• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

ZONGSHEN 125 zdechł. Pomocy

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
fake4r

ZONGSHEN 125 zdechł. Pomocy

Postautor: fake4r » śr 05 paź, 2011

Otóż: Jechałem dziś motorkiem nic nie zapowiadało nieszczęścia, aż tu nagle przerwał na sekundkę, i tak jeszcze ze 2 razy w ciągu kilku minut. Gdy dojechałem na miejsce, zgasiłem silnik to już nie mogłem go zapalić. Tak jakby nie było kompresji, na początku kopka bardzo luźno chodziła, po paru kopnięciach trochę lepiej, ale wciąż za słabo. Było słychać metaliczny dźwięk. Rozkręciłem dekle zaworów i się okazało że oba chodzą bardzo bardzo luźno, unoszą się po kilka cm, tak jakby ich coś nie trzymało. Co może być tego przyczyną, co sprawdzić ?

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Re: ZONGSHEN 125 zdechł. Pomocy

Postautor: Yautja » śr 05 paź, 2011

No sprawdź czy coś się od zaworów nie odkręciło,zobacz też czy pod tym dekielkiem wszystkie części są w oleju
Obrazek

Awatar użytkownika
TaHa
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Postautor: TaHa » śr 05 paź, 2011

Jak sprawdzisz zawory i ustawisz je i dalej będzie problem się nasilał to mogła pęknąć uszczelka pomiędzy głowicą a cylindrem.

fake4r

Postautor: fake4r » śr 05 paź, 2011

Zawory były ustawiane niedawno i wszystko było w porządku. Nie chodzi o sam zawór i jego luz co o całe dźwigienki zaworów (nie wiem czy to się tak nazywa) one po prostu luźno sobie chodzą, gdzie dawniej były nieruchomo i luz występował prawidłowo tylko na zaworze. Nie znam się dobrze, a może coś z wałkiem rozrządu ? W każdym bądź razie piszcie jak coś wam przyjdzie na myśl. Ja i tak muszę najpierw motor z holować do domu, gdyż musiałem go zostawić bo za dużo km żeby dopchać. Jak tylko go ściągnę będę patrzył do środka.

[ Dodano: |6 Paź 2011|, o 16:17 ]
Po rozłożeniu głowicy okazało się że skrzywiło zawór ssący. Wymienię oba zawory i mam nadzieję że to tyle :)

[ Dodano: |7 Paź 2011|, o 15:50 ]
A więc nowe zawory założone, głowicę złożyłem, motor chodzi. Myślę że już po wszystkim :) więc można zamknąć.
Ostatnio zmieniony śr 05 paź, 2011 przez fake4r, łącznie zmieniany 2 razy.

Wróć do „Pomoc”