• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Stracił część mocy

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Latos
Specjalista
Specjalista

Stracił część mocy

Postautor: Latos » wt 07 paź, 2014

Po regulacji zaworów na 0.05 i 0.07 silnik dobrze chodzi, ale jak się nagrzeje to tak jakby się zawory zluzowały i klepoczą, zimny silnik - znowu ok. Bez grzebania.
Druga rzecz - spadły osiągi. Silnik się trochę bardziej grzeje (słychać jak cyka wszystko od temperatury po jeździe), wcześniej przy 3,5k i nagłym dodaniu gazu lekko się zmulił, ale zaraz wchodził na obroty. Teraz Potrzebuje około 4,5 tysiąca obrotów. Wcześniej podróżowałem przy obrotach rzędu 6,5-7,5 tys. przy 1/4 gazu, teraz na całym gazie ledwie dobija do 7, ale to już musi być jak mu się uda. Stał przez tydzień z zamkniętymi zaworami (jak regulowałem tak zostawiłem). Wie ktoś co to może być? Nie mam już do niego siły :(
Ostatnio zmieniony wt 07 paź, 2014 przez Latos, łącznie zmieniany 1 raz.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Re: Stracił część mocy

Postautor: to&owo » śr 08 paź, 2014

standardowo - wszystko poczyszczone, drożne ? pamiętaj, kompresja jest?

Awatar użytkownika
5Zigen
Weteran
Weteran

Postautor: 5Zigen » śr 08 paź, 2014

Tak jak up, Gaźnik, komprecha, sprawdz czy szczelnie Krociec głowica gaźnik króciec, może wypaliło zawór któryś i jak sie nagrzeje to traci kompreche :) sprawdz kondycje dzwigienek, łańcuszka i zebatki rozrzadu :P

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Pojazd: chopper 125
Kontaktowanie:

Postautor: klemens244 » śr 08 paź, 2014

Nie łam się. Przy własnej tolerancji ustawiania luzu zaworów, ustaw je /obydwa/ na 0.05 mm. U mnie przestały klekotać.
Przy najbliższej okazji sprawdź , czy środkowy lub górny pierścień nie masz pęknięty. Te cykanie części to proces chłodzenia w przegrzanym silniku. Typowe odgłosy w węzłach cieplnych, jak metal /żeliwo cyla/ pracuje. Prawie horror.
Ustaw pływak na 14 mm po ręcznym jego przymknięciu. Pracę na średnich obrotach regulujesz:
- zwiększeniem dyszy gł. /jaki masz gazior i śr. dyszy paliwowej, czyli głównej/,
- ustawieniem iglicy na środkowy wrąbek, może źle założyłeś lub jej podniesienie.
Chyba nie masz lewego powietrza w króćcu ssawnym lub poprzez źle założoną/spasowaną uszczelkę ? Nawet jak masz gumowe oringi to uszczelki załóż. W końcu to jest azjatycki kauczuk/guma. Dlatego maja taki przyrost nadnaturalny.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

Postautor: to&owo » śr 08 paź, 2014

ustawianie za ścisłych luzów zaworowych pwooduje uciszenie ich pracy oraz WYPALENIE gniazd/zaworów,wiec nie polecam uciszania ich w ten sposób.

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Pojazd: chopper 125
Kontaktowanie:

Postautor: klemens244 » śr 08 paź, 2014

Majster: zrób jak powiedziałem. Ustawiłem kapslom tak trzy okoliczne silniki i hulają od ubiegłego roku. Niestety metody ustawiania luzów są z za DUŻĄ tolerancją. Kółko graniaste.

Latos
Specjalista
Specjalista

Postautor: Latos » sob 11 paź, 2014

Dziś zamontowałem czysty gaźnik. Silnik odzyskał moc, nie kopci olejem także jednym z winowajców był gaźnik oraz myślę że pierścienie można wykluczyć. Nie chodził na tyle długo aby sprawdzić czy się grzeje, wiem jedynie że na rozgrzewającym się silniku znowu zaczyna coś klepać, chyba z okolic głowicy. Około 20:00 postaram się rozwiązać pozostałe nieścisłości :)

EDIT:

http://youtu.be/eFXNO1Ps258

Po wyczyszczeniu gaziora odzyskał moc, rozpędza się do ok. 9k rpm na seryjnym przełożeniu, można podróżować na 1/4 gazu przy 7k rpm czyli tak jak wcześniej, turbo-dziura występuje do 3,5k rpm, przed wyczyszczeniem 4,5.
W 4t może być słychać pierścienie jak jest pęknięty?
I czasamy takie głuche cichutkie pierdnięcie się z tłumika wydobywa, taka jakby marchewa, która się rozmyśliła i jednak nie wystrzeliła :D czy to może być wypalony zawór? Przez cały czas jak motor był u mnie to może takie 2 pierdnięcia cichutkie w tłumik były, teraz 2 dziennie.
Ostatnio zmieniony sob 11 paź, 2014 przez Latos, łącznie zmieniany 1 raz.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

Postautor: to&owo » śr 15 paź, 2014

nieszczelność głowica-kolanko, albo w samym wydechu.

Wróć do „Pomoc”