• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

klakson i problem z jazdą

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Stunter908
Specjalista
Specjalista

klakson i problem z jazdą

Postautor: Stunter908 » ndz 25 sie, 2013

witam formuowiczów niedawno zauważyłem że klakson w moim nakedzie zamiast normalnie dawać sygnał tylko buczy wymontowałem. W domu podłączyłem pod baterie 9V bo akumulatora nie naładowałem no i tak to brzmiało jakby porostu miał za małe napięcie ale w motorku tez nic a nic tylko buczenie mimo że nie mam aku podłączonego powinien normalnie działać. Styki nie są pordzewiałe ani nic więc proszę o pomoc. Wieczorem nie sprawdzałęm ale z tego co widzę to światło stopu też nie działa ale jeszcze jutro sprawdzę.
Ostatnio zmieniony wt 27 sie, 2013 przez Stunter908, łącznie zmieniany 1 raz.
Po dÂługiej przerwie ponownie na forum.

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: klakson i problem z jazdą

Postautor: dzikilopez » ndz 25 sie, 2013

Masz tam srubke na nim to wez nia pokrec, moze sie odezwie jak trzeba.
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

Stunter908
Specjalista
Specjalista

Postautor: Stunter908 » pn 26 sie, 2013

Nie chcę już zakładać drugiego tematu dlatego pisze tutaj mój motorek po jeździe dłuższej niż 20-30 minut gaśnie tak jak by się przegrzał i to nawet w chłodny dzień i przy spokojnej jeździe 50km/h czemu?. Co do śruby wykręciłem ją całkiem i jakoś tam piska ale nie tak jak powinien ale coś z tym później zrobię.

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » pn 26 sie, 2013

Sprawdź luzy zaworowe, możliwe że tłok puchnie
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

Stunter908
Specjalista
Specjalista

Postautor: Stunter908 » wt 27 sie, 2013

Mógłbyś mi wyjaśnić jak się sprawdza luzy byłbym wdzięczny :).

lukaszw103
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: lukaszw103 » wt 27 sie, 2013

Najławiej sprawdzic je tak, ustawiasz na osłonie po lewej stronie motoru , tam gdzie magneto sciagasz te 2 dekielki małe aby ustawic magneto na znak T jezeli juz ustawisz na T to wykrec swiece i zobacz czy masz tłokm przy zaworach włoz cos małego byle co jesli wchodzi bez niczego to krecisz jeszcze raz magnetem aby było na T , jesli przekreciłes to musisz miec tłok przy zaworach jesli wczesniej nie było dzieje sie tak dlatego ze na 1 całkowity obrót wału przypadaja dwa obrkecenia magneta, tzn. na znaku t mamy tłok w najwiekszym gmp od zaworów i na T mamy tłok w najmniejszym gmp od zaworów.
Jesli mamy już tłok w górnej pozycji to odkrecasz te 2 małe deklielki okragłe w głowicy , jest to nad deklem zabudowujacym głowice od przodu , nad i pod , 2 okragłe małe dekielki na klucz 17. Gdy juz je odkrecisz ujrzysz zawory, a w sumie chyba ten poradnik innego kolegi chyba Ci lepiej pomoże , bo ciezko to wytłumaczyc bez zdjeć:
http://forum.moto-4t.pl/regulacja-zaworow-vt644.htm
Ostatnio zmieniony wt 27 sie, 2013 przez lukaszw103, łącznie zmieniany 1 raz.

Stunter908
Specjalista
Specjalista

Postautor: Stunter908 » wt 27 sie, 2013

lukaszw103 łap piwo. zrobiłem rozpoznanie co i jak bo pierwszy raz grzebałem w silniku tego motóra zawór ssący ustawiłem na 0,05 bo tyle tylko miałem na szczelinomierzu tylko nie wiem czy to dobrze zrobiłem bo tak normalnie 0,05 wchodziło bez problemu, oporu dopiero jak palcem zawór docisnąłem to wtedy był taki opór jaki powinien być.Co do zaworu wydechowego to tam nie mogłem nic zrobić bo następna blaszka na szczelinomierzu miała już 0,10 :( mimo tego niepotrzebnie odkręciłem nakrętkę kontrującą bo po skręceniu motorek jak bym kopną mocniej to by odpalił z pierwszego co po nocnym postoju nigdy mi się nie zdarzyło ale teraz zawór wydechowy stuka. A i jeszcze jedno jak próbowałem do nie go włożyć 0,05 nie dało rady tak jak by był zamknięty.

Wróć do „Pomoc”