• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Romet ogar 900 problem z ładowaniem

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
rekrut19
Amator
Amator

Romet ogar 900 problem z ładowaniem

Postautor: rekrut19 » wt 13 sie, 2013

Witam.
jestem tu nowy wiec proszę o wyrozumiałość otóż mam rometa ogara 900 i wcześniej przerobiłem na pojemność 72ccm, trochę pojeździłem i mi się znudziła pojemność wiec postanowiłem powiększyć nieco na 107ccm i tu wystąpił problem ładowania.
Więc tak akumulator był doszczętnie rozładowany wylałem stary elektrolit i nalałem nowy i podpiolem pod prostownik na 6 godzin ok naładowało odpalił na startera przejechałem 30 km postawiłem motorek na cala noc po tych 30km wstaje rano do pracy chce odpalić na starter a tu ani nie zakręci a wskazówki wogule się nie podnoszą.
co mogło się stać
zmieniłem reduktor napięcia od qada 110ccm, moduł odblokowany CDI i cały zestaw co idzie pod 110ccm ale została instalacja od 50ccm, iskrownik też zmieniłem bo był w zestawie z modułem niby sportowym z CDI Bardzo proszę o pomoc motorek mi jest potrzebny bo dojeżdżam do pracy i wracam w nocy i cały czas podpinam pod prostownik żeby dojechać do domu na światłach z góry bardzo dziękuje.

Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Romet ogar 900 problem z ładowaniem

Postautor: szymo_97 » wt 13 sie, 2013

Przełóż z powrotem iskrownik i regulator z oryginalnej 50tki i wszystko wróci do normy :)

Zapewne twój silnik ma 2 cewki, a oryginalny miał 6 i stąd też twój problem.
GuoWe'i 125 > WSK 125 > CBR 125R > Benzer Texas > Suzuki RG 125 F > Honda CB-1 400 :D

Obrazek

gg. 20481530

rekrut19
Amator
Amator

Postautor: rekrut19 » wt 13 sie, 2013

a możesz mi wysłać zdjęcie jak wyglądają 2 cewki bo ja mam chyba 6 cewek
ale przecież jak zmienię iskrownik i regulator napięcia na 50ccm to będzie słabsza iskra i słabsze lądowanie a ja mam teraz 110ccm tak mi się wydaje specjalnie dostosowałem te 2 rzeczy do 110 żeby wszystko ładnie dzialalo

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » wt 13 sie, 2013

szymo_97 pisze:Przełóż z powrotem iskrownik i regulator z oryginalnej 50tki i wszystko wróci do normy :)

No i magneto ;)

rekrut19 pisze:ale przecież jak zmienię iskrownik i regulator napięcia na 50ccm to będzie słabsza iskra i słabsze lądowanie a ja mam teraz 110ccm

Nie będzie nic słabiej, skoro oryginalnie miałeś 6 i teraz włożysz 6, to wszystko będzie po staremu. Ja miałem oryginalnie 2, w nowym silniku 125 mam również 2 cewki i żadnego problemu z ładowaniem nie mam :)

To jest iskrownik 2-cewkowy:
Obrazek

A to 6-cewkowy:
Obrazek
Ostatnio zmieniony wt 13 sie, 2013 przez KucaQ, łącznie zmieniany 1 raz.
Bayeriche Motoren Werke

rekrut19
Amator
Amator

Postautor: rekrut19 » śr 14 sie, 2013

dzięki za wysłanie zdjęć ale z tego co ja patrze i wczoraj rozkręciłem pokrywę od strony magneta to mam 6 cewkowy tylko ze jest cały mokry w oleju, simering od osłony korbowodu puszcza z tego dużego kulka co się przykręca na 2 śrubki..

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » śr 14 sie, 2013

O czym mówisz? O podstawce pod magnetem czy zębatce?
Bayeriche Motoren Werke

rekrut19
Amator
Amator

Postautor: rekrut19 » czw 15 sie, 2013

Witam was rozebrałem wszystko do silnika okazało się ze zatarłem sforzen na tłoku i jak go teraz wybić żeby nie uszkodzić walu.. Pomocy a cylindra naszczescie nie porysowało tak strasznie tylko tam gdzie się zatrzymał tłok to delikatna rysa jest.

Wróć do „Pomoc”