ścigi przypominające "dorosłe" motory dziwnie wyglądają jadąc te 80-90km/h przy full gazie, tak samo z dźwiękiem.
Pozdrawiam.
Obrazek

Outer
Weteran
Weteran

Postautor: Outer » pn 21 lis, 2011

No dla mnie, który robi po 15 tyś sezonowo, silnik ten jest taki, jak się wypowiedziałem.

Poza tym, czemu twierdzicie, że CPI sm 50 Gabriela ma am6? To tak jak bym mówił, że macie silniki prosto z hondy cub.

Yautja

Wole elastyczność i jak w trasie jadę sobie 90 i zwalniam do 60, to jednak wolę się nie przekopywać przez 3-4 biegi.

Ale żadne z nich nie są wytrzymałe

139fmb, jeżeli będzie się go użytkować tak, jak powinno, będzie dużo mniej awaryjny i dużo bardziej trwały od am6.

Awatar użytkownika
Pawlos312
Weteran
Weteran

Postautor: Pawlos312 » pn 21 lis, 2011

Outer pisze:No dla mnie, który robi po 15 tyś sezonowo, silnik ten jest taki, jak się wypowiedziałem.

Nie oszukujmy się, ale który nastolatek (bo do tego grona kierowane są głównie motorowery) robi 15tyś km sezonowo? Garstka, a nawet mniej.

Outer pisze:139fmb, jeżeli będzie się go użytkować tak, jak powinno, będzie dużo mniej awaryjny i dużo bardziej trwały od am6.

Wiadome jest to, że przecież 4t jest trwalsze od 2t...
Obrazek

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Postautor: Yautja » pn 21 lis, 2011

Outer, ja też wolę elastyczność i tu 4t bije na głowę 2t.139FMB też nie jest mistrzem wytrzymałości(o zestawie 72 ccm nawet nie wspominam)a co do AM6 się nie wypowiadam ,bo nie miałem styczności,kumpel miał kiedyś Rieju RS1 z AM6 z przebiegiem 20 tys. km i silnik był już zajechany.
Obrazek

Awatar użytkownika
Yato
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Yato » pn 21 lis, 2011

no ale chyba wiecej ludzi ma motory z am6 z przebiegiem 20k+ a takich ogarkow jest malo;/

Awatar użytkownika
Pawlos312
Weteran
Weteran

bum^^, tak tylko połowa jest już po remoncie :) . Niektóre am6 nawet dobrze się trzymają po 20k, ale czuć już że to nie to samo co kiedyś i przydałby się remont.
Obrazek

Awatar użytkownika
Prelude
Administator
Administator
Pojazd: Corsa C FL
Podziękował : razy
Kontaktowanie:

Postautor: Prelude » pn 21 lis, 2011

U mnie jest replika am6 <troll>
Jednak w porównaniu z oryginalnym ta sama moc, to samo wykonanie etc. Tylko w poprzednich silnikach cpi nie było kick-startera ;)

[ Dodano: |21 Lis 2011|, o 15:25 ]
Do plusów am6 można zaliczyć prostą budowę :) W dodatku było na wielu forach wiele podobnych tematów. Ja jestem za tym, żeby nie kłócić się chińskie 4t vs am6 i pochodne.
Jeżeli już autor tematu chce kupić sm 2t to niech kupuje i mu tylko doradźmy (ile możemy).

Oficjalnie ja wole jeździć ogarem i wrzucić mu 125 :)
Najbardziej zadowoliłaby mnie zetka z silnikiem od k125.
Jeżeli krótkie przejażdżki to jak najbardziej 2t, lecz w trasę 4t.
Ostatnio zmieniony pn 21 lis, 2011 przez Prelude, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Olo
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Olo » pn 21 lis, 2011

Może zamiast am6 silnik derbi? :)
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Zipp/Shock/109607
Obrazek[/URL]
Motocykl jest bogiem,
prêdkoœÌ na³ogiem
Pal gumĂŞ i szalej,
nie myÂśl co dalej

Awatar użytkownika
Pawlos312
Weteran
Weteran

Olo, To i tak niczym się nie różni (chodzi mi o osiągi i moc). Jak masz brać jakieś markowe sm 50cm3 2t to tylko musisz wybrać wygląd :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Yato
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Yato » pn 21 lis, 2011

mi to obojetne, wazne zeby byl silnik nawet nawet, chlodzony cieczą ,6 biegowy i mial ~9 koni.
i zeby to byl super moto z szosowymi oponami szerokimi :)
Cos jak derbi senda z przednią lampą przedzieloną :D

Awatar użytkownika
Olo
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Olo » pn 21 lis, 2011

Gilera gsm
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Zipp/Shock/109607

Obrazek[/URL]

Motocykl jest bogiem,

prêdkoœÌ na³ogiem