• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Ile palą wasze 110?

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
razor500
Specjalista
Specjalista

Ile palą wasze 110?

Postautor: razor500 » śr 12 paź, 2011

Witam. Nie wiem, może nie umiem szukać, ale szukałem i nic nie znalazłem. Mam takie pytanko do was. Ile wam palą wasze 110ccm? Tzn. ile w mieście, w trasie w stylu mieszanym, możecie też spalanie podawać w przedziale od do. Tak się zastanawiam czy mi za dużo nie pali. Zazwyczaj tankuję za 20zł no i na pewno teraz mniej przejadę na tym co zatankowałem niż kiedyś, bo wiadomo, że ceny paliwa poszły w górę. No ale ostatnio bardziej sprawdzam też ile paliwa zatankowałem. Ostatnio niemal z pustym bakiem podjechałem na cpn i dzisiaj paliwa mi brakło akurat na samym cpnie i wyszło mi, że spaliłem jakieś 3,5l na 105km. Głównie jeżdżę w stylu mieszanym, bo głównie jeżdżę do szkoły motorem, i jak jadę to spokojnie wioskami bez zatrzymywania, no ale szkoła jest w mieście i po mieście też trzeba trochę pojeździć. Czy nie wydaje się wam, że jak na taką jazdę to trochę za dużo pali? Muszę w końcu zatankować po korek, zrobić 100km i znów pojechać na cpn to wtedy będę dokładnie znał spalanie.

Awatar użytkownika
TaHa
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Re: Ile palą wasze 110?

Postautor: TaHa » śr 12 paź, 2011

Spalanie motoru składa się z wielu rzeczy. Najważniejsza to dobrze wyregulowany gaźnik oraz czasem dobra świeca. Jak to masz dobrze ustawione to potem tylko zależy jak uzywasz manetki, jeśli ciągle na full czyli motor ciągle dostaję maksymalną dawkę paliwa i troszkę więcej spali. Ale ja miałem 50,72,110,125,140,150 i wszystkie bardzo podobnie paliły. Wątpię czy sama 140 i 150 paliła mi 3l... Wszystkie zazwyczaj 2,5.

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » śr 12 paź, 2011

To ja jak zaleję do pełna (bak 4,5l) przejadę 100km i się boję że stanie gdzieś :P Liczę że mój spali koło tych 3l max 3,5l ;/ To i tak za dużo.

sasek94
Weteran
Weteran

Postautor: sasek94 » czw 13 paź, 2011

mi 138cc brało 3,5-4 litrów...
Jeżdze agresywnie nawet bardzo:)

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » czw 13 paź, 2011

Ja raczej nie jeżdżę ile fabryka dała, przeważnie zostawiam sobie 10-15km/h zapasu. No ale manetki raczej nie oszczędzam. Nawet jak za kimś ruszam z pod świateł to od razu manetka na full i jak widzę, że ten co jest przede mną się zbliża to puszczam gaz i jak się oddali to znowu full, a nie, że powoli przyspieszam z manetką lekko odkręconą. Jakiś czas temu ktoś w szkole mi grzebał w gaźniku i jak go ustawiałem, to na szybko i nie chce mi się go przestawiać znów teraz, a teraz jest gorzej ustawiony niż kiedyś. Czyli przy jeździe takiej bardziej agresywnej spalanie jest dobre? Aha i ostatnio mnie zaniepokoiło to jak raz odkręciłem manetkę na maxa na 4 biegu i jak tak jechałem z manetką odkręconą na maxa to nagle było takie buuu to ja sprzęgło i jak na sprzęgle dawałem gaz to przygasał, musiałem chwile poczekać żeby pochodził na wolnych(z 10 sekund) i potem już normalnie jechał. Ostatnio tak jest za każdym razem jak jadę około minutę z manetką na maxa. Co by to mogło być? Zdaje się, że paliwo nie dochodzi, ale wolę zapytać.

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » czw 13 paź, 2011

Moim 110ccm dawałem ostatnimi czasy w palnik ile tylko dało rady i potrafiłem spalić 4-5literków :D Gaźnik zaledwie 19mm i ogólnie wszystko bdb :)
Za bardzo kręciłem na obr na każdym biegu :D
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK
Lewa !!

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » czw 13 paź, 2011

Też mam gaźnik 19mm. Zapomniałem o najważniejszym. Dzisiaj jak jechałem do szkoły to zauważyłem, że kierunkowskazy mi padły. Co to może być? Wszystkie 4 kierunki nie działają i kontrolka od nich też nie działa. Nie wiem kiedy dokładnie przestały działać, ale wiem, że wczoraj jeszcze działały.

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » czw 13 paź, 2011

Do wymiany masz przerywacz. http://allegro.pl/12v-przerywacz-kierun ... 52250.html
Chyba że się poluzował ale wątpię.

Awatar użytkownika
Dargas
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Dargas » pt 14 paź, 2011

Około 3l na 100km

Awatar użytkownika
Lukas995
Zasłużony
Zasłużony