• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Problem z licznikiem.

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
razor500
Specjalista
Specjalista

Problem z licznikiem.

Postautor: razor500 » pt 16 wrz, 2011

Panowie mam problem z licznikiem, a właściwie z prędkościomierzem. Przedwczoraj zauważyłem, że jak jadę ze stałą prędkością to wskazówka lekko się ruszała. Myślałem, że mi się wydaje, ale chyba jednak mi się nie wydawało, bo wczoraj się zaczęły inne problemy. Jadąc do szkoły ze stałą prędkością 70km/h nagle zauważyłem, że wskazówka zaczęła iść w kierunku większej prędkości i doszła do 85km/h i zaraz znów opadła do 70km/h. Nagle patrzę co jest grane, dałem więcej gazu i przyspieszyłem lekko i licznik wskazał 100km/h. Ale jak już wracałem ze szkoły to wskazywał dobrze. Jak dzisiaj jechałem do szkoły to też dobrze pokazywał, ale jak wracałem to już źle. Na 1 biegu miałem 50km/h. I jak już wyjechałem z miasta to rozpędziłem się ile fabryka dała i złapałem około 130km/h(czyli prawdziwe 80-90kmh). Ale potem zwolniłem do około 70km/h bo zazwyczaj z taką prędkością jeżdżę, ale po przejechaniu paru km licznik znów zaczął dobrze pokazywać. Aha i od wczoraj cały czas wskazówka od około 15km/h wolno spada. Co mogło się stać?

Goger
Specjalista
Specjalista

Re: Problem z licznikiem.

Postautor: Goger » pt 16 wrz, 2011

sprawdź przesmaruj linkę, jeśli to nie będzie to to ślimak

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » pt 16 wrz, 2011

Tak zrobię. I zapomniałem wcześniej napisać, że rozbierałem licznik gdzieś miesiąc temu i wstawiłem nową tarczę. Czy to może mieć coś wspólnego z tą usterką licznika? Dodam, że po złożeniu licznika zrobiłem jakieś 500km i wcześniej nie było żadnych problemów z nim. Aha i sory, że piszę w dziale dla quadów, bo się pomyliłem.

Awatar użytkownika
Junior1290
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Junior1290 » pt 16 wrz, 2011

razor500 pisze: Czy to może mieć coś wspólnego z tą usterką licznika? Dodam, że po złożeniu licznika zrobiłem jakieś 500km i wcześniej nie było żadnych problemów z nim. Aha i sory, że piszę w dziale dla quadów, bo się pomyliłem.
Nie, to nie przez to :)
CaÂłuj mnie do rana caÂłuj mnie

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » śr 28 wrz, 2011

Sorki, że odgrzebuję ten temat, ale ostatnio nie mam zbyt dużo czasu żeby grzebać przy motorze. Dzisiaj sprawdziłem tą linkę od licznika. Co prawda była posmarowana, ale jeszcze trochę dodałem smaru w sprayu. Problem w tym, że to nic nie dało. W sumie to licznik ostatnio cały czas mi dobrze pokazuje prędkość, ale dość często wskazówka blokuje się na 5-20km/h i nie chce spaść do 0. Niekiedy wystarczy przygazować trochę i pod wpływem wibracji opada do 0, a jak to nie zadziała to trzeba rozpędzić się do większej prędkości niż ta, na której zatrzymała się wskazówka i wtedy jak się zatrzymam to jest 0 na liczniku. Co może być nie tak?

Wróć do „Pomoc”