• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Wymiana zebatki z tyłu

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Michu1208
Specjalista
Specjalista

Wymiana zebatki z tyłu

Postautor: Michu1208 » wt 26 lis, 2013

Witam. Chciałbym zmienić zebatke tylną z 41 na 47 , czyli 6 ząbków wiecej.Z przodu mam 12z.
Czy bedzie duża różnica w przyśpieszeniu i stratach na predkości maks.?

Przy 12/41 na dwójce lekko unosilo sie przednie koło z gazu , czy przy zębatce 47 da rade go postawić na koło ?

Awatar użytkownika
Kurzac
Weteran
Weteran

Re: Wymiana zebatki z tyłu

Postautor: Kurzac » wt 26 lis, 2013

różnica będzie kolosalna , powinień rwać na koło ale z prędkością będzie nieciekawie

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » wt 26 lis, 2013

Nie będzie łańcuch tłuc się o wahacz? Po za tym będziesz mógł ruszać z 4 biegu. Nie wiem jak eksploatujesz moto ale na tym normalnie jeździć się nie będzie dało. Vmax 45km\h na pełnej petardzie.
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

Michu1208
Specjalista
Specjalista

Dzieki :)

Teraz łancuch wali mi o wachacz , jak zmienie na wieksza z tylu to powinien przestać.
Czemu mowisz że bedzie sie źle jeździć na tych przełozeniach ? 12/47 to seryjne w przypadku
mojego Gb Streeta , ja mam do tego 72 ccm i zalezy mi na przyspieszeniu i v max minimum te 70
Ostatnio zmieniony wt 26 lis, 2013 przez Michu1208, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » wt 26 lis, 2013

Kolega miał takie przełożenie w Router`ze WS. Przyśpieszenie było jak na 50ccm całkiem dobre ale Vmax strasznie mizerny a obroty masakrycznie wysokie. Przy 60km/h coś pod 10tys.
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » wt 26 lis, 2013

Michu1208, bo 6 zębów więcej z tyłu, to tak jakbyś do przodu zmienił zębatkę z 18 na 10 zębów, więc cholernie się różni ;)
Bayeriche Motoren Werke

Michu1208
Specjalista
Specjalista

A ja myślalem że 1 ząbek z przodu = 3 zabki z tyłu a wy mówicie że aż taka róznica ?? Zobaczymy na wiosne :P

Awatar użytkownika
Mikimi
Majster
Majster

Postautor: Mikimi » śr 27 lis, 2013

Co ty masz w ogóle za jakieś chińskie przełożenia. Nominalne to powinny być 14/48. Poza tym moje przełożenie 16/38 pozwala mi na przyspieszenie na trójce do ponad 80 km/h. Z mocą także nie mogę narzekać na jedynce mogę cały czas jeździć na jednym kole no ale to co prawda są zalety 125-tki ;) W 50-tce powinieneś z przodu mieć 14 zębów a z tyłu tak jak było 48 czy tam 49. To pozwala na zrównoważenie przyspieszenia jak i mocy. I nie rozumiem jak w ogóle może wam walić łańcuch o wahacz ? Od tego są ogniwa w łańcuchu by go można było skrócić lub wydłużyć czy to takie trudne ? No to ja nie wiem jak wy chcecie cokolwiek robić w motorowerze jak nie umiecie co niektórzy prostej rzeczy jaką jest skrócenie łańcucha zrobić.
Ostatnio zmieniony śr 27 lis, 2013 przez Mikimi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: n0r3k » śr 27 lis, 2013

w ogarze na 72cc, 88cc i 125cc mialem zawsze 16/46, na 13/46 nie dalo sie jeździć.
OGAR 900 R > NSR 125 > CBR 600 F3 :)

Michu1208
Specjalista
Specjalista

Postautor: Michu1208 » śr 27 lis, 2013

Mikimi pisze:Co ty masz w ogóle za jakieś chińskie przełożenia. Nominalne to powinny być 14/48. Poza tym moje przełożenie 16/38 pozwala mi na przyspieszenie na trójce do ponad 80 km/h. Z mocą także nie mogę narzekać na jedynce mogę cały czas jeździć na jednym kole no ale to co prawda są zalety 125-tki ;) W 50-tce powinieneś z przodu mieć 14 zębów a z tyłu tak jak było 48 czy tam 49. To pozwala na zrównoważenie przyspieszenia jak i mocy. I nie rozumiem jak w ogóle może wam walić łańcuch o wahacz ? Od tego są ogniwa w łańcuchu by go można było skrócić lub wydłużyć czy to takie trudne ? No to ja nie wiem jak wy chcecie cokolwiek robić w motorowerze jak nie umiecie co niektórzy prostej rzeczy jaką jest skrócenie łańcucha zrobić.

Już Ci mowie jak to z tym ocieraniem łancucha , jeżeli masz zebatki tak jak ja 12 i 41 czyli obie małe , to lańcuch jest nisko - blisko wachacza. Gdy silnik ciągnie to lancuch masz napiety u góry ale jak dajmy na to hamujesz silnikiem to już jest luźniejszy i haczy lekko o wachacz , ja mam aż zjechany od łancucha.

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » śr 27 lis, 2013

KucaQ, Pomieszałeś :P Jeden ząbek z przodu to tak jak 3 z tyłu ;) Kalkulator w dłoń i zobaczysz :P
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

Wróć do „Pomoc”