• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Problem z paliwem, kierunkami i prądem. Benzer Bolt.

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
stepien0601
Weteran
Weteran

Problem z paliwem, kierunkami i prądem. Benzer Bolt.

Postautor: stepien0601 » śr 12 kwie, 2017

Witajcie panie i panowie po długiej przerwie. Napotkałem okazję i kupiłem za małe pieniądze Benzera Bolt-a. Motor odpala, jeździ, ale ma kilka rzeczy do zrobienia. Wpadam aby skorzystać z waszej pomocy. Motor długo stał, odpala od strzała ale po przejechaniu na pełnym gazie ok 1km motor gaśnie, staje, odpalam i jade dalej, co może być przyczyną? Wstawiam fotkę, takie coś było w gaźniku, po czyszczeniu jeszcze nie sprawdzałem czy chodzi, bo chce sie dowiedzieć od razu co jeszcze może być nie tak. ps co to jest ?(zdj)
Obrazek
Druga sprawa. Nie działają kierunkowskazy, ani tył ani przód, wogole sie nie włączają. Gdzie szukać? Zdjąłem plastiki i ukazał sie widok jak na zdjęciu. Gdzie jaki kabel od kierunku podpiąć? Jak już podepnę to zostają i tak dwa wolne kable, od czego one są?
Kolejna sprawa. Aku, podobno padnięte, zero reakcji na cokolwiek, jutro spróbuje go naładować, ale dzisiaj przy rozbieraniu plastików dosłownie na kilka sekund zadziałał bo miałem włączony zapłon i światła i sie zapaliły. Sprawdziłem mase, bezpiecznik wszystko jest ok, gdzie szukać przyczyny?
I ostatnia rzecz. Widoczna kostka na zdjęciu zaraz za bakiem, nigdzie nie podpięta, od czego może być?
Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam
Obrazek
Obrazek
Obrazek

lukjanet
Uczeń
Uczeń
Pojazd: GB Street

Re: Problem z paliwem, kierunkami i prądem. Benzer Bolt.

Postautor: lukjanet » śr 12 kwie, 2017

Cześć, niedawno rozkładałem i składałem cały motor na nowo a posiadam GB Street. elektryka jest podobna do siebie. Ja u siebie zmieniłem całą.

Ta kostka z dwoma kablami pod bakiem który pokazujesz na zdjęciu służy do podłączenia czujnika paliwa. Pod bakiem powinieneś mieć kostkę którą podłączasz do tej kostki. Jeżeli jednak czujnik masz już podłączony to na razie zostaw tą kostkę bo mi została taka jedna w podobnej kolorystyce tylko bliżej modułu i aku oraz dwa kable luzem i jakoś jeździ i odpala i jest ok :)

Zdjęcie z kablami od kierunków jeżeli się nie mylę pokazałeś z tyłu moto więc schemat jest następujący. Masz tam na końcu wiązki kabelki koloru pomarańczowy, jasnoniebieski, brązowy, zielony, zielony z żółtym, oraz zielony zakończony podwójnym konektorem.

Do brązowego oraz zielonożółtego i zielonego z pojedynczym konektorem podłączasz tylną lampę. I robisz to według kolorów kabli czyli brązowy do brązowego, zielony do zielonego ( pojedynczy konektor ) oraz zielonożółty do zielonożółtego. Dzięki temu działa ci tylne światło pozycyjne oraz stop. Te kable co trzymasz w ręce na pierwszym zdjęciu są własnie od lampy tylnej a od kierunków masz inne i powinieneś ich poszukać bo jak nie masz na wierzchu to zapewne są gdzieś ukryte koło błotnika

Kierunki podłączasz do pozostałych czyli pomarańczowego i jasnoniebieskiego oraz zielonego z podwójnym konektorem. Tylko tym razem robisz to tak że pomarańczowy do jasnoniebieskiego a jasnoniebieski do pomarańczowego natomiast z każdego kierunku idą dwa kable, oba wspomniane kolory jako faza oraz masa jako zielony i te zielone obu kierunków np. z tyłu podłączasz do tego zielonego z podwójnym konektorem. Dlaczego jasnoniebieski z pomarańczowym i na odwrót? Przynajmniej u mnie tak było że jak podłączyłem zgodnie kolorami pomarańczowy do pomarańczowego itp. to kiedy dałem kierunek na prawo to świecił lewy i na odwrót. a po zmianie było ok. Sprawdź u siebie dla pewności jak podłączysz.

Gaźnik jest cały do czyszczenia i dobrej regulacji... Widać że to osad po długotrwałym staniu w zimie i świadczy o złej jakości benzynie. Sprawdź czy masz filtr paliwa i jak nie to zamontuj na wężykach. Nie będę rozpisywał się jak to zrobić ale polecam benzynę ekstrakcyna i sprężone powietrze do czyszczenia gaziorka. Sprawdź i przeczyść jeszcze filtr powietrza i wymień końecznie aku skoro są z nim problemy albo dobrze podładuj i sprawdź napięcie po włączeniu oraz wyłączeniu.

To tyle w temacie. Mam nadzieje że pomogłem. LWG :)

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » śr 12 kwie, 2017

Kierunki podpiąłeś pod plus w lampie tylnej świateł pozzycyjnych i pod plus świateł stopu. Pomarańczowy i jasnoniebieski to są plusy kierunkowskazów.
Paliwo dociera? Może za mały poziom w komorze pływakowej ustawiony.
To z fotki, to szlam, osad, ktoś lał badziewiarskie paliwo albo kilka tysięcy kilometrów nie zaglądał tutaj.

Awatar użytkownika
stepien0601
Weteran
Weteran

Postautor: stepien0601 » czw 13 kwie, 2017

Dziękuje panowie za odpowiedź, zaraz ruszam działać. Załatwiłem prostownik i ma on regulacje prądu od 3A do 15A, na ile ustawić?

Awatar użytkownika
PanWojtek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Pojazd: Junak 901 RS

Postautor: PanWojtek » czw 13 kwie, 2017

Ten szlam może być rdzą w baku spuść paliwo i poświeć do baku i zobacz czy bak nie ma oznak rdzewienia

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » czw 13 kwie, 2017

3a, niby za dużo, ale da radę.

Wróć do „Pomoc”