• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Skuter po złożeniu nie działa rozrusznik

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
razor500
Specjalista
Specjalista

Skuter po złożeniu nie działa rozrusznik

Postautor: razor500 » sob 31 sie, 2013

Mam taki problem, bo byłem zmuszony zdjąć wszystkie plastiki, a co się z tym wiąże odczepienie modułu, akumulatora i przy okazji zrobiłem przegląd jak było wszystko na wierzchu i złożyłem. Po złożeniu nie pali coś na rozrusznik. Kręci normalnie ale nie zapala, akumulator już też ładowałem i nic. Na kopa jakoś odpala ale też trochę dziwnie bo tylko bez gazu odpala, bo z gazem nie chce. No i jak się rusza to między 10-15km/h lekko szarpie a nie przyspiesza płynnie, ale przy wyższej prędkości już normalnie. Nie wiem jak to wyglądało wcześniej bo nie jeździłem nim, ale właściciel mówi, że teraz mniej szarpie, a chciałbym mu zrobić to tak jak ma być, czyli bez szarpania, no i żeby odpalał normalnie na rozrusznik. Z tą kopką też dziwne, że nie zapali jak da się nawet niewiele gazu, a ma bardzo niskie obroty i bez gazu zaraz gaśnie a za bardzo nie można podkręcić, bo jak się podkręci to nie odpala. W ogóle tak średnio rozumiem ten skuter, bo są przy nim takie 2 grube węże jeden idzie do filtra powietrza, a drugi nie pamiętam gdzie i nie wiem jaką to spełnia funkcję. Skuter to kingway huatian ht 50 qt-36

bury159753
Weteran
Weteran

Re: Skuter po złożeniu nie działa rozrusznik

Postautor: bury159753 » sob 31 sie, 2013

Te węże co do filtra to na pewno redukcja spalin. Zrób przegląd silnika może..? gaźnik, świeca, zawory, rozrząd.. To podstawa.. Motoru, tzn pyrkawki nie naprawisz rozbierając "to co na wierzchu"

Luna

Postautor: Luna » ndz 01 wrz, 2013

Sprawdź ssanie,bo chyba masz je częściowo załączone. Jest to klasyczny objaw. Ponadto śrubę składu mieszanki / tę od strony kolektora ssącego/po wkręceniu/ zamknięciu dopływu powietrza wykręć o 1,5 - 2 obroty. Ustaw ją tak ażeby silnik NA WOLNYCH obrotach kręcił się NAJSZYBCIEJ. Po czym śrubę zderzakową przepustnicy /tę z prawej/ zejdź na obroty minimalne ALE RÓWNOMIERNE, czyli ok. 1500-1700 obr/min. Jasne ? Odpowiedz, jaki efekt uzyskałeś.
To tylko awaria.

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » ndz 01 wrz, 2013

Pisałem, że zrobiłem przegląd czyli wyczyściłem gaźnik+jego regulacja(śrubka wykręcona o 1,5obr i ustawiony poziom pływaka), wyregulowałem zawory na 0.06 i 0.08 (jest to tzw. 80ccm), rozrządu nie ruszałem, bo jest dobrze ustawiony, wyczyściłem filtr powietrza i świecę wkręciłem nową i od razu wygrzałem.
Mam właśnie obawy co do działania ssania, a właściwie podejrzewam, że nie działa. I tutaj nasuwa się pytanie jak jej sprawdzić?
Co do śrubki od mieszanki to po prostu mam ją ustawić na najbogatszą mieszankę?

Wróć do „Pomoc”