• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Zaplatanie koła

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
fake4r

Zaplatanie koła

Postautor: fake4r » pn 07 lis, 2011

Witam ludzie :)
Z racji tego iż już 4 szprychy opuściły fabryczne koło, a po jednej została dziura w obręczy jestem zmuszony do podjęcia jakichś kroków co do wyeliminowania usterki.
Nowe koło od kingwaya kosztuje 500zł <szok> a inne ciężko dopasować, więc zdecydowałem że kupię obręcz i szprychy i dam to komuś żeby zaplótł. Znalazłem taką osobę w mojej okolicy która tę czynność wykona za niewygórowaną kwotę 50zł.
Teraz jedynie muszę kupić części - obręcz i szprychy.
Znalazłem taką aukcję http://allegro.pl/felga-obrecz-18-x-1-85-avo-shl-wsk-pannonia-mz-i1883515222.html
Niby jakaś firma Radaelli (nie słyszałem), warto ?
Pozostaje jeszcze dobór szprych i tu nie wiem czy są jakieś różnice między "zwykłymi" na allegro czy szukać czegoś lepszego ?
Kto ma jakieś doświadczenia z kołem, zaplataniem, przeplataniem lub ma coś do powiedzenia w tym temacie, jakieś sugestie czy rady to będę wdzięczny :)
Ostatnio zmieniony pn 07 lis, 2011 przez fake4r, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
PablOoS_88
Majster
Majster

Re: Zaplatanie koła

Postautor: PablOoS_88 » pn 07 lis, 2011

fake4r pisze:Witam ludzie :)
Z racji tego iż już 4 szprychy opuściły fabryczne koło, a po jednej została dziura w obręczy jestem zmuszony do podjęcia jakichś kroków co do wyeliminowania usterki.
Nowe koło od kingwaya kosztuje 500zł <szok> a inne ciężko dopasować, więc zdecydowałem że kupię obręcz i szprychy i dam to komuś żeby zaplótł. Znalazłem taką osobę w mojej okolicy która tę czynność wykona za niewygórowaną kwotę 50zł.
Teraz jedynie muszę kupić części - obręcz i szprychy.
Znalazłem taką aukcję http://allegro.pl/felga-obrecz-18-x-1-85-avo-shl-wsk-pannonia-mz-i1883515222.html
Niby jakaś firma Radaelli (nie słyszałem), warto ?
Pozostaje jeszcze dobór szprych i tu nie wiem czy są jakieś różnice między "zwykłymi" na allegro czy szukać czegoś lepszego ?
Kto ma jakieś doświadczenia z kołem, zaplataniem, przeplataniem lub ma coś do powiedzenia w tym temacie, jakieś sugestie czy rady to będę wdzięczny :)

mojemu koledze poszly tez szprychy dal do zrobienia kupil nowe szprychy wykasowal 270zl pojezdzil miesiac i juz sie tez poszlo wlaic i teraz czeka i kupuje pelne kolo aluminiowe mowil ze nie wazne jak to bd wygladac ale nie bd kupowal po co chwile kola

ja bym wolal kupic uzywke od jakies yamahy lub kawasaki cos tym styluniz chinskie nowe
junak xD
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Wilku1122
Zasłużony
Zasłużony

Postautor: Wilku1122 » pn 07 lis, 2011

Lepiej wychacz sobie jakies alu bo to też ci sie pójdzie walić chyba ze wychaczysz koło od 08 ;P
PIEC!
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Michalk001
Weteran
Weteran

Postautor: Michalk001 » wt 08 lis, 2011

Kup oryginalne koło do Zippa Salmo - nie wiem czemu w Ogarach czasem trafiają się takie buble, ale moje jest po prostu nie do zabicia <lol> . Nic się z nimi nie dzieje, nie pękają, nie rdzewieją ani się nie krzywią - czego chcieć więcej?
Zipp Salmo - przebieg do czasu sprzedaży 63538km:
(sezon 2010 - 3321km)
(sezon 2011 - 6870km)
(sezon 2012 - 7467km)
(sezon 2013 - 8130km)
(sezon 2014 - 8840km)
(sezon 2015 - 6887km)
(sezon 2016 - 7081km)
(sezon 2017 - 3855km)
(sezon 2018 - 9km)

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » wt 08 lis, 2011

Jeśli już tak rozmawiamy to mogę powiedzieć że u mnie na tyle miałem luźne szprychy ale żadna nie pękła. Jedynie co to rdzewieją ale to przez śnieg.

fake4r

Postautor: fake4r » wt 08 lis, 2011

Ludzie umiecie czytać ? :) nie mam salmo ani ogara 900 więc koła od niech nie podejdą do mojego motorku. Mam inne koło 18 x 1.85

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » wt 08 lis, 2011

Dobrze ja Tobie nie proponuję żeby zakładać je do Twojego motoru tylko mówię że nie jest najgorsza ta felga z 2008 roku :P

fake4r

Postautor: fake4r » wt 08 lis, 2011

Ale co ma piernik do wiatraka że tak powiem ? To tak jakbyś się pytał o oponę do swojego motorku a ja bym Ci napisał że moja choć jest całkiem inna to Ci i tak ją polecam bo jest spoko i jestem z niej zadowolony. <zalamka> Przydała by Ci się taka opinia, nie sądzę. Po za tym mój post nie był skierowany tylko do Ciebie.

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Postautor: Yautja » śr 09 lis, 2011

Tak jest właśnie z częściami do chińczyków-czasami ciężko coś dopasować.Jak dla mnie pomysł z obręczą którą podałeś ma rację bytu ale tylko z dobrymi szprychami.Zobacz jakie grube masz oryginalne i kup po prostu grubsze jakiejś firmy o ile są.
Obrazek

fake4r

Postautor: fake4r » śr 09 lis, 2011

Wydaję mi się ze problem był już na samym początku, według mnie koło było źle zaplecione, róźnice w długości szprych tzn przy niektórych nyplach wystawał gwint przy innych nie i zaczęło się sypać i jak poszła jedna to potem druga trzecia czwarta. Kumpel który też kupił ten motor zaraz po mnie ma jakoś równo złożone i trzymają mu się do dziś choć jego motor ma już 3 razy większy przebieg i był mocniej eksploatowany.
Szprychy mam ok 3mm chyba 3,2nawet i myślę że po prostu cały sęk polega na tym żeby dobrze to zaplesć a wtedy powinno się trzymać długo.

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Postautor: Yautja » śr 09 lis, 2011

To daj do dobrego majstra
Obrazek

Wróć do „Pomoc”