• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Wał 110 - wymiary

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
dsfilo
Specjalista
Specjalista

Wał 110 - wymiary

Postautor: dsfilo » śr 30 kwie, 2014

Witam,

Nabyłem dzisiaj wał 110 (używany) i przykładając go do mojego starego z 50ccm nie widzę różnicy :) Może mi ktoś podać jakieś parametry, dzięki którym upewnię się, że nie zostałem załadowany w maliny?

marek00542
Weteran
Weteran

Re: Wał 110 - wymiary

Postautor: marek00542 » śr 30 kwie, 2014

z tego co wiem to korba jest nie wiele dłuższa lub ktoś ci sprzedał od 50cc wał

dsfilo
Specjalista
Specjalista

Postautor: dsfilo » śr 30 kwie, 2014

Taa... już doszedłem do problemu - korba dłuższa o mm, przeciwwaga na średnicy też (zostałem lekko wprowadzony w błąd przez sprzedającego)

dsfilo
Specjalista
Specjalista

Postautor: dsfilo » czw 01 maja, 2014

Musze nieco przeformułować problem... Jak wytłumaczyć sprzedającemu wał, że ten od 50ccm nie pasuje do 110.

Zwykłe linki wymiary wału nie docierają do jego świadomości.

Dzisiaj usłyszałem (dodam, że wał jest używany), że ojciec mechanik też jest zdania, że 110 i 50 to jest ten sam wał.

Umówiłem się na zwrot ale coś ciężko jest mu to przetłumaczyć i wychodzę ja na idiotę... że się nie znam...

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » czw 01 maja, 2014

dsfilo, Nie rozumie że 110 ma dłuższy skok? Niech sobie porówna długości cylindrów od 50 i 110 niech się zastanowi po co do 110 jest dłuższy łańcuszek.
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

dsfilo
Specjalista
Specjalista

Nie przetłumaczysz :) Miał w 110 ten od 50 i mówi, że tak ma być - a zanim kupiłem pytałem się 3 razy czy jest od 110 :(

Głupi jestem, bo nie zabrałem suwmiarki ze sobą tylko naiwnie zaufałem i teraz mam dwa wały do 50ccm niepotrzebne.

Zresztą widzę, że wytłumaczenie, że 3mm korby robią jakąś różnicę graniczy z cudem. Choć podejrzewam, że miał ścinane 110 i dlatego wał został... no ale napis był więc na pewno wał od 50 pasuje :(

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » czw 01 maja, 2014

A to brałeś osobiście? Idź do typka z cylindrem 50 i 110 i mu pokaż czym się różnią, a jak dalej będzie zdania, że wały są takie same, to zatłucz go cylindrem od 50, bo on już Ci potrzebny nie będzie :p
Bayeriche Motoren Werke

dsfilo
Specjalista
Specjalista

Taa byłem osobiście (zrobiłem sobie nawet 120km wycieczki przy pogodzie co mnie jedynie pociesza w tej sytuacji) Napisałem mu chwilę temu, że mam to gdzieś bo nie będę się o 40zł awanturował...

Skoro dla kogoś 3mm nie robią różnicy to cóż widocznie suwmiarka ma zakres błędu po prostu...

Fakt faktem na kasę trzeba zarobić i trochę to boli ale trudno! Życzę mu powodzenia...

Zastanawiałem się czy nie dać tu na forum linku do olx z jego przedmiotami aby ustrzec potencjalnych kupców ale nie będę się zniżał do jego poziomu.

Dzięki Panowie za odpowiedzi. Idę dalej szukać wału i przerabiać na wymarzone 110...

Awatar użytkownika
mariusz954
Specjalista
Specjalista

Postautor: mariusz954 » czw 01 maja, 2014

Miałem tą samą sytuacje tak samo wał od 50ccm w końcu się zdenerwowałem i zamówiłem nowy wał z alledrogo gdzie były podane dokładne wymiary i możliwość zwrotu. Używany wał jakieś 40-50zł z wysyłką nówka 80zł z wysyłka więc lepiej przecierpieć to 30zł i mieć "pewne" :D
Toros El Clasico SWAP Lifan 120cc

http://forum.moto-4t.pl/viewtopic.php?t=10231

ZAPRASZAM! :D

WSRH

Postautor: WSRH » czw 01 maja, 2014

bierz kolegów i jedz tam , albo oddaje hajs albo łomot

dsfilo
Specjalista
Specjalista

Łomot mówisz :) WSHR - za 40 zł :) Cywilizacji trochę trzeba w tym państwie :P

Zresztą wyznaję zasadę, że nie robię z gęby d. i nie będę z kimś kto ma swój pogląd na rzeczywistość ugruntowany jak pierwszy sekretarz w partii :) dyskutował.

Sprzedał mi bubla (czy świadomie tego już nie wiem...)

Morał na przyszłość dla mnie - suwmiarka i 2 razy sprawdzić, bo nie każdy wie co jest czym :) nie ma co ufać bo ludzie to debile w większości przypadków niestety :)

WSRH

Postautor: WSRH » czw 01 maja, 2014

no ja tam bym tak zrobił , by gościu już więcej nikogo nie oszukał , a 4dychy droga nie chodza :P

dsfilo
Specjalista
Specjalista

No nie chodzą :) Ale zatłuczesz gościa cylindrem :) będziesz bił oszusta a osądzą za człowieka - ot taka kolej niesprawiedliwości :)

Wróć do „Pomoc”