• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Słabe ładowanie

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
pwwp
Uczeń
Uczeń

Słabe ładowanie

Postautor: pwwp » sob 06 lip, 2013

Witam. Problem polega na tym że kiedyś jak jeździłem to normalnie ładowało aku itp. a teraz ledwo co światła świecą ( gdy dodam troche więcej gazu to jest dobrze) i aku wogóle nie ładuje. Jak przejadę trasę ok. 1 km bez świateł to naładuje akumulator żeby z rozrusznika odpalić a ze światłami nie. Proszę o pomoc.
Zapraszam na forum:http://ogi900.cba.pl

Awatar użytkownika
PablooS
Uczeń
Uczeń

Re: Słabe ładowanie

Postautor: PablooS » sob 06 lip, 2013

Sprawdź kable czy za regulatorem napięcia (podczas załączonego silnika) daje ci przynajmniej 12.5V a przy gazie powinien dawać przynajmniej 13-14V o ile dobrze pamiętam.
Jak nie daje to przepalony regulator jest.
Ew. sprawdź czy akumulator nie ma zwarcia (o ile masz tą ładowarkę do akumulatorów która pokazuje takie coś).
Miałem tak samo i teraz po zimie mi wujek sprawdził akuś bo kuzynowi świeca poszła (jeszcze nie wiedzieli że to świeca i pożyczył akuś ode mnie) i tak się dowiedziałem że to właśnie przez akumulator a już zdąrzyłem wymienić regulator :/

Ew. jak masz od kogo pożyczyć akumulator to sprawdź na pożyczonym czy to samo jest.
Ostatnio zmieniony sob 06 lip, 2013 przez PablooS, łącznie zmieniany 1 raz.
Za pomoc odwdziĂŞczam siĂŞ piwem.
Terry Pratchett pisze:Oso­by u¿ywaj¹ce wiêcej ni¿ 3 wyk­rzyk­ników lub py­taj­ników to oso­by z za­burze­niami w³as­nej osobowoœci

pwwp
Uczeń
Uczeń

Postautor: pwwp » sob 06 lip, 2013

A jakby był akumulator zepsuty to moge sprawdzić w ten sposób że odłącze go i wtedy już nie powinno być zwarcia.

Awatar użytkownika
PablooS
Uczeń
Uczeń

Postautor: PablooS » sob 06 lip, 2013

Zwarcie jest w akumulutorze (ja tak miałem i sie właśnie dowiedziałem po tym że wujek podłączył go pod prostownik i on ma taki uniwersalny który sobie ustawia pod konkretny akumulator (12V albo taki z auta) i ma tam diodę która się świeci jak akumulator ma zwarcie (i jest do wyrzucenia ^^).
Za pomoc odwdziĂŞczam siĂŞ piwem.

Terry Pratchett pisze:Oso­by u¿ywaj¹ce wiêcej ni¿ 3 wyk­rzyk­ników lub py­taj­ników to oso­by z za­burze­niami w³as­nej osobowoœci

pwwp
Uczeń
Uczeń

Postautor: pwwp » ndz 07 lip, 2013

Problem chyba rozwiązany Powodem było to że w akumulatorze 4 cele były nie zalane dobrze i przez to aku się rozładowywało ciągle. Jeszcze spróbuje odratować to aku a jak nie to trzeba będzie kupić nowe i po problemie. Bo napięcie jest dobre tak jak mówiłeś 12V na postoju a podczas zwiększenia obrotów rośnie do 14V

Wróć do „Pomoc”