• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Słabe hamulce po wymianie klocków

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
sebox321
Majster
Majster

Słabe hamulce po wymianie klocków

Postautor: sebox321 » wt 03 cze, 2014

Witam. Dzisiaj wymieniłem klocki hamulcowe i przy okazji wymieniłem płyn hamulcowy oraz wyczyściłem tłoczki. Po złożeniu wszystkiego zauwazyłem, ze hamulce duzo słabiej hamuja a klamka jest miększa, myślałem, ze to kwestia odpowietrzenia hamulców. Więc odpowietrzyłem je jeszcze raz i okazało się, ze nie sa zapowietrzone bo przez wezyk leciał sam płyn bez powietrza, nie było widać żadnego pęcherzyka powietrza. Dodam, ze klocki musiałem trochę zetrzec bo były za grube. Papierem ściernym niestety nie dało się tyle zetrzec wiec musiałem użyć szlifierki i jak wiadomo klocki idealnie równo starte nie są. Wiem, ze p owymianie klocków one musza się ułożyć i dotrzeć i tu moje pytanie czy po kilkuset km będzie coraz lepiej z hamulcami i czy klamka zrobi się twardsza.

Awatar użytkownika
kamalik
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Re: Słabe hamulce po wymianie klocków

Postautor: kamalik » wt 03 cze, 2014

Wiadomo że jeśli klocki są nierównomiernie starte to nie będą hamować całą powierzchnią tylko jakimś tam ułamkiem, co za tym idzie siła tarcia będzie mniejsza i po prostu będzie słabo hamował. Z czasem się to wyrówna :D. A co do tej miękkiej klamki to wydaje mi się że źle odpowietrzyłeś. Swoją drogą jaki płyn zalałeś?

Awatar użytkownika
meGaS
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontaktowanie:

Postautor: meGaS » wt 03 cze, 2014

To jest źle odpowietrzony układ. Miałem tak samo w gixie jak wymieniałem płyny i klocki. Otóż jak masz śrubkę, którą musisz poluzować i przez którą wypływa płyn hamulcowy przy odpowietrzaniu, to podczas gdy nie będziesz już widział, że nie ma pęcherzyków, przykręcasz prawie do końca tą śrubkę ale nie do końca i dalej pompujesz klamką i wtedy będzie ciężej zaczynała chodzić i w tym czasie płyn może trochę się wydostawać spod tej śruby i jak czujesz już dosyć mocny opór na klamce to dokręcasz śrubkę do końca i jest git :)
Ostatnio zmieniony wt 03 cze, 2014 przez meGaS, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdy pomogłem daj "pomogł" lub "piwko"
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
Filmik - ogar 900 150 cm3: https://www.youtube.com/watch?v=3xDroaMLsAw
Moja maszyna na moto-4t: http://forum.moto-4t.pl/ogar-900-by-megas1994-vt63.htm
Moja maszyna na pj: http://polskajazda.pl/Motocykle/Romet/Ogar-900/81214

sebox321
Majster
Majster

Postautor: sebox321 » wt 03 cze, 2014

Nie pamietam jaki to był płyn bo mam go od kolegi i jest przelany do butelki po napoju. Moge tylko powiedzieć, ze jest żółty. Nie wiem czy to coś da :D Ale w skuterze mam ten sam płyn, hamulce odpowietrzałem tak samo i klamka jest dużo twardsza niż u mnie w ogarku. Próbowałem odpowietrzac kjlika razy i robiłem to tak, że zakładałem węzyk na tą sróbkę od odpowietrznika i po popuszczeniu śróbki i naciskaniu klami nie widac pęcherzyków powietrza tylko leci sam płyn, dośc dłygo odpowietrzałem i najwidoczniej wszystkie powietrze wyleciało na początku bo teraz leci tylko sam płyn przez wezyk.

Awatar użytkownika
kaccerski
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: kaccerski » wt 03 cze, 2014

możliwe ze płyn jest stary i nie nadaje się już do tego :)
skoro był przelany do butelki to najprawdopodobniej to jest przyczyną
"Prowizorka Trzyma Lata ! "
"nie sztuka jest kupiĂŚ i jeÂździĂŚ "
JeÂśli pomogÂłem, Postaw piwo ! :)

http://forum.moto-4t.pl/viewtopic.php?t=9069

router A500 140 ccm By Kaccerski, zapraszam :D

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
kamalik
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: kamalik » wt 03 cze, 2014

@sebox321, wybacz że nie na temat ale pisze się "śrubki", nie "śróbki". Nie żebym się czepiał ale razi mnie to w **** :|

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » śr 04 cze, 2014

kamalik, nie każdemu przeglądarka podkreśla "błendy" ;)

sebox321 pisze:jest przelany do butelki po napoju

Butelka była wilgotna, a woda zmieszała się z płynem. Płyn jest higroskopijny, więc utracił swoje właściwości. Kup nowy, a nie od kolegów będziesz pożyczał.
Bayeriche Motoren Werke

sebox321
Majster
Majster

Postautor: sebox321 » śr 04 cze, 2014

kamalik, wybacz za błąd, po prostu się spieszyłem i nie zauważyłem, że zrobiłem tak rażący błąd ortograficzny :/ Znalazłem w aucie 200 ml płyny hamulcowego DOT3 albo 4 już nie pamietam. Po wymianie nadal jest tak samo. Może to być wina klocków, że nie dotykają tarczy całą powierzchnią i dlatego klamka jest miękka?

Wróć do „Pomoc”