• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Skuter ciężko odpala.

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
razor500
Specjalista
Specjalista

Skuter ciężko odpala.

Postautor: razor500 » wt 13 sie, 2013

Mam taki problem, bo robię skuter, który w ogóle nie odpalał, a ja miałem zmienić cylinder na 80 i sprawić żeby palił. Zmieniłem cylinder i dalej nic, ale problem już jest rozwiązany, wystarczyło wyczyszczenie układu paliwowego. Teraz jest kolejny problem. Dość ciężko odpala a vmax to tylko 50-55km/h. Cylinder który zakładałem już był kiedyś w tym skuterze, ale po kilkuset km zmienił na oryginalny. Ogólnie to części są założone te same co kiedyś, ale vmax kiedyś był 70km/h. Czym to może być spowodowane? Prędkość jest słaba, ale przyspieszenie wydaje mi się być na poziomie 80ccm. Nie jestem zielony w tych sprawach i potrafię ustawić silnik. Próbowałem na różnych ustawieniach gaźnika(iglica, mieszanka), różnych ustawieniach zaworów(0,04 i 0,05 oraz na 0,06 i 0,08) teraz jest na tych większych luzach. Ciekawi mnie jeszcze czy można jakoś lepiej ustawić rozrząd, bo żeby ustawić idealnie trzeba by przestawić rozrząd o ok. pół ząbka, a niestety nie da się przestawić o pół ząbka. Jakieś propozycje jak poprawić odpalanie i vmax? Z góry dzięki za pomoc.

schlejer
Amator
Amator

Re: Skuter ciężko odpala.

Postautor: schlejer » ndz 18 sie, 2013

Jeśli drożność układu paliwowego jest ok, nie dostaje lewego powietrza i filtr nie jest zasyfiony (powietrza), sprężyny zaworowe mogą być już trochę wyjechane, podobnie krzywki na wałku rozrządu; moduł zapłonowy (wyprzedzenie zapłonu może być do kitu) lub cewka może nie działać wydajnie, bo takie rzeczy jak świeca pewnie już sprawdziłeś; od biedy gniazdo świecy może mieć zjechany gwint, ale to by było słychać przedmuchy/pierdzenie.

Co do rozrządu, w chinolach tak często jest że o te pół ząbka nie idzie się zmieścić na znaki.

A przy problemach z odpalaniem dostaje odpowiednią dawkę paliwa? Tak samo dzieje się na załączonym ssaniu?

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » pn 19 sie, 2013

Wałek rozrządu zmieniałem na inny, moduł też i cewkę również, a świecę oczywiście, że też i to nie jedną :)
Miałem problemy kiedyś żeby w ogóle zapalił, w końcu odpalił i pojawił się problem, że bardzo ciężko odpalał i wolny był jak na 80ccm jednak teraz znów nie odpala. Okazuje się, że powróciły problemy z paliwem :/ A całkiem niedawno wymieniłem kranik, filtr paliwa(ale po chwili zrezygnowałem z niego i założyłem normalną rurkę bez filtra) wyczyściłem gaźnik. Próbowałem też na otwartym wlewie paliwa do baku, czy to też nie wina zatkanego korka. Zacznę od ponownego przeczyszczenia gaźnika, ale co dalej?

schlejer
Amator
Amator

Postautor: schlejer » pn 19 sie, 2013

Dalej droznosc przewodow paliwowych, szczelność na linii glowica - gaznik (krociec caly? Uszczelka ok?). Zakladamy że na kopa idzie tak samo miernie jak z rozrusznika (zbyt niska predkosc obrotowa na starcie odpada). Dalej, przy dlugim odpalaniu jak wyglada swieca? Paliwo dociera do komory? A potem to juz tylko mozna zwalic na kompreche.

Jeszcze jedna sprawa nie została dopowiedziana - zmiana cyla + tlok + glowica?

VonTi

Postautor: VonTi » pn 19 sie, 2013

Spróbuj przed kranikiem dac strzykawke z paliwem, a po drodze przezroczyste przewody I spprawdz czy zasysa w ogóle paliwo.

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » pn 19 sie, 2013

Może bak zasyfiony?
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

razor500
Specjalista
Specjalista

Wszystkie uszczelnienia są w porządku. Ta przy króćcu cała, sam króciec też jest ok. Wymieniony był cylinder, tłok, głowica, wałek rozrządu, aparat zaworowy i oczywiście uszczelki na łączeniach głowica-cylinder-kartery i nowa uszczelka tłumika. Po kilku minutach kopania świeca suchuteńka. Lałem też paliwo do rurki i paliwo z tej rurki ubywało jak kopałem ale świeca cały czas sucha. Jak przykładam palec w miejsce gdzie się przykręca króciec to czuć, że zasysa. W filtrze powietrza paliwa nie ma też. Ale jak zatkam gaźnik w miejscu gdzie się zakłada filtr powietrza i kopnę kilka razy to ręka mokra. Macie jakieś jeszcze pomysły, bo ja już nie mam ani pomysłów ani siły?

schlejer
Amator
Amator

Postautor: schlejer » pn 19 sie, 2013

Strzykawka i cyknij trochę paliwa przez gniazdo świecy, musi odpalić.
Czy w komorze plywakowej gaznika jest w ogóle bena?

VonTi

Postautor: VonTi » pn 19 sie, 2013

Iglica jakie położenie, dysza rozmiar ? Kranik podciśnieniowy ? W komorze pływakowej jest taki bębenek którym steruje blaszka może ona jest podgięta za bardzo I paliwo nie wychodzi z gaźnika

razor500
Specjalista
Specjalista

Paliwo do komory pływakowej dochodzi normalnie. Nawet wylewałem już paliwo z gaźnika i po chwili kopania znów gaźnik miał paliwo. Iglica na środku. Kranik podciśnieniowy nowy. Dysza w sumie nie wiem jaka jest bo nie ma oznaczenia, ale parę dni temu rozwierciłem inną dyszę, bo miałem starą i jest ok. półtora raza większa od tej oryginalnej. Poziom paliwa w komorze pływakowej jest ustawiony jak należy, chyba żeby dać większy poziom niż powinien być? Tylko co to da, bo na prawidłowym poziomie paliwo powinno dochodzić. Aha zmieniłem już nawet z nudów cylinder na oryginalny 50ccm chociaż to nic nie dało. Jeśli chodzi o wstrzykiwanie paliwa pod świecę to wcale nie ma takiej pewności, że odpali, bo wtedy jest zła mieszanka paliwowo-powietrzna. Robiłem to jak wcześniej mi paliwo nie dochodziło i nie dawał nawet oznak życia. A czy jest możliwość, że paliwo z gaźnika idzie jakąś inną drogą i gdzieś ucieka zamiast iść do cylindra? Nie mówię tutaj o filtrze powietrza, bo w moim przypadku jest on suchy.

Awatar użytkownika
Billy Corgan
Specjalista
Specjalista
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: Billy Corgan » wt 20 sie, 2013

Nie może tak być że świeca sucha po tylu próbach kopania.
Jak zasysasz ustami rurkę co idzie z kranika do króćca to leci paliwo rurką co idzie do gaziora?
Poziom paliwa wstępnie ustaw tak, żeby języczek do podginania na pływaku był równoległy do reszty.
Obrazek

Jak jest za niski poziom paliwa to nie będzie odpalał, podobnie jak przytkasz dyszę wolnych to są z tym problemy. I jeszcze jak za bardzo wkręcisz śrubkę od mieszanki to też.
Jeśli to oryginalny gaźnik (18mm) i filtr powietrza to dyszę zostaw oryginalną #78-80 niezależnie od pojemności.
A wgle najlepiej to byłoby zrobić na chwilę podmiankę gaźnika na jakiś inny, może jakiś kumpel użyczy.

schlejer
Amator
Amator

Postautor: schlejer » wt 20 sie, 2013

No i jeszcze popychacz dźwigni do zalaczania ssania moze byc walnięty.

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » wt 20 sie, 2013

Potrafię ustawić gaźnik i poziom pływaka też. Znów założyłem 80ccm i od początku wyczyściłem cały układ paliwowy, od gaźnika który miał przytkaną dyszę, przez założenie rurki z litrem paliwa skończywszy na baku. Silnik odpala normalnie i jeździ jak na 80ccm przystało. Zmieniłem w nim jeszcze w ostatnim czasie sprężynę sprzęgła z czarnej na żółtą(+1500 obr) i rolki 5,5g. Ile mniej więcej powinien wynosić vmax na takim zestawie? Do 20km/h ma lekkiego muła, ale od 20 przyspiesza w sumie lepiej niż się spodziewałem i vmax w granicy 60-65.

Awatar użytkownika
Billy Corgan
Specjalista
Specjalista
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: Billy Corgan » śr 21 sie, 2013

Składałem już wiele takich skuterków i powiem Ci że na 80cc (47mm) zazwyczaj jeździli 70-75 REALNE nie licznikowe.
Swego czasu sobie zrobiłem zestaw 90cc z dedykowaną głowicą + wałek naraku z gaziorem 24mm i śmigało to 90km/h realne.
Założyłeś na głowicę od 50cc?

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » śr 21 sie, 2013

W takim razie jakieś propozycje jak zwiększyć vmax chociaż o te 5-10km/h ?
Składałem na całym zestawie 80ccm(tak jak mówisz- 47mm) czyli cylinder, tłok, głowica, aparat z zaworami(nie znam nazwy więc nazywam to po swojemu :P ), teoretycznie tzw. sportowy wałek rozrządu i sportowy moduł. Z modułu zrezygnuję, bo nie jedzie wcale lepiej a tylko ciężej odpala. Mam jeszcze sportowy wariator, który za chwilę założę, poza tym jest większa dysza główna, bo ma założony stożek(oryginalnego nie mam). Jeszcze chciałbym się dowiedzieć jaki powinien być vmax na 80ccm i rolkach 5,5g żeby wiedzieć mniej więcej czego oczekiwać :)

Wróć do „Pomoc”