• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Nie odpala

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
piotrek55122
Uczeń
Uczeń

Nie odpala

Postautor: piotrek55122 » ndz 11 sie, 2013

Witam ;)
Panowie, jest poważny problem z moim ogarkiem ;/. Od kilku dni kiedy go odpaliłem trzeszczało coś w silniku (chyba okolice rozrusznika) tak jakbym na odpalonym silniku na ułamek sekundy naciskał rozrusznik. Pewnego dnia odpaliłem go, pyrkał sobie na wolnych obrotach i nagle zgasł. Próbuję go więc odpalić z rozruszniki i nic tylko wydaje trochę inny dźwięk i czuć takie "walenie" (dość mocno). Uruchomić go też nie da się z kopajki. Kiedy kopię wajcha idzie bardzo ciężko a sam dźwięk jest taki jakby wraz z kopaniem obracał się rozrusznik czy coś ;/ Co to może być? Liczę na pomoc.
Pozdrawiam :)

max.pl
Uczeń
Uczeń

Re: Nie odpala

Postautor: max.pl » ndz 11 sie, 2013

Bendix prawdopodobnie. Zdejmij lewy dekielek sprawdź czy koło magnesowe w 1 stronę obraca się bez problemów a w 2 ciężko.
Nie ma to jak zamkn¹Ì temat,coby niegodny nie otworzy³ swej parszywej jadaczki.

Awatar użytkownika
CZARO
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: CZARO » ndz 11 sie, 2013

piotrek55122, Moim zdanie razem z kopniakiem chodzi rozrusznik.Ja tak miałem w silniku 50cc półautomacie u kumpla.Zdejmij lewy dekiel od magneta i zobacz czy chodzi razem wszystko :)
Nie sztukÂą jest mieĂŚ nowy samochĂłd , sztuka jest mieĂŚ stary a Âżeby wyglÂądaÂł jak nowy...

Mercedes 190 by Czaro!

max.pl
Uczeń
Uczeń

Postautor: max.pl » ndz 11 sie, 2013

CZARO, Tylko czemu nagle miałby się przestawić? Na wyrobienie się któregoś z mechanizmów są znikome szanse.
Nie ma to jak zamkn¹Ì temat,coby niegodny nie otworzy³ swej parszywej jadaczki.

piotrek55122
Uczeń
Uczeń

Postautor: piotrek55122 » śr 14 sie, 2013

Panowie, odkręciłem ten dekiel. Według mnie to wygląda strasznie, cały dekiel i magneto są pokryte jakimś białym pyłem (często grudkami), kurzem oraz magneto, łańcuszek i cała tamta reszta są po prostu zardzewiałe ;/ Kiedy obracał ręką magneto kręci się wszystko razem z łańcuszkiem, kiedy kopię kopajką to samo, wszystko się obraca.

Tak to wygląda na zdjęciach:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/159 ... 3fc51.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/12a ... 83a58.html

Co wy na to? :)

wajs
Specjalista
Specjalista

Postautor: wajs » śr 14 sie, 2013

Wygląda jakby rok w stawie był zatopiony, korozja.

Awatar użytkownika
CZARO
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: CZARO » śr 14 sie, 2013

piotrek55122, No i jest gościu to samo co mówiłem wyżej.Tylko tam było mniej rdzy.Zdejmuj magneto,wyczyść wszystko ładnie.U mojego kumpla pomogło a u ciebie nie wiem czy nie będzie tzreba wymieniać ;)
Nie sztukÂą jest mieĂŚ nowy samochĂłd , sztuka jest mieĂŚ stary a Âżeby wyglÂądaÂł jak nowy...

Mercedes 190 by Czaro!

piotrek55122
Uczeń
Uczeń

Koledzy, jaki ściągacz to tego magneta trzeba? Da się może to zdemontować bez ściągacza?

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » śr 14 sie, 2013

bez sciągacza będzie ciężko... ale jest to wykonalne (patenty), tam jest taki powiedzmy mechanizm (aby odłączał rozrusznik) nie wiem jak go opisać bo u mnie zawsze chodził dobrze ale na 100% musisz wszystko zdemontować i wyczyścić, lańcuszek nasmarować itd.

piotrek55122
Uczeń
Uczeń

Mógłby mi ktoś podesłać link z allegro do takiego ściągacza? Będę bardzo wdzięczny :)

bzyk990
Weteran
Weteran

Postautor: bzyk990 » śr 14 sie, 2013

ÂŻycie to nie jest zabawa!

Moja ulubiona gra
Kliknij nic cie to nie kosztuje!
Daj piwko jeÂżeli pomogÂłem.
Obrazek

VonTi

Postautor: VonTi » śr 14 sie, 2013

Ten silnik to w jakims skuterze snieznym pracowal bez tych koreczkow na gorze czy co ? Wez to wyczysc wszystko bo wyglada nie ciekawie.

piotrek55122
Uczeń
Uczeń

A co do ściągania to jak to robić żeby nic nie przestawić? Chodzi o rozrząd itp... No bo kiedy założę obojętnie jak to znak na zębatce rozrządu i znak "T" na magnecie nie będą się zgadzały ;/

Awatar użytkownika
Klusek
Majster
Majster

Postautor: Klusek » śr 14 sie, 2013

Rozrządu nie przestawisz tak czy tak musiał byś łańcuszek ruszać aby się to stało. Jak byś założył źle magneto to zapłon by się przestawił (T na magnecie pomaga tylko ustawić rozrząd ale nie jest właściwie jego elementem) ale złe założenie magneta jest niemożliwe ponieważ masz klin na wale i to on ustala pozycję magneta względem wału. Jak rozbierzesz to zobaczysz o co chodzi;D

A i klina nie zgub i nie zapomnij założyć jak będziesz składał taka moja uwaga ;)

piotrek55122
Uczeń
Uczeń

Rozumiem na czym to polega :) Zamówię jutro ten ściągacz. Jak przyjdzie będziemy kombinować :) Dzięki za pomoc na ten czas :)

Wróć do „Pomoc”