• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Światła

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
vantage
Uczeń
Uczeń

Światła

Postautor: vantage » ndz 30 cze, 2013

Siema, mam światła krótkie/długie zasilane za akumulatora. Chciałbym je przerobić tak, by czerpały prąd prosto z magneta, bo aku mi nie wyrabia, i co chwilę muszę je ładować. Co muszę zrobić?

Z góry dzięki :)

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Światła

Postautor: KucaQ » ndz 30 cze, 2013

Ja podpinałem światła z iskrownika pod akumulator, to odczepiłem żółty kabel od iskrownika i podłączyłem go pod czarny do stacyjki, więc odwrotnie będzie podobnie :p
Bayeriche Motoren Werke

Awatar użytkownika
Billy Corgan
Specjalista
Specjalista
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: Billy Corgan » ndz 30 cze, 2013

Planuję zrobić u siebie dokładnie tak samo,vantage, .Na chłopski rozum to potrzebowałbym inny regulator napięcia i zmasowany stator... a może zrobię tak jak jest w skuterach, czyli zobaczę czy przypasuje stator od skutera, gdzie są 2 cewki na ładowanie aku i 4 cewki na światła za zmiennego oczywiście.
Obecnie jeżdżę na żarówce 45/45w (bańka) i po tygodniu od naładowania aku jest on kompletnie rozładowany.. wystarczy trochę postać w korkach i do widzenia bo na wolnych obrotach nie ładuje..
Myślałem również o wstawieniu 2 lamp ledowych (okrągłych) jako światła do jazdy dziennej, ale z tego co się orientuję nie jest to do końca legalne w moto i nie chcę dawać dodatkowych powodów miśkom do zatrzymania mnie.
dzikilopez weź poratuj kolegów radą, bo zdaje się ty przerabiałeś temat bo w łosiu światła idą ze zmiennego..

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » ndz 30 cze, 2013

Billy Corgan, skąd wiesz ze paczam?

W łośku reflektor i lampa tył lecą z iskrownika/statora. Żółty kabel idący ze statora idzie jedną odnogą na regulator a drugą na przełącznik i na lampy. Dziwnym trafem nawet na 2cewkowym iskrowniku jest dość prądu. Podobnie jest to rozwiązane w skuterku brata Inca Street 50.

vantage,
Masz z tym prądem problem od nowości? Nie poleciał Ci regler? Nie masz coś namieszane albo poluzowane na kablach?

Przed wszelakimi podmianami cewek radze sprawdzić ilu magnesowe jest koło zamachowe. Gdyż 4ro magnesowe nie będzie współpracować z 6cio cewkowym statorem, silnik odpali ale prądu będzie jak na lekarstwo.
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

Awatar użytkownika
turbo1988
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Postautor: turbo1988 » ndz 30 cze, 2013

ja na początku miałem światła z prądnicy, po zmianie na światła z aku musiałem zmienić regiel bo "stary" w takiej konfiguracji nie dawał prądu, czyli jak były światła z prądnicy to ładowanie było 14.6V a jak z aku to było 12.8V zmieniłem regiel na czarny z większymi radiatorami 4 pinowy i na światłach z aku mam 14.4V
mam żarówkę 40W i prądnicę 6 cewkową i magneto z 6 magnesami
WHAT'S THE PRICE OF A MILE

Jawa 350 639 "Kiara"
2X Jawa 90 Roadster
Jawa Mustang 50 "OHC"

Krystias13
Praktykant
Praktykant

Postautor: Krystias13 » ndz 30 cze, 2013

Koledzy mam pytanie bo chciałem przerobić światła z prądnicy pod akumulator to co muszę zrobić dokładnie bo uciążliwe jest dodawanie gazu w nocy żeby światła lepiej świeciły na postoju
Ostatnio zmieniony ndz 30 cze, 2013 przez Krystias13, łącznie zmieniany 1 raz.

marek00542
Weteran
Weteran

Postautor: marek00542 » ndz 30 cze, 2013

jak wam akumulator siada to trzeba się w ledy za opatrzyć ja się za opatrzyłem w takie http://allegro.pl/swiatla-dzienne-8-led ... 25139.html
i mam pod reflektorem

Wróć do „Pomoc”