• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

problem ze sprzęgłem...

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
ScyzorykXXX
Uczeń
Uczeń
Pojazd: zipp pro

problem ze sprzęgłem...

Postautor: ScyzorykXXX » śr 15 mar, 2017

dziś podczas jazdy a w sumie ze startu na skrzyżowaniu przy wrzucaniu z 1 na 2 jak by się załączył luz nie jechałem do przodu ale po próbach wrzucenia jakiego kolwiek biegu udalo mi się wrzucić 1 albo 2 ale cudem podczas jazdy sprzęgło raczej nie pracowało bo przy wolnych obrotach podczas zjazdu do domu nie mogłem wrzucić mniejszych biegów zrobiłem to praktycznie na siłe pod domem sprzęgło łapało ale słabo i ciągną do przodu raz działało raz nie obejrzałem czy wszystko chodzi pod klapą sprzęgła i jest ok wszystko to co jest do regulacji jest prawie max wkręcone/naciągnięte czy sprzęgło padło ?
dodam że podczas jazdy i na jałowym przy wyższych obrotach słychać taki metaliczny dzwięk uderzania jak by coś poluzowane było
kosz sprzęgłowy jako takich luzów nie ma ale coś tam chodzi góra dół help

Awatar użytkownika
JOSEMORALES
Moderator
Moderator
Pojazd: YAMAHA XJ600N
Otrzymał podziękowań: razy

Re: problem ze sprzęgłem...

Postautor: JOSEMORALES » śr 15 mar, 2017

Cze, niestety musisz zdjąć pokrywe silnika od strony sprzęgła bo inaczej nic nie wymyślimy. Pozdrawiam Arek

conhisi

Postautor: conhisi » czw 16 mar, 2017

Zdejmij pokrywę i zlokalizuj skąd wydobywa się ten dźwięk, poszukaj jakichś luzów.

ScyzorykXXX
Uczeń
Uczeń

Postautor: ScyzorykXXX » czw 16 mar, 2017

odkręciłem popatrzyłem no i nie ma na pierwszy rzut oka nic takiego nawet kosz sprzęgłowy sztywno chodzi góra dół troche
a pod filtrem oleju znalazłem kawałek metalu ułamany od czegoś nie wygląda jak ząb trybu tylko bardziej jak jakś cypek od karteru
kształt to taki łuk rozmiar może 0,5 cm

a jeszcze jedno pytanie a sprzęgło powinno łapać od dołu czy od góry ? bo w samochodzie łapie od dołu i nie wiem czy tu tak samo

edit 2 prawie jasne sprawdzone na spokojnie i wgl i to chyba poszedł wybierak biegów bo każdy wchodzi ale nie zawsze tak jak tego się chce

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Pojazd: chopper 125
Kontaktowanie:

Postautor: klemens244 » pt 17 mar, 2017

Klasyczne sprzęgło samochodowe jest wyciskane. Tutaj jest dociskanepoprzez dwie tulejki w łożysku koszyka sorzęgła. Co do Edit: przekładki tarcz sprzęgłowych wraz z nimi wchodzą właściwie tylko w jednym ich położeniu w koszyk sprzęgła. Trzeba na to SZCZególnie uważać, bo będziesz miał to co masz. Prawdobodobnie jedno z uchu oderwało się i jest teraz jako obcy materiał.
Obrazek

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Pojazd: chopper 125
Kontaktowanie:

Postautor: klemens244 » pt 17 mar, 2017

Jeżeli masz na jałowych obrotach klasyczny nieprzyjemny odglos to na 90% masz do wymiany łożysko 17x10x10 w dekielku wyciskacza sprzęgła.
Obrazek

ScyzorykXXX
Uczeń
Uczeń

Postautor: ScyzorykXXX » pt 17 mar, 2017

ten dzwięk jest też na biegach podczas jazdy go słychać a co w tym silniku może się jeszcze wysypać ? ma on gdzieś nabite ok 35k km

ten kawałek metalu to jest to co zaznaczyłem na żółto na zdjęciu ja znalazłem jeden powiem szczerze że nie wiem co to bo skrzyni biegów nigdy nie robiłem a lepszych zdjęć nie znalazłem i nie wiem co tam było jeszcze zdj poniżej

https://zapodaj.net/images/625d89e1e2d58.jpg

Awatar użytkownika
JOSEMORALES
Moderator
Moderator

Postautor: JOSEMORALES » pt 17 mar, 2017

Przy 35k km nie zastanawiałbym się co padło tylko od razu rozpołowiłbym silnik i zapobiegawczo powymieniał wszystkie łożyska, uszczelniacze, itp. Odgłosy o których piszesz i problemy z wbijaniem biegów to nie tylko sprzęgło ale takrze skrzynia biegów z wodzikami włącznie. Pozdrawiam Arek

ScyzorykXXX
Uczeń
Uczeń

Postautor: ScyzorykXXX » pt 17 mar, 2017

sprzęgło było wymieniane ale nie wiadomo kiedy a ja wiem że tak być powinno ale ten silnik ma przejeździć ten sezon albo nawet nie on ma tylko działać a potem idzie na półkę albo do crossa jak będę składał jakiegoś

więc tak dokręciłem bardziej śrubkę pod dekielkiem z logo popuściłem na lince i jest przyzwoicie ale koło 2 biegu chyba troche ucierpiało bo nie wchodziło dobrze tylko tak sobie i troche wydawało dzwięki próby na stojaku biegi wchodzą wszystkie w miare luz też całkiem oprócz tej 2 i ten metaliczny dzwięk na wyższych obrotach

klemens244 pisze:Jeżeli masz na jałowych obrotach klasyczny nieprzyjemny odglos to na 90% masz do wymiany łożysko 17x10x10 w dekielku wyciskacza sprzęgła.

ten dzwięk będzie też na wszystkich innych biegach i podczas jazdy ? wyjmowałem te łożysko nie hałasowało ale słabo się obracało i to mi dało troche do myślenia
dzwięk ten jest tak jak by śruby latały czy coś na początku myślałem że to tłumik bije i stopke ale nie podłożyłem drewko do sprawdzenia i dalej ii nigdzie też mi raczej nic nie lata patrzyłem kilka razy

Awatar użytkownika
JOSEMORALES
Moderator
Moderator

Postautor: JOSEMORALES » pt 17 mar, 2017

A możesz wrzucić filmik na jutuba z pracy silnika i podać linka?

ScyzorykXXX
Uczeń
Uczeń

Postautor: ScyzorykXXX » ndz 19 mar, 2017

JOSEMORALES pisze:A możesz wrzucić filmik na jutuba z pracy silnika i podać linka?

ten dzwięk to coś z tłumika ale problem jest inny po jeździe testowej że biegi wchodzą bez sprzęgła dobrze a z to trzeba się namęczyć oczywiście 1 wchodzi dobrze ale cała reszta klapa

ScyzorykXXX
Uczeń
Uczeń

Postautor: ScyzorykXXX » wt 21 mar, 2017

odświeżam i dodam że biegi wchodzą gdy trzymam dźwignie podczas puszczania sprzęgła
domyślam się że to na pewno nie sprzęgło ale nie bd zakładał nowego tematu

Awatar użytkownika
JOSEMORALES
Moderator
Moderator

Postautor: JOSEMORALES » wt 21 mar, 2017

Jak podejrzewałem coś ze skrzynią lub łożyskami.

Wróć do „Pomoc”