• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Kolejny problem z elektryką.. regulator, akumulator

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
5Zigen
Weteran
Weteran

Kolejny problem z elektryką.. regulator, akumulator

Postautor: 5Zigen » pt 25 kwie, 2014

Kolejny dziwny problem z elektryka ... zaczne opisywać
Po 1, moto nie widzi akumulatora, po przekreceniu stacyjki nic sie nie dzieje dodam że aku podpięty, kable sprawdzone stacyjka bezpiecznik, akumulator kostki itp. wszystko okej.
po 2 jest ładowanie bo na pych odpala i wtedy światła świeca i na klamach jest napięcie.
po 3 tak bylo od poczatku wstawienia 4 pin regulatora od skutera, po wlaczeniu swiatel aku sie rozladowywalo a swiatla swiecily dość słabo.
po 4 kable do regulatora podlaczone to - Czerwony, Biały, żółty, zielony
po 5 został 1 kabel (czarny), po odłaczeniu od regulatora kabla zielonego pojawia się bardzo duze napięcie(popaliło postojówki przy lekkim dodaniu gazu czyli iskro daje duży prąd.
Po 6 po odłączeniu albo żóltego albo bialego kabla i złączenia któregoś z czarnym ktory nie był nigdzie podłaczony swiatła nagle nawet na niskich obrotach mocno świecą i jak dodam gazu to pewnie by sie popaliły.
po 7 dodam ze jak raz załapał aku (co widac po tym że wskazówka paliwa zaczyna działac) nawet po odłączeniu zielonego kabla zarówki paliły się odpowiednio przez chwile jak aku "był jakby wykryty przez moto" a potem już jakby z samego iskro leciało napięcie i tak do teraz .
Wiem że to strasznie pokombinowane ale próbowałem na wiele sposobów, regler jest nowy jak był nowy i dobry to podłaczyłem go tak jak dawal schemat i po właczeniu swiateł było za slabe ładowanie na aku .. a iskro jest dobry i daje odpowiednie napiecie .. ktoś jakieś pomysły bo strasznie to zagmatwane i trace głowe :c

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Kolejny problem z elektryką.. regulator, akumulator

Postautor: dzikilopez » sob 26 kwie, 2014

Czarny przewód od reglera powinien iść w miejsce gdzie po przekręceniu stacyjki pojawia się 12V.
Rozumiem że ze statora wychodzą ci przewody 2xbiały lub 2x żółty po za resztą.
Podłączenie reglera 5pin powinno poprawnie wyglądać tak patrząc na kable wychodzące z reglera:
REGLER -> co ma przyjśc
Zielony - masa
różowy / biały - białe lub zółte ze statora kolejność nie ma znaczenia
czerwony -12V na ładowanie aku
czarny - kontrolne napięcie pojawiające się po przekręceniu stacyjki

Obrazek
Ostatnio zmieniony sob 26 kwie, 2014 przez dzikilopez, łącznie zmieniany 1 raz.
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

Awatar użytkownika
5Zigen
Weteran
Weteran

Postautor: 5Zigen » sob 26 kwie, 2014

zara zejde sprawdze na starym reglerze 5 pin, z iskro wychodzą 4 kable zolty bialy czerwony i niebieski to w jaki sposób mam to do reglera podlaczyc tego 5 pin.

Łukasz1996
Specjalista
Specjalista

Postautor: Łukasz1996 » sob 26 kwie, 2014

A u mnie co moze byc przyczyna jak sie naladuje aku stoi moto przez cala noc odpali normalnie a po pezejechaniu 5 km aku calkowiicie sie rozladowuje . Regulator napiecia?
JuÂż 9000 km.

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

5Zigen, jak masz zolty i bialy to regler 4ro pinowy, mozna troche pokombinowac ale nie znam efektu. Dajesz tylko zolty na regler na wejscie rozowe lub biale a na drugie mase, reszte podpinasz tak jak napisalem wczesniej. Ale jak masz mozliwosc to zmien regulator na 4ro pinowy.

Explosiv wie Kerosin
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

sory za post pod postem pisze z fona, niech ktos scali
Łukasz1996, tu trzeba pomierzyc napiecia na aku podczas pracy silnika bez i z obiaceniem swiatlami i tak samo napiecie przed reglerem bezposrednio z cewek jak i na samym reglerze. Dopiero po tym mozna kombinawac co jest grane.

Explosiv wie Kerosin
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

Awatar użytkownika
5Zigen
Weteran
Weteran

Postautor: 5Zigen » sob 26 kwie, 2014

Dziki, miałem regler 4 piny, i nie wiem czy jest sprawny czy nie ale problem jest w tym że nie wykrywa tego akumulatora :/ jak podlaczam kable czerwony biały żółty i zielony i chodzi tylko że strasznie słabo światła swieca i słabe ładowanie aku jest, a jak odlacze np. mase od reglera i siedzi na 3 kablach to swieca jak głupie i ładowanie jest, ale problem siedzi w tym ze nie wykrywa akumulatora.. bo jak go zgasze to na rozruch juz nie odpale, a poznaje tez po tym ze po dodaniu gazu swiatla mocniej swieca a jak z aku jest to caly czas tak samo. wszystkie kable posprawdzane wszystko doslownie, i probowalem dzis na reglerze 5 pin i 4 piny i na chwile aku dziala a potem przestaje .. :/ bez podpietej masy do reglera jest fajne ładowanie i mocno swiatla swieca ale co z tego jak go potem nie odpale, na krotko do rozrusznika podlaczalem i działa . a jak zalapie aku i wylacze silnik swiatla sie swieca to po nacisnieciu rozrusznika wszystko gasnie i juz nie ma napiecia o.O

Łukasz1996
Specjalista
Specjalista

Postautor: Łukasz1996 » sob 26 kwie, 2014

A ja sprawdzalem prubowka kostki od iskrownika i na dwoch nie ma napiecia bo juz iskry tez nie mam a rano jeszcza iskra byla pewnie do iskrownika wlwcialo troche wody i sie spalila sie pewnie jakas cewka ale czy to moglo byc przyczyna ze aku sie rozladowywal podczas jazdy?
JuÂż 9000 km.

Wróć do „Pomoc”