• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Gwint jak to zrobić?

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
dawid211211
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Gwint jak to zrobić?

Postautor: dawid211211 » czw 05 lut, 2015

Witam mam pewien problem zerwał mi się gwint na śrubce przy samym koncu i nie idzie dokręcić śrubki na max przez co jest cały króćec ssący jest luźny no może przesadziłem że jest luźny ale motor łapie lewe powietrze zauważyłem to. Co mam teraz zrobić bo kuźwa nie mam zupełnie wizji jak to podratować tą śrube z drugiej strony dopierdzieliłem na maxa a tą nie da rady no coś z gwintem nie tak dokręci się troche mocniej i przeskakuje .... Tu macie fotki mniej więcej jak to wygląda łapcie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony czw 05 lut, 2015 przez dawid211211, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Re: Gwint jak to zrobić?

Postautor: ReallY » czw 05 lut, 2015

Rozwierć i prze gwintuj na M8
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

Awatar użytkownika
dawid211211
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

toś mi teraz zadał robote jak to wogóle zrobić ? nie bardzo kumam M8, to rodzaj śruby na klucz 8 tak ?
Rometovy :)

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: n0r3k » czw 05 lut, 2015

m8 to gwint metryczny 8mm, rozwiercasz otwor wiertlem troche mniejszym niz 8mm (nie znam tabeli na pamiec ale mam gdzies ja na foto bo zrobilem jak bylem w zaladzie) i wtedy gwintujesz. jezeli nie masz.o tym pojecia, co nie trudno zauwazyc, to oddaj to komus kto sie zna. w tym gownolicie bez doswiadczenia tylko gorszych szkód narobisz.
OGAR 900 R > NSR 125 > CBR 600 F3 :)

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » czw 05 lut, 2015

Jeżeli gwint masz zerwany NA śrubie to idź i kup nową M6x25 powinna być dobra.

Teraz małe wyjaśnienie
M (gwint metryczny) 6 (średnica gwintu) x 25 (długość śruby) albo wykręć starą i pokaż
ale X może oznaczać również skok gwintu w przypadku M6 to 1 a M8 to 1.25 Jest to odległość pomiędzy wierzchołkami gwintu.

ALE

Jeżeli masz gwint zerwany w otworze to bierzesz i rozwiercasz oryginalny otwór wiertłem 6.8 i następnie gwintujesz gwintownikami ręcznymi pilnując tego by gwintownik szedł pod kątem prostym zaczynając od gwintownika nr1 (z jednym nacięciem). Co jeden obrót wracasz się o ćwierć by zerwać wiór. Pamiętaj o smarowaniu gwintownika do alu najlepsza jest nafta ale olej tez może być i o tym żeby lepiej nie gwintować na chama jak poczujesz pod koniec opór.

Komplet gwintowników wygląda tak
Obrazek

a tu masz ściągę do wiercenia http://www.euro-met.com.pl/zalecane-sre ... m,439.html
Ostatnio zmieniony czw 05 lut, 2015 przez dzikilopez, łącznie zmieniany 2 razy.
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

Awatar użytkownika
dawid211211
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Czyli najlepiej oddać to komuś kto posiada taki sprzęt do gwintowania i niech to zrobi ?

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: ReallY » czw 05 lut, 2015

Najlepiej tak, jeśli mieszkasz na wsi to nie trudno będzie dopaść kogoś kto to zrobi za piwo :D
Specjalizacja:

RzeÂźbienie w metalu

Awatar użytkownika
dawid211211
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Postautor: dawid211211 » pt 06 lut, 2015

No dobra panowie nie będe zakładał nowego tematu... więc pisze tutaj, poradziem sobie sam z nagwintowaniem za co jestem bardzo zadowolony :D
Ale problem teraz tkwi gdzie indziej i mam nadzieje że mi pomożecie. Otóż mój ogar od dłuższego czasu nie trzyma wolnych obrotów próbowałem śrubką od mieszanki i powietrza nic to kompletnie nie daje znaczy coś tam daje no ale i tak motor nie trzyma obrotów, dam gazu to ma strasznie wysokie obroty po chwili same spadną i motor gaśnie i tak jest w każdym wypadku czy śrubka od mieszanki i powietrza są wkręcone o 2 i pół obrotu czy więcej, nawet byłem przed chwilą u dziadka który zna się troche na tych sprawach, też próbował i nic przekładaliśmy ząbki na iglicy od pierwszego do ostatniego oczywiście przy każdym ząbku próbowaliśmy ustawić ogara i nie dało rady dziadek mówił że może coś być z iglicą że franca się zacina przez co motor ma wysokie obroty i po chwili spadają i dlatego nie można ustawić ... co siądzicie? Lewego powietrza nie łapie w 100% są nowe uszczelki i posmarowane specjalnym klejem do uszczelek tego typu, świeca nowa dziś zakupiona filtr paliwa nowy także dziś zakupiony filtr powietrza prany dzisiaj założony świeży no i co mu może być? Dodaje że ten problem mam już dłuższy czas wcześniej przyznaje denerwowało mnie to ale postanowiłem się za to wziąć. Ogara za każdym razem gdy odpalam musze dać ssanie na maxa nie ważne czy jest gorący czy zimny ssanie musze dać nawet pamiętam w lato jeszcze jak jeździłem +30 stopni silnik gorący a ja mu musiałem ssanie wciskać i tak jest do tego pory
Dziadek wspominał też coś o poziomie paliwa w gaźniku czy jakoś tak nie pamiętam coś że może mieć za dużo nie wiem jakoś tak gadał ;p

PANOWIE POMOŻECIE COŚ?? mi się skonczyły pomysły z tym zrobić.... Może poprostu wypierdzielić gaźnik i wstawić nówke ? Moto ma przejechane prawie 20000 tysięcy wszystko oryginał 50 cc
Ostatnio zmieniony pt 06 lut, 2015 przez dawid211211, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: ReallY » pt 06 lut, 2015

Moim skromnym zdaniem ma objawy jakby łapał lewe powietrze, możliwe że jest króciec pęknięty.
Specjalizacja:

RzeÂźbienie w metalu

Awatar użytkownika
dawid211211
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Lewego nie łapie na 100% , króciec jest cały

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec

A może już linka gazu się kończy to by tłumaczyło czemu ma przez chwilę wyższe obroty,
Specjalizacja:

RzeÂźbienie w metalu

Awatar użytkownika
dawid211211
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

linkę mam od nowości jak tylko go kupiłem nigdy nie zmieniana od czasu do czasu przesmarowana żeby lekko chodziła dodam że troche poowijana taśmą bo przy iglicy pancerz pękał i takie tam więc może warto zmienić, kupie jutro nową :)

drugie pytanie czy jak wykręce iglice z gaźnika i mam całą iglice na wierzchu to czy ona powinna latać w góre i w dół jak za nią ciągne czy powinna stać w miejscu ????czy tam mieć jakieś zabezpieczenie żeby ta (igła była w jednej pozycji) bo dziadek mówił że przez to też może być jak dam gazu to iglica nie opadnie do końca i będzie świrował motor, a powinno być tak że jak dam gaz to (to zabezpieczenie na iglicy) przy puszczeniu gazu opuśći ją odrazu na dół, wiecie o co chodzi? mówił że niby w starych komarach tak było a czy tu jest tego sam nie wiem? macie takie coś w swoich iglicach? :)
Ostatnio zmieniony pt 06 lut, 2015 przez dawid211211, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Chyba źle to opisałeś, ja zrozumiałem to tak:
U siebie po wyciągnięciu przepustnicy z gaźnika kiedy wszystko jest złożone to iglica ma luz góra dół tak?
W przepustnicy powinna być taka blaszka w kształcie litery M i ona blokuje iglicę masz to tam?
Specjalizacja:

RzeÂźbienie w metalu

Awatar użytkownika
dawid211211
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

ReallY, Jesteś moim Bogiem trafiłeś w sedno właśnie o to mi chodzi i nie mam tej blaszki tam

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec

No i problem rozwiązany :D Dlatego ci przez chwilę trzyma obroty :D Może coś dopasujesz lub dorobisz :D
Specjalizacja:

RzeÂźbienie w metalu

Wróć do „Pomoc”