• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

OGAR900 PRZECZYTAJCIE :)

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
dawid211211
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

OGAR900 PRZECZYTAJCIE :)

Postautor: dawid211211 » wt 24 gru, 2013

no więc witam was po krótkiej przerwie ostatnio poszedłem do garażu ściągłem prześcieradło z ogarka no i zaczołem go oglądać po tej kilku miesięcznej przerwie znalazło się tam kilka uszkodzen które musze wymienić... a jak to widać na święta śniegu nie ma więc? można pośmigać. Więc pierwsza rzecz:
-motor ciężko odpala musze wcisnąć ssanie do końca i trzymać go na ssaniu jakieś kilka minut żeby nie zgasł w między czasie dawać gazu manetką, jak się w miare rozgrzeje to już trzyma obroty nie gaśnie... ale to nie do końca tak wygląda przykładowo chce ruszyć daje gazu a on buuu i gaśnie (muszę wtedy wcisnąć ssanie dać gazu wbić bieg i ruszyć) bo inaczej nie rusze bez tego ssania to troche uciążliwe bo musze się schylić tam do gaźnika i pociągnąć to coś co nazywane jest ssaniem bo przy kierownicy mi nie działa... Druga sprawa
-Chodzi o tylne koło pękła jedna szprycha, ale ok gdy złapię ręką za nie i porusze one całe lata na prawo i lewo, domyślam się że to łożysko w kole tak? jeździć się niby da na tym kole ale one całe lata więc troche się boje... więc jak to zrobić? Musze jeszcze wymienić styłu opone możecie podać jakieś ciekawe linki z allegro Trzecia sprawa- to żarówki i akumulator zmieniłem w kloszu na takie żarówki

"http://archiwum.allegro.pl/oferta/zarowka-12v-25-25w-h6-ba20d-niebieska-xenon-zm-b25-i3366227381.html" i gdy przejade troche na włączonych światłach to akumulator później nie ma siły? nie mogę odpalić ze sartera i wogóle nic czy dałem za mocne żarówki i aku nie wyrabia? czy poprostu aku mam już wyrąbane i trzeba wymienić?

No i czwarta sprawa- zastanawiałem się czy to pisać czy nie no ale może mi jakoś w tym też doradzicie, mam przebieg 15 tysięcy jest to oryginalna 50 cc nic nie zmieniane, zastanawiam się czy by nie zmienić na jakieś 70 cc albo 80cc ewentualnie 110cc chodzi mi o cylinder nie chce kupować całego sinika bo szkoda mi troche kasy. macie jakieś ciekawe prozpozycje coś z allegro? coś testowane przez was za dość małe pieniądze?

Będe wdzięczny jeżeli odpowiecie mi na wszystkie pytania, co zadałem bo chce zrobić swojego ogara. z góry dzięki i czekam na odpowiedzi
Ostatnio zmieniony wt 24 gru, 2013 przez dawid211211, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dominxd
Weteran
Weteran
Pojazd: CBF 500

Re: OGAR900 PRZECZYTAJCIE :)

Postautor: Dominxd » wt 24 gru, 2013

dawid211211 pisze:-motor ciężko odpala musze wcisnąć ssanie do końca i trzymać go na ssaniu jakieś kilka minut żeby nie zgasł w między czasie dawać gazu manetką, jak się w miare rozgrzeje to już trzyma obroty nie gaśnie... ale to nie do końca tak wygląda przykładowo chce ruszyć daje gazu a on buuu i gaśnie (muszę wtedy wcisnąć ssanie dać gazu wbić bieg i ruszyć) bo inaczej nie rusze bez tego ssania to troche uciążliwe bo musze się schylić tam do gaźnika i pociągnąć to coś co nazywane jest ssaniem bo przy kierownicy mi nie działa...

gaźnik do regulacji

dawid211211 pisze:No i czwarta sprawa- zastanawiałem się czy to pisać czy nie no ale może mi jakoś w tym też doradzicie, mam przebieg 15 tysięcy jest to oryginalna 50 cc nic nie zmieniane, zastanawiam się czy by nie zmienić na jakieś 70 cc albo 80cc ewentualnie 110cc chodzi mi o cylinder nie chce kupować całego sinika bo szkoda mi troche kasy. macie jakieś ciekawe prozpozycje coś z allegro? coś testowane przez was za dość małe pieniądze?

sprawdzone i za małe pieniądze to jest 72cc :)

Awatar użytkownika
dawid211211
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

a dużo grzebania przy tym? musze wymieniać ten cały wał czy coś?
Rometovy :)

Awatar użytkownika
Volumne
Weteran
Weteran

Postautor: Volumne » wt 24 gru, 2013

Do 72 ccm3 nie trzeba wymieniać wału jak i do 88ccm3 . Tylko żeby miec to 88ccm trzeba kupić zestaw 110 oddać go do tokarza i skrócić . Nie podam dokladnie o ile skracać bo nie pamiętam ,ale na forum jest temat.
Obrazek

Awatar użytkownika
dawid211211
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

może dam sobie spokój z tą zmianą na 70 cc, odpowiedzcie mi może lepiej na resztę pytań. ;)

Awatar użytkownika
CZARO
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: CZARO » wt 24 gru, 2013

dawid211211, Zakładanie 72cc to jest godzina roboty.Nie ma co się bać tego ;)
Nie sztukÂą jest mieĂŚ nowy samochĂłd , sztuka jest mieĂŚ stary a Âżeby wyglÂądaÂł jak nowy...

Mercedes 190 by Czaro!

Awatar użytkownika
dawid211211
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

a jaki koszt?

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: n0r3k » wt 24 gru, 2013

120zl
OGAR 900 R > NSR 125 > CBR 600 F3 :)

Awatar użytkownika
dawid211211
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Tylko nie wiem czy sam to zrobie :p heh

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » wt 24 gru, 2013

dawid211211 pisze:-motor ciężko odpala musze wcisnąć ssanie do końca i trzymać go na ssaniu jakieś kilka minut żeby nie zgasł w między czasie dawać gazu manetką, jak się w miare rozgrzeje to już trzyma obroty nie gaśnie... ale to nie do końca tak wygląda przykładowo chce ruszyć daje gazu a on buuu i gaśnie (muszę wtedy wcisnąć ssanie dać gazu wbić bieg i ruszyć) bo inaczej nie rusze bez tego ssania to troche uciążliwe bo musze się schylić tam do gaźnika i pociągnąć to coś co nazywane jest ssaniem bo przy kierownicy mi nie działa...

Gaźnik i sprzęgło do regulacji.
72cc to koszt 120-130zł (zależy jaki zestaw kupisz, ale w każdym wypadku bierz najtańszy), czas przeróbki, to gdy robisz pierwszy raz to z 1,5 godziny, a zmiana jest prosta jak jebanie, więc nie ma ch***, że sobie nie poradzisz, przy obecnej liczbie poradników w internetach jak to zrobić, a zmiana będzie na pewno na plus ;)
Bayeriche Motoren Werke

Awatar użytkownika
dawid211211
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

no dobrze, to pomyśle nad tą zmianą jeszcze, ale teraz czy możecie mi pomóc w tych pierwszych punktach? ;)

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » wt 24 gru, 2013

dawid211211, Koło lata całe z piastą czy same szprychy wzglendem jej?

Zakładanie zestawu 72 to bułka z masłem ;)

Co do żarówek to masz 25W u mnie to była seria, więc pewnie uku padło zwłaszcza że tyle stał.

A to że gaśnie to może być tak: stare paliwo, brudne filtry paliwa, brydny gaźnik, rozregulowany gaźnik ;)
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

Awatar użytkownika
dawid211211
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

co do koła to latają same szprychy względem niej, tak jak mówisz, a co do żarówek to wcześniej przed tą przerwą co tyle stał tak samo miał.

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » wt 24 gru, 2013

dawid211211, To są zbyt luźne od stania? Dziwne podokręcaj je równo ;)

Co do arówek to jaki rocznik ogara?
Specjalizacja:

RzeÂźbienie w metalu

Awatar użytkownika
dawid211211
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

hmmm w sumie sam tez nawet o tym nie pomyślałem, być może że podokręcam i będzie dobrze, ale czy ja wiem, dodam że pękniętą mam jedną szpryche musze ściągać koło i ją wymieniać czy nie jest to konieczne?

Wróć do „Pomoc”