Jestem zielony,lecz nie do końca. Rozbierałem już silniki typu Coliber i potrafię ustawić zawory,rozrząd.
Jestem dość pojętym chłopakiem i mam nadzieję, że z waszą pomocą uda mi się go doprowadzić do stanu idealnego.
Panowie/Panie zamierzam zakupić :
- Cylinder
- Głowicę
- Tłok
- Pierścienie
- Sworzeń tłoka
- Skrzynię biegów ( Tryby się zużyły. )
- Komplet uszczelek
- Łożyska przód,tył.
- Oponę na przód + dętka.
- Dwie przedłużki amortyzatora ( 10 cm ).
- Olej 10w40.
- Pierścienie Zingera ( Przepraszam,nie wiem jak to się piszę ).
Ogar ma już troszkę nabite,na jednym Cylindrze na jednym tłoku.
Wszystko seryjne,dbam o niego jak tylko mogę i na ile pozwalają mi fundusze a nie jest ich dużo, ponieważ chodzę do szkoły i się uczę. Nie mam możliwości zarobku,więc czerpię pieniążki od rodziców,lecz nie tak do końca za darmo. Pomagam im w codziennych pracach,i potrafią wynagrodzić. Nie lubię tak zdzierać z rodziców bo oni tez na te pieniążki ciężko pracują i doceniam to.
Pewnego dnia jechałem i na drugim biegu spadł mi łańcuch,wpadł pomiędzy amortyzator a zębatkę tylną po czym momentalnie zablokowało mi tylne koło ( dość mocne szarpnięcie spowodowało wycięcie trybu ).
I zaczęło stukać,tłuc więc domyśliłem się, że skrzynia padła...
No i cóż trzeba go wyremontować i dalej bić kilometry.
Ogara odkupiłem od znajomego mi kolegi,który mieszka kawałek o de mnie.
Wiem jak go szanował,jak nim jeździł więc odkupiłem go za 800 zł,bez żadnego wkładu finansowego.
I jeździłem nim 1,5 roku bez żadnych awarii ( jedynie Iskrownik używany 25 zł chodzi do dziś.).
Ogarowi rdzewiały felgi,amortyzatory więc postanowiłem kupić Spray Czarny połysk i je odnowić.
Więc zmatowałem od tłuściłem i pomalowałem,efekt powalający, na dniach wrzucę jakieś zdjęcia i sami ocenicie moją pracę.
Ogar ma ze mną dobrze,nie jest katowany,jeżdżę spokojnie,od czasu do czasu na gumie trochę polatam. Każdy musi w końcu pokazać ludziom co taki " Piździk " potrafi.
Interesuję się wędkarstwem i kocham chodzić na ryby i przysłowiowo " Moczyć Kija ".
Niestety ale z powodu dość grubszej awarii muszę sprzedać swój cały osprzęt,wędki,pokrowce,przynęty aby uzyskać pieniążki na części do motoru.
Nie jestem z tego powodu zadowolony,ponieważ kocham Wędkarstwo lecz Motoryzacja to moja pasja od dzieciństwa i to jest silniejsze o de mnie.
Koszt całego remontu ( nie tak do końca generalnego,ale te najważniejsze części do wymiany ) wyniesie mnie około 300-350 zł.
Mam nadzieję, że wyrobię się w tej cenie.
I mam takie pytanko,czy mógłby mi ktoś dać link z uzbrojoną głowicą do Ogara 900 ?.
Przepraszam,ale wole mieć pewność przed zakupem aby uniknąć jakichkolwiek barier. Mam zamiar zacząć prace w Weekend ( sobota,niedziela ) mam nadzieję, że dam radę od Rana do wieczora przez dwa dni go rozłożyć powymieniać i złożyć,bardzo mi jest potrzebny jest ładna pogoda,fajny klimacik na przejażdżkę po wiejskich ulicach z pięknymi widokami natury. Zbliżają się wakacje więc warto mieć motor w garażu gotowy do użytkowania i przygotowany na dłuższe wyprawy ze znajomymi.
I jeszcze jedno pytanko do was forumowicze :
Czy pod zestaw 80ccm3 muszę zmienić wał ?
Aktualnie jest od 50ccm3 i boję się, że jak założę ten większy Cylinder to po paru kilometrach od nowa ta sama zabawa. Nie bym był zadowolony...

Wygląda gorzej niż Zumico Monstera96.Odrazu mówie to nie hejt
Wyrażam tylko swoje zdanie.
ah