Speeder:
Wybór masz w przysłowiową dziesiątkę.
http://allegro.pl/przelacznik-hebelkowy-on-off-2poz-2wyp-lutowany-i3921863245.html
Wł. hebelkowy sam mam zainstalowany, ale z 3 podpięciami.
Co jest ważne;
Jak sam zauważyłeś włącznik ten jest na duże prądy. Napięcie tu nie jest tak ważne. Ja jak widzisz zastosowałem jedynie /na razie/ na przełącznik aku/prądnica, gdzie żarówka H4 55/60W white light /białe światło/ pobiera AŻ 5 A. Poza fajnym wyglądem - jest on na 10A i 125VA jest ergonomiczny dla palców. Wszystkie inne przełączniki są niskoprądowe. Do takiej H4 powinienem zastosować klasyczny przekaźnik -tak jak w bryczkach na światła, bo wypali mi prędzej czy później miedziane blaszki w przełączniku świateł przy prawej manetce. Taki przekaźnik zastosowałem na ODDZIELNYM obwodzie do sygnałów dźwiękowych, które są głośne jak w TIR'ze. Używam je Tylko na świrusów łamiących dobre nasze imię. Zapierdziela takie małe coś, więc Ci co biorą w leasing bryczki spychają nas na krawężnik, do rowu z wodą. Jak za takim stanę i wywalę 112 dB to niejednemu włosy podnosiły ponad dach. Bo nasze to małe, nieważne na drodze, do wyeliminowania. A tu niespodzianka. Ryk tych 112 dB daje swoje, wierzcie mi. Kultura na jezdni odnawia się. A jak chce pęcherz "pogadać" to po widoku mojej zakapiorskiej mordy wciska ich na tynle siedzenie. Kultura jedzie przed nimi:
Wracając do sygnałów.Pobierają one ok. 15A, więc spokojnie mógłbym przepalić przycisk sygnału w lewej kierze Do lightbar'ów, które są na 2,4 W, czyli na 0,2 A wystarczy mniejszy tak jak u mnie na św. awaryjne, wzmacniacz, itd...
"Czy mogę zastosować je w Ogarze w elektryce ? Chodzi mi o włączanie świateł pozycyjnych i mijania." Jeżeli masz oryginalną żarówkę 35/35 W nawet na cokole H4, to masz pobór prądu 2,9 A na światłach mijania i drogowych. Oglądałem wewnątrz te blaszki z chińskiej miedzi. Jest tam trochę blachy na taki opór, więc gniazda nie wypalą się tak szybko.
P.S. Zawsze służę każdemu pomocą, bo WY Panowie jesteście przyszłością POLSKI. A tego "majstra" to proszę przemianować na supervisor. To taki np. od Symultany szachowej,

haha. LwG
http://allegro.pl/przelacznik-hebelkowy-on-off-2poz-2wyp-lutowany-i3921863245.htmlPrzełacznik hebelkowy