• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Junak 901RS a pionowy silnik

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
rnd0
Majster
Majster

Junak 901RS a pionowy silnik

Postautor: rnd0 » sob 06 wrz, 2014

Witam, posiadam Junaka 901RS z seryjnym silnikiem 50cc, wygląda on tak:
http://www.junak.com.pl/kolekcja/motoro ... 01-RS.html
Ma on silnik poziomy. Jest też jego druga wersja, Junak 122RS:
http://www.junak.com.pl/kolekcja/motocy ... 22-RS.html
Z pionowym silnikiem 125cc. Czy dało by się założyć chiński pionowy silnik do 901 bez głębszych modyfikacji ramy? Nie mam nawet spawarki, żeby jakiekolwiek mocowanie przesunąć/dospawać. I druga sprawa, czy ma to sens? Bo z tego co wiem pionowe są mniej awaryjne.

Awatar użytkownika
qater
Specjalista
Specjalista

Re: Junak 901RS a pionowy silnik

Postautor: qater » sob 06 wrz, 2014

Bez ingerowania w ramę się nie obejdzie
JeÂśli pomogÂłem i chcesz siĂŞ odwdziĂŞczyĂŚ postaw piwko :D

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » sob 06 wrz, 2014

Musiałbyś wspawać nowe mocowania.
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

Awatar użytkownika
rnd0
Majster
Majster

Postautor: rnd0 » sob 06 wrz, 2014

Okej, a teraz powiedzcie mi. Byłby sens? Mam go od lipca, zdałem prawko AM, nastukałem 2600km, to mój pierwszy pojazd z silnikiem. Przyznaje, że to 50cc to jużÂ dla mnie za mało, i chciałbym czegoś więcej. Zapłaciłem za niego 3800zł. Czy opłaca mi się ładować hajs w takie grube przeróbki? Czy zostać przy poziomie, i ewentualnie założyć 72cc albo używane 110cc bo na nowy mnie szczerze mówiąc nie stać. No, i do tego pytanie, czy po założeniu do seryjnego silnika zestawu 72 nie będzie się mocno sypać? Bo czytałem, że u jednych zacierały się po 100km, u drugich wypalały się zawory, u trzecich jeszcze co innego... Więc czy jest sens zakładania 72? Czy jest gorzej wykonane od seryjnego cylka i głowicy 50cc? Czy to loteria, jak to z chińczykami? Bo szczerze mówiąc nie wiem co robić, 50cc już mnie męczy, a za kwotę jaką aktualnie dysponuje mógłbym mieć zestaw 72cc albo uszkodzone/w niewiadomy stanie 110cc. No i dodam jeszcze, że robię długie trasy... Może 72cc i chłodnica? Co byście mi polecili do 250zł?

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: ReallY » ndz 07 wrz, 2014

Co byś nie zrobił i tak ci się to nie zwróci, kiedyś poleciłbym co zestaw 72 który znudzi ci się max po tygodniu, albo 110 które ci się znudzi po powiedzmy 3-4 tygodniach. Ale obie te pojemności teraz to gówno szczególnie 110. Z 72 jest niezła loteria może się uda może nie. Do tych pojemności nie opłaca się dawać chłodnicy, gdybyś miał możliwość nazbierania kasy na lifana to jedynie dopiero to by polatało troche.
Specjalizacja:

RzeÂźbienie w metalu

Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: szymo_97 » ndz 07 wrz, 2014

ReallY, ale Twoim rozumowaniem Lifan znudzi się maks po 5 tygodniach :P
GuoWe'i 125 > WSK 125 > CBR 125R > Benzer Texas > Suzuki RG 125 F > Honda CB-1 400 :D

Obrazek

gg. 20481530

Awatar użytkownika
kaccerski
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: kaccerski » ndz 07 wrz, 2014

szymo_97, zalezy od człowieka , ,mi 50 się nigdy nie znudziło , 72 po miesiącu a 110 , po 200 km :)

rnd0, za 250 więcej nic ie kupisz jak zwykłe 72, kup jakiś zestaw moretti czy coś to może to pojeździ dłużej :)
"Prowizorka Trzyma Lata ! "
"nie sztuka jest kupiĂŚ i jeÂździĂŚ "
JeÂśli pomogÂłem, Postaw piwo ! :)

http://forum.moto-4t.pl/viewtopic.php?t=9069

router A500 140 ccm By Kaccerski, zapraszam :D

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: ReallY » ndz 07 wrz, 2014

szymo_97, No bo się znudził trochę :D
Specjalizacja:

RzeÂźbienie w metalu

marek00542
Weteran
Weteran

Postautor: marek00542 » ndz 07 wrz, 2014

rnd0 pisze:Okej, a teraz powiedzcie mi. Byłby sens? Mam go od lipca, zdałem prawko AM, nastukałem 2600km, to mój pierwszy pojazd z silnikiem. Przyznaje, że to 50cc to jużÂ dla mnie za mało, i chciałbym czegoś więcej. Zapłaciłem za niego 3800zł. Czy opłaca mi się ładować hajs w takie grube przeróbki? Czy zostać przy poziomie, i ewentualnie założyć 72cc albo używane 110cc bo na nowy mnie szczerze mówiąc nie stać. No, i do tego pytanie, czy po założeniu do seryjnego silnika zestawu 72 nie będzie się mocno sypać? Bo czytałem, że u jednych zacierały się po 100km, u drugich wypalały się zawory, u trzecich jeszcze co innego... Więc czy jest sens zakładania 72? Czy jest gorzej wykonane od seryjnego cylka i głowicy 50cc? Czy to loteria, jak to z chińczykami? Bo szczerze mówiąc nie wiem co robić, 50cc już mnie męczy, a za kwotę jaką aktualnie dysponuje mógłbym mieć zestaw 72cc albo uszkodzone/w niewiadomy stanie 110cc. No i dodam jeszcze, że robię długie trasy... Może 72cc i chłodnica? Co byście mi polecili do 250zł?

w 110cc się nie pchaj bo są awaryjne silniki a przeważnie na sell idą silniki przerobione z 50 na 110cc

jak ci za słabe to po co kupowałeś Junaka mogłeś coś markowego w 2t kupić w 50 wtedy byś nie narzekał
Ostatnio zmieniony ndz 07 wrz, 2014 przez marek00542, łącznie zmieniany 1 raz.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » ndz 07 wrz, 2014

pionowe silniki rowniej pracują itd. nasz silnik to bardzo prymitywna konstrukcja z lat '50 ubiegłego wieku. 72 odradzam,bo sam popatrz na forum co się dzieje... padają jedno za drugim,non stop problemy. 110 to samo. co do wszelkich silników 2t... tego nawet silnikiem bym nie nazwał :) mądrze by było dać lifka 120,ale po modyfikacjach ramy pewnie zmieścisz i 150ccm pionowe.

Latos
Specjalista
Specjalista

Postautor: Latos » ndz 07 wrz, 2014

Chyba jedynym rozsądnym rozwiązaniem w tych pieniądzach jest pozostanie przy 50cc. Moja rada jest taka - przestań odwijać, to przestanie być słaby :)

kumpek20
Majster
Majster

Postautor: kumpek20 » ndz 07 wrz, 2014

pi***olenie o 72. Jest bezawaryjne jak 50. 110 może jest awaryjna ( ja zrobiłem na 110 jakies 700 km narazie i nei narzekam) a na 72 wbiłem 11k km i przez ten okres ani razu nawet głowicy nie zdejmowałem więc .. jeszcze zależy jak kto sie posługuje :)

Awatar użytkownika
Konrad
Specjalista
Specjalista

Postautor: Konrad » ndz 07 wrz, 2014

kumpek20 pisze:pi***olenie o 72. Jest bezawaryjne jak 50. 110 może jest awaryjna ( ja zrobiłem na 110 jakies 700 km narazie i nei narzekam) a na 72 wbiłem 11k km i przez ten okres ani razu nawet głowicy nie zdejmowałem więc .. jeszcze zależy jak kto sie posługuje :)

Od marca do teraz mam trzecią głowicę w 72cm3. Jeszcze wymieniałem w miedzy czasie dwa razy zawory. I mam drugi cylinder. 72cm3 to takie samo g*wno jak 110 teraz. Lifek 120 najlepszy wybór. Chociaż nie będziesz pchał moto do domu co drugi wyjazd xD
Zaliczone trasy:
* Jeruzal 2013
* GĂłra Kalwaria 2013
* Warszawa 2013
* Liczne zloty ;)

W planach:
* Wyjazd na Mazury 2014 :D

Awatar użytkownika
rnd0
Majster
Majster

Postautor: rnd0 » ndz 07 wrz, 2014

Czyli tak jak myślałem - loteria. Na lifana mnie aktualnie nie stać, i znając mnie to zbierałbym na niego z dwa lata, bo do baku zalać trzeba. Chyba zdecyduje się na to 72cc, dzisiaj miałem okazje się przejechać na fighterze z tym cylkiem (właścicielką była dziewczyna :D) i myślę, że 72 mi wystarczy, bo junakiem chcąc nie chcąc muszę się dotoczyć do 18stki. Po założeniu 72 i dotarciu mam zamiar zrobić trasę 220km w jeden dzień, co o tym myślicie, da radę? Do tego - co zrobić, by ograniczyć ryzyko awarii? Dotrzeć zawory, dokręcać wszystko kluczem dynamometrycznym?

kumpek20
Majster
Majster

Postautor: kumpek20 » ndz 07 wrz, 2014

rnd0 pisze:Czyli tak jak myślałem - loteria. Na lifana mnie aktualnie nie stać, i znając mnie to zbierałbym na niego z dwa lata, bo do baku zalać trzeba. Chyba zdecyduje się na to 72cc, dzisiaj miałem okazje się przejechać na fighterze z tym cylkiem (właścicielką była dziewczyna :D) i myślę, że 72 mi wystarczy, bo junakiem chcąc nie chcąc muszę się dotoczyć do 18stki. Po założeniu 72 i dotarciu mam zamiar zrobić trasę 220km w jeden dzień, co o tym myślicie, da radę? Do tego - co zrobić, by ograniczyć ryzyko awarii? Dotrzeć zawory, dokręcać wszystko kluczem dynamometrycznym?

taka traska to oczywiście z przerwami. Zakładaj spokojnie 72. Tylko nie rób tego na od***rdol bo na pewno sie bd sypało. Ja tak widze jak to z chińczykami. Kumpel robi na od***rdol to sie sypie wszystko, ja robie dokładnie i jakoś nigdy nie miałem problemu z 72 a ni 50 ( teraz 110 przez krótki okres mam więc tego jeszcze nwm). Co do docierania zaworów to niekoniecznie jak dostajesz złożoną głowice ale dla pewności możesz dotrzeć ( pamiętaj że trzeba użyć 2 past). Klucz dynamometryczny nie jest potrzebny. Musisz po prostu sam to wyczuć. I jak złożysz góre to po 50 km może na zimnym silniku po dokręcaj jeszcze bo głowica nowa musi sie ułożyć bo to aluminium.
A i dobrze by było abyś dał na przód zębatke większą o 1 ząbek.
Ostatnio zmieniony ndz 07 wrz, 2014 przez kumpek20, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Pomoc”