• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Wyciek z chyba dosc niecodziennego miejsca...

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
stefan86

Wyciek z chyba dosc niecodziennego miejsca...

Postautor: stefan86 » wt 24 wrz, 2013

Witam,
mam problem, a kakretniej moj barton fighter z 2012 ma wyciek oleju z "dziury" w ktora wkreca sie srube mocujaca pokrywe zebatki zdawczej...

Czy wi ktos moze czemu???
Czy natrafilem na egzemplarz w ktorym gdy robili nawiert na ta srube, to za bardzo polecieli z wiertara??

Z racji tego iz mamy problem z zalacznikami, dodam iz jest to ta dolna sruba, ktora - powtarzam - odpowiada za mocowanie dekla od zebatki zdawczej...
pieprzyc przeglady!

Awatar użytkownika
CZARO
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Wyciek z chyba dosc niecodziennego miejsca...

Postautor: CZARO » wt 24 wrz, 2013

stefan86, Może jest pęknięty tam gdzieś karter w tym miejscu?
Nie sztukÂą jest mieĂŚ nowy samochĂłd , sztuka jest mieĂŚ stary a Âżeby wyglÂądaÂł jak nowy...

Mercedes 190 by Czaro!

Awatar użytkownika
Piotr.An
Majster
Majster

Postautor: Piotr.An » wt 24 wrz, 2013

Albo pęknięty karter, albo uszczelka walnęła.

Awatar użytkownika
Mikimi
Majster
Majster

Postautor: Mikimi » wt 24 wrz, 2013

Jest takie coś jak spawanie na zimno. Kupuje sięto w małych tubkach jak kropelka. W jednym jest utwardzacz a w drugim chyba spaw mieszasz to i nakładasz w dziurę i czekasz aż wyschnie i cieszysz się nie cieknącym olejem :D Oczywiście ten spaw wpychasz dalej by potem móc odkręcić śrubę. Ewentualnie możesz tam uszczelkę wsadzić jakąś.

Awatar użytkownika
stefan86

No powiem Wam ze nie wiem co jest przyczyna, mam nadzieje ze nie pekniecie karteru bo to juz wydatek na ktory nie mam ochoty :P
A boje sie jeszcze samemu go rozkrecac bo nie mam mi kto pomoc, ale kiedys i tak mam zamiar zobaczyc jak to wszystko wyglada...
A to spawanie na zimno, to aby zastyglo musze pewnie pozbyc sie calkowicie oleju nie??
Nawet mysle ze bankowo...
Myslalem tez o takiej opcji jak nagwintowanie ponowne dac wiekrza srube i moze zablokuje ten wyciek....

Tak tak zapomnialem dodac ze gwint mi puscil wlasnie na tej srubie.... :P
pieprzyc przeglady!

Awatar użytkownika
Mikimi
Majster
Majster

No raczej że olej wyczyścić musisz ale to chyba nie problem bo lekko go na bok przechylisz wrzucisz spaw na zimno poczekasz 48h dni żeby zastygł, możesz dać nawet 2 warstwę dla lepszej pewności no a potem co do gwintowania to już nie mam pojęcia...kupujesz narzynkę większą od otworu wiertło lekko mniejsze niż narzynka wiercisz gwintujesz narzynką i gotowe :D

Awatar użytkownika
stefan86

Kurde, powiem Wam ze myslalem o czyms takim jak poxylina czy inny poxipol, ale balem sie ze od temperatury czy innych czynnikow pusci, a tu takie info jak zimny spaw XD ale czlowiek glupi... Dzieki wielkie za koncept, bo strasznie mnie ten temat dolowal, ale pytanie czy to nie jest tylko zalagodzenie objawu...

a tak z innej beczki, macie zebatki na segerach czy podkladce zabezpieczajacej?? i czy przeskakuje wam czasem lancuch??
pieprzyc przeglady!

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » wt 24 wrz, 2013

stefan86, poxipol/poxlinina puści bo ja już kleiłem.

Zębatke mam na podkładce i mocowana jest na śrubach, łańczuch przeskoczy jak mam zębatkę zjechaną lub napęd jest na wykończeniu (raz była tak bardzo że żeby nie przeskoczyło nie schodziłem z 4 :D )
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » wt 24 wrz, 2013

Ogar 900 i mam na podkładkach :P
wydaje mi się ,że ten spraw na zimno to taki półśrodek ,ale nie powiem ,trzyma jak cholera :D

Awatar użytkownika
stefan86

Nie no zdawcza mam nowke, lancuch i tylna seryjne ale zrobione moze 1500+km??
bardzie chodzi mi o stabilnosc zebatki, a kakretnie to czy powinna sie troszke gibac, czy raczej sztywno byc??
pieprzyc przeglady!

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » wt 24 wrz, 2013

stefan86, No to nie ma prawa przeskakiwać chyba że łańcuch na wykończemu lub trafiłeś na niezbyt trwały napęd...

Co do gibania u mnie giba się lekko nie ma tragedi i kolegi dosyć mocno ale da się z tym nawjać kilosy :D
Specjalizacja:

RzeÂźbienie w metalu

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » wt 24 wrz, 2013

Delikatny luz musi być. A jak przeskakuje łańcuch, to może masz zębatkę na inny łańcuch. Przykładowo łańcuch i tylna zębatka 428, a przednia zębatka 420 ;)
Bayeriche Motoren Werke

Awatar użytkownika
Mikimi
Majster
Majster

Co do tego spawu to wiesz co będzie najlepszym rozwiązaniem ? :D Weź utnij łeb od śrubki albo weź dłuższą i wtedy utnij i wcementuj spawem na zimno śrubkę w karter. Całkowicie tą dziurę spawem na zimno potraktuj :D Wystający kawałem przedtem nagwintuj zakręcisz nakrętkę z podkładką sprężynową i masz najlepsze rozwiązanie z możliwych :D Chyba ci się to spodoba :D

+ przeskakujący łańcuch: Sprawdź czy nie masz zbyt luźnego łańcucha bo to tak samo może być przeszkoda, a zębatka musi się gibać bo nic nie jest idealnie dopasowane a szczególnie jak frez na wałku się trochę zużyje no to wiadomo :D No ale gibać się musi bo jakby była sztywno to w 1 momencie mogła by być lekko odchylona w którąś stronę i być wałek mógł skrzywić :D
Ostatnio zmieniony wt 24 wrz, 2013 przez Mikimi, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
stefan86

Mikimi, powiem Ci ze podobnie myslalem jakies 15min temu, wiec chyba nie jestem taki szalony :)
Kucaq, jestem swierzynka, ale nie az tak... zebatka zdawcza kupiona na 428, a z tego co czytalem Barton seryjka tak wlasnie ma :)
Lancuch jest git naciagniety tzn. luz te +/- 1.5cm ma, a wlasnie pytam jak powinna zachowywyac sie zebatka z obawy na walek :)
Oczywiscie troche oczytany juz jestem i wniosek prosty, ten typ tak ma, ale czasem komus cos wpada ciekawego do glowy... potrzeba matka wynalazku XD

A wracajac do oleju, to od jakiegos czasu przylukalem iz po nocy, gdy chce odpalic to dymi z rurki na bialo, a nigdy tego nie mial...
chyba ze po zmianie cylka tak bywa ze lyka olej...

i chyba ostatnia kwestia :)
poziom oleju na rownej powierzchni, ale na kolach czy centralce??
bo powiem Wam iz zdania u wujka google sa podzielone... :(
Ostatnio zmieniony wt 24 wrz, 2013 przez stefan86, łącznie zmieniany 1 raz.
pieprzyc przeglady!

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » wt 24 wrz, 2013

stefan86 pisze:jestem swierzynka, ale nie az tak...

No spoko, nic nie sugeruję, tylko jak napisałeś o przeskakiwaniu to mi się skojarzyło :)

Jak dymi rano na biało to się nie obawiaj, mi też rano dymi na biało, a to tylko woda, która zgromadziła się w nocy paruje pod wpływem temperatury :)

Aby sprawdzić poziom oleju to moto musi być prosto i poziom sprawdzasz wkładając (nie wkręcając) bagnet i olej powinien być na połowie znaczków XXXXX ;)
Bayeriche Motoren Werke

Wróć do „Pomoc”