• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

łoś swap 150cc project by szymo_97

Zaprezentuj swoją maszynę
Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: łoś swap 150cc project by szymo_97

Postautor: szymo_97 » śr 18 cze, 2014

UPG do wyjebania, kopci jak ch** z między głowicy a cylindra. Tak to jest jak się kupuje używane silniki od rzekomo "zaufanych osób".
I Alpen, nie próbuj mi wmawiać, że silnik uszkodzili kurierzy na poczcie. k***a, tyle wad by się nagle zrobiło od tego, że wyjąłem z pudełka i włożyłem do ramy (po wyspawaniu mocowań)? Nie jest to możliwe. Dodatkowo ukryłeś przede mną dwie sprawy i jeszcze gubisz się w zeznaniach, bo jakiś czas temu pisałeś, że miałeś jeden z czterech gwintów na dole uwalony (można znaleźć tę wypowiedź w tym temacie), a teraz, że nic o czymś takim nie wiedziałeś....

Powiem tyle. Zdecydowany negatyw.
GuoWe'i 125 > WSK 125 > CBR 125R > Benzer Texas > Suzuki RG 125 F > Honda CB-1 400 :D

Obrazek

gg. 20481530

Awatar użytkownika
Kropa
Uczeń
Uczeń

Postautor: Kropa » śr 18 cze, 2014

uszczelka mogła puścić w każdej chwili. Jestem obiektywny, ale on mógł sprzedać dobry (co do uszczelki), a tobie wydmuchało. Nie pierwszy przypadek jest taki, że nowa uszczelka i wywala ją po paru kilometrach. ;D
Sprzedam czĂŞÂści quad 200 oraz chopper. //2031403

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » śr 18 cze, 2014

no nieciekawie :D ale upg rzeczywiście mogło paść w każdej chwili. awaria ciężka do określenia jeżeli chodzi o winowajcę

Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

No powiedzmy, ale dalej nie było wiadomo nic o urwanym gwincie, kleju na karterze i oleju z odmy (bo nie wierze, że w transporcie się to zjebało). Myślicie, że jak wymienię UPG to może minąć to plucie olejem? Ogólnie jeszcze chodzi normalnie, ale przy gwałtownym dodaniu gazu i przy odpalaniu pyka tamtędy powietrze mocno (nagrałem filmik jak gasi zapałkę, wrzucę wieczorem).
GuoWe'i 125 > WSK 125 > CBR 125R > Benzer Texas > Suzuki RG 125 F > Honda CB-1 400 :D

Obrazek

gg. 20481530

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » śr 18 cze, 2014

szymo_97, sam napisałeś, że to Ty go uszkodziłeś... strona 9.

szymo_97 pisze:Alpen, wyciągnąłem ją wiertarką, ale trochę gwint uszkodziłem. No trudno. Ten silnik ma tyle mocowań, że brak tej jednej śrubki nie robi dramatu.
Bayeriche Motoren Werke

Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

No dobra, nie uszkodzony gwint, a urwana śruba. Tak czy inaczej to była wada, o której nie wspomniał. Jeszcze gaźnik, który miał być świetny chodzi po ch***, włożyłem inny i od razu lepiej śmiga. To nie jest kwestia, że ja nie umiem wyregulować, bo od 4 lat robie to kilka razy do roku w przeróżnych motocyklach (japońskich, chińskich, 2t, 4t) i zawszy było wszystko ok... Wszystko na raz. Ja tylko włożyłem do ramy, skręciłem i co chwila coś wyskakuje.

https://www.youtube.com/watch?v=4bIv2ue0hOY&feature=youtu.be

Obrazek

gg. 20481530

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » śr 18 cze, 2014

szymo_97, Mam film nagrany 3 marca bodajże, zaraz przed wyjęciem z ramy, widać jak silnik chodził. Uszczelka u mnie była dobra, uszczelka to uszczelka, może paść każdemu k***a... Przykładem jest speeder, jemu nowa po 5km padła, coś takiego, więc?

Co do gwintu to na chwilę obecną nie przypominam sobie żebym o tym jakoś wiedział, może kiedyś to widziałem i pisałem (3 miesiące temu?), teraz nie pamiętam jak to było z nim, mam tyle silników, że może mi się mylić. Jeśli dla Ciebie takie coś to wielkie oszustwo i k***a zatajanie czegoś to naprawdę przepraszam.

A jeszcze co do odmy to jest to dziura w karterze, co tam może być zjebane niby? Mam film na którym jest pokazana ta część silnika, przez krótki czas ale jest i widać, że nic tam się nie dzieje.

szymo_97 pisze:Jeszcze gaźnik, który miał być świetny chodzi po ch***

Nigdzie nie pisałem, że jest świetny, nie wychwalałem go. Napisałem tylko Ci jaki to jest model. Kwestia tego jak chodzi może leżeć po stronie dolotu chociażby, bo z tego co wiem to sam robiłeś.
modó³ wm mugen sport cdti

Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

No nie wiem dlaczego, ale pluje (kropelka spadnie co 3 sek., więc naprawdę jest to duża ilość). Pisałeś, że złożę na tym gaźniku i będzie git chodził. Najpierw po złożeniu nie chodził dobrze, ale króciec miałem zrobiony z trzech, więc wydawało mi się, że lewe łapie. Potem zrobiłem swój i dalej to samo. Wziąłem się za regulację i nic mi nie szło. Psikałem dezodorantem dookoła króćca i nie wzrastały obroty. Zdemotywowany tym wszystkim dzisiaj na szybko przykręciłem Molkta 26 i silnik zaczął chodzić tak jak powinien (odpalenie od kopa bez ssania, równiutka praca itd.). Kiedy w końcu była dobra reakcja na gaz nagle zauważyłem, że uszczelka pod głowicą jest nieszczelna (dmucha tylko po gwałtownym szarpnięciu manetki na jałowych obrotach, więc na Mikunim tego nie byłem w stanie dostrzec).

Fakt jest taki, że dałem za ten silnik o 200 zł więcej niż średnio liczyła sobie konkurencja, a jestem bardzo zawiedziony, bo i tak gaźnik prawdopodobnie muszę kupić nowy, a do tego wychodzi ciągle kupa problemów z tym silnikiem.

Obrazek

gg. 20481530

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » śr 18 cze, 2014

Gaźnik mi nie sprawiał żadnych problemów, ja miałem dolot o długości 3cm, sam na początku miałem pz26 i na nim źle chodził, na tym nic złego się nie działo. Silnik miał wymienianą uszczelkę pod głowicą niewiele czasu przed sprzedażą (razem z wymianą sprzęgła), to, że mogła pójść to kwestia przypadku (wadliwy materiał np).

A i jeszcze
szymo_97 pisze:dmucha tylko po gwałtownym szarpnięciu manetki na jałowych obrotach

W takim razie proponuję zdjąć pokrywę głowicy i dokręcić górę silnika na szpilkach...

PS. Chciałem gaźnik zostawić sobie, lecz mocno upierałeś się bym Ci go sprzedał, więc żadnego kitu nie wciskałem bo chciałem go mieć u siebie, sprzedałem bo dopłaciłeś.
Ostatnio zmieniony śr 18 cze, 2014 przez Alpen, łącznie zmieniany 1 raz.
modó³ wm mugen sport cdti

Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Tak czy inaczej muszę wyjąć silnik z ramy ;/
No ogólnie założyliśmy tego Mikuniego do kumpla do Zongshena 125 (krótki dolot) i te same objawy co u mnie. Po prostu bardzo źle chodził. Jutro go rozłożę jeszcze, przeczyszczę i ostatni raz postaram się wyregulować.

Obrazek

gg. 20481530

Awatar użytkownika
Yato
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Yato » czw 19 cze, 2014

od 4 lat to robisz? dość niedawno pisałeś na forum że oddajesz moplika do mechanika na regulację zaworów i gaźnika ;>
a zresztą sam sprzedałeś silniczek "igłę" kolesiowi na forum eaglets, a okazał się że to złom, karma wraca kolego ;)
Ostatnio zmieniony czw 19 cze, 2014 przez Yato, łącznie zmieniany 1 raz.
:)

Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: szymo_97 » czw 19 cze, 2014

Yato, nigdy nie oddałem nic do mechanika. Miałem w zamiarze oddać Hondę, bo to jednak 4 gary i w domu za bardzo nie ma jak zrobić synchronizacji gaźników.
Zresztą nigdy nie sprzedałem żadnego silnika jako "igła", który potem okazałby się złomem. Była kiedyś afera jakaś, że niby kopcił i rozlał się olej w transporcie. Tylko, że ten kto kupił silnik zapomniał dodać, że nie sprzedałem "igły" tylko silnik z pierścieniami do wymiany, a olej w silniku zostawiłem do transportu, bo po prostu był nowiutki i szkoda było spuszczać. Nie wiem dlaczego wyciekł, bo był dobrze przed tym zabezpieczony. Jakbyś śledził tą akcję to byś się dowiedział, że suma sumarum kupiec był zadowolony tylko pierwsze wrażenie odniósł złe.

Obrazek

gg. 20481530

Slomiasty
Uczeń
Uczeń

Postautor: Slomiasty » czw 19 cze, 2014

szymo_97 pisze:Jakbyś śledził tą akcję to byś się dowiedział, że suma sumarum kupiec był zadowolony tylko pierwsze wrażenie odniósł złe.

Akurat prawie codziennie rozmawiałem z kupcem i jakoś nie był zadowolony nigdy a silnik do teraz leży w garażu.

szymo_97 pisze:nigdy nie oddałem nic do mechanika.

Na eaglets jakoś chwaliłeś się, że CBR 125 wróciła od mechanika bo nie mogłeś sobie z czymś poradzić. :]

Ogarnij silnik i składaj tego customa bo jestem ciekaw efektu.
Ostatnio zmieniony czw 19 cze, 2014 przez Slomiasty, łącznie zmieniany 1 raz.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » czw 19 cze, 2014

no ciężko cos powiedzieć, upg mimo wszystko bym nie uznawał za wade,bo jak Alpen powiedział,mi po bodaj 6 czy 8kg wypierdziało a inna trzymała 6kkm i wymieniłem,bo zdjąlem głowicę to poświece 4zł. więć tu wada materialu, zobacz ilej takich akcji jest na forum,nowe uszczelniacze puszczające olej, nie tylko mi tak upg wydmuchało. wiesz,jak uszczelka kosztuje 10 czy 5zł to trzeba to brać pod uwagę . spróbuj jeszcze dokręcić górę silnika,właśnie to może pomóc,a najlepiej wymień upg...
i rozumiem rozgoryczenie, nie wiem komu wierzyć,ale mimo wszystko skłaniam się ku tobie.

sasek94
Weteran
Weteran

Postautor: sasek94 » czw 19 cze, 2014

Jeżeli wali olej odmą to ma przedmuchy na pierścieniach( spowodowane najpewniej zbyt rzadkim olejem, albo modzonym króccem[uboga mieszanka go wykończyła]). Co do upg, ludzie czego wy się spodziewacie, że china bd trzymała jakość? Nowe jest gówno warte, wiec używane nie bd więcej. Jak modzić to z silnikami chociaż koreańskimi, jakość w pi*** wyżej.

Wróć do „Nasze motocykle”