• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Akumulator, żarówki

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Amatorszczyzna
Amator
Amator

Akumulator, żarówki

Postautor: Amatorszczyzna » wt 04 lut, 2014

Witam, dostałem 5 letniego Zippa Salmo w "spadku" i mój problem polega na tym, że rozrusznik pstryka i nie przekręci nawet raz. Podejrzewam że akumulator jest fabryczny i nie wiem jak był traktowany, zamierzam kupić nowy tylko nie wiem jaką pojemność bo nie ma żadnej naklejki na tym co jest teraz. I druga sprawa to żarówki , gdy dodam gazu one mocniej świecą i bardzo szybko się palą. Jedyna informacją jaką dostałem to to że gość wymieniał z 1.5 roku temu regulator napięcia. Możecie jakoś doradzić jaki akumulator kupić i do tego jakiej mocy żarówki by z tym aku dobrze współgrało , żebym nie jeździł po nowe żarówki co miesiąc. Z przodu teraz ma 25W a z tyłu nie ma informacji na żarówce. Szukałem tematu podobnego ale nie mogłem znaleść :/

Awatar użytkownika
zagraj1234
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Re: Akumulator, żarówki

Postautor: zagraj1234 » wt 04 lut, 2014

Siema
Aku to 5Ah najlepiej kwasowe bo żaden żelowy nie pasuje wymiarami.
25W to zbyt mało z przodu powinna być 35W (czy na 25W w ogóle w nocy jest dobra widoczność?)
A co do palenia się żarówek to Salmo lubi je palić u mnie to 1na 2000km-3000km ale nie 1 na miesiąc sprawdź jakie masz ładowanie jeśli przekracza 15V(na bardzo wysokich obrotach) to regulator podaje złu prąd.
JeÂśli pomogÂłem postaw piwo
LwG

Awatar użytkownika
CZARO
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: CZARO » wt 04 lut, 2014

Amatorszczyzna, Jeśli ci pstryka po przyciśnięciu startera to sprawdź klemy na akumulatorze.Ja jak miałem luźne to też pstrykał.Na początek sprawdź to i naładuj akumulator i zobaczysz czy trzeba wymieniać.Miałem tak samo po kupnie swojego.Był słaby ale wziąłem do domu,dolałem elektrolitu i naładowałem dobrze.2 lata już na nim latam i jest git ;)Co do żarówek to ja mam z przodu 35w
zagraj1234, Ja mam salmo 2 lata i raz mi przepaliła(zbiła :D) Z mojej głupoty bo nie miałem długich a tam blaszka w gnieździe nie łączyła :D
Ostatnio zmieniony wt 04 lut, 2014 przez CZARO, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie sztukÂą jest mieĂŚ nowy samochĂłd , sztuka jest mieĂŚ stary a Âżeby wyglÂądaÂł jak nowy...

Mercedes 190 by Czaro!

Awatar użytkownika
zagraj1234
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Amatorszczyzna, Najpierw naładuj aku i wyczyść klemy wyczyść miejsce gdzie jest bezpiecznik(przy aku) tak jak radziCZARO,
CZARO, Już kilka razy się spotkałem że Salmo lubi skopcić żarówkę może to być też spowodowane chińskimi zamiennikami.Ja u siebie mam teraz Navare(czy jakoś tak) w sumie nie wiem ile na niej już zrobiłem bo Salmo stało 3 miechy bez serducha ale już trochę na niej jezdziłem i narazie jest ok.
W sumie to też rada do Amatorszczyzna, kup firmową żarówkę 35W (zapomnij o żarówkach typu Avina itp)
Ostatnio zmieniony wt 04 lut, 2014 przez zagraj1234, łącznie zmieniany 1 raz.

LwG

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » wt 04 lut, 2014

zagraj1234, Narva produkuje najlepsze żarówki ba20d. Sam na mojej przelatałem cały sezon i nic, a Awiny paliły się po wyjeździe z podwórka.
Bayeriche Motoren Werke

Amatorszczyzna
Amator
Amator

No klemy czyściłem już, ładować też ładowałem aku i odpalił z rozrusznika ale po małej przejażdżce znów nie miał mocy by odpalić z rozrusznika, i swoje ładowanie powienien miec motorek no nie? A w jaki sposób sprawdzić ładowanie? (I 5 lat fabrycznego akumulatora, to możliwe że się wycyckał z żywotności, jak sądzicie?)
Ostatnio zmieniony wt 04 lut, 2014 przez Amatorszczyzna, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
CZARO
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: CZARO » wt 04 lut, 2014

Amatorszczyzna, No i jak światła ci świecą to znaczy,że masz ładowanie bo jak by nie świeciły to inna sprawa.
Nie sztukÂą jest mieĂŚ nowy samochĂłd , sztuka jest mieĂŚ stary a Âżeby wyglÂądaÂł jak nowy...

Mercedes 190 by Czaro!

Awatar użytkownika
Volumne
Weteran
Weteran

Postautor: Volumne » wt 04 lut, 2014

zagraj1234, jakto nie pasuje u mnie pasuje aku żelowe 7ah idealnie .. Z tyłu powinna być żarówka P21/5W
Obrazek

Amatorszczyzna
Amator
Amator

Ale myśle że nie powinny świecić mocnej po dodaniu gazu, Bo na wolnych obrotach bardzo słabo świecą. Tylko stałym światłem jak u innych kolegów.
Ostatnio zmieniony wt 04 lut, 2014 przez Amatorszczyzna, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Volumne
Weteran
Weteran

Postautor: Volumne » wt 04 lut, 2014

Muszą świecić mocniej po dodani gazu ponieważ pole magnetyczne które przekształca się w prąd elektryczny prądu stałego gdyż szybciej wytwarza dane napięcie . To normalne i bardzo dobrze świadczy

Wniosek :
Masz ładowanie .
Obrazek

Awatar użytkownika
zagraj1234
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Volumne, mówimy tu o Salmo . U nas w salmo jest otwór na aku i żaden żelowy nie pasuje wymiarami.Przynajmniej te które ja oglądałem nie pasują a oglądałem ich kilkadziesiąt.
Amatorszczyzna, tak jak napisałem wyżej sprawdź ładowanie.A żarówki po dodaniu gazu mogą świecić mocniej bo w raz z większymi obrotami rośnie też ładowanie a zwłaszcza kiedy aku kończy już swój żywot.

LwG

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Amatorszczyzna, bo ty masz światła od silnika, a koledzy pod aku.
Bayeriche Motoren Werke

Awatar użytkownika
zagraj1234
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

KucaQ, On ma taką samą instalacje jak ja. U mnie również światła mocniej świecą po dodaniu gazu.

LwG

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

zagraj1234, bo masz światła z silnika, jakbyś miał z aku to by świeciły jednolitym światłem. No chyba, że macie światła z aku i obaj macie je zesrane, wtedy światła działają jakby szły z silnika.
Bayeriche Motoren Werke

Amatorszczyzna
Amator
Amator

No okej, ale teraz powiedzcie mi jak sprawdzić ładowanie czy nie mam za duże, I czy warto wymienić aku , bo zadzwoniłem do gościa i mówił że prędzej te światła świeciły stałym światłem. Iii czy na maksymalnych obrotach te żarówki po prostu nie pójdą z dymem :)

Edit: nooo czyli aku kupić nowe?

Wróć do „Pomoc”